Comisia pentru afaceri interne a blocat adoptarea unui paragraf care ar fi cerut ţărilor din UE să-l apere pe Snowden de tentativa oricărei terţe ţări de a-l extrăda.
Dacă a sperat la sprijin european sau la protecţie din partea ţărilor Uniunii Europene, speranţa s-a dovedit neîntemeiată: comisia pentru afaceri interne a Parlamentului European nu a cerut nici un fel de garanţie de securitate pentru Edward Snowden, fostul colaborator externe al Agenţiei Naţionale de Securitate din America (NSA), în raportul său final. Este vorba de un raport despre scandalul provocat de dezvăluirile lui Snowden că NSA are un vast program de interceptare a comunicaţiilor pe internet dar şi a convorbirilor telefonice. Între altele, fusese vorba de interceptarea telefonului mobil al cancelarei germane Angela Merkel.
Cu 33 de voturi şi 17 abţineri, relatează „Der Spiegel”, comisia a blocat adoptarea unui paragraf despre cazul Snowden care ar fi cerut ţărilor din Uniunea Europeană să-l apere pe Snowden de tentativa oricărei terţe ţări de a-l extrăda sau judeca. În acest moment, Edward Snowden are azil provizoriu un an în Rusia.
Comisia pentru afaceri interne a cerut însă Parlamentului să dezbată modalităţi de protejare a „informatorilor”. În general, fără nici o referire directă la Snowden.
Teoretic, plenul parlamentului ar mai putea reintroduce în report paragraful despre Edward Snowden, când îl va vota în plen. Realist însă, nu sunt şanse pentru că structura politică a comisiei, componenţa ei, reflectă exact componenţa plenului.
Pentru protejarea lui Snowden au votat miercuri, în comisia de afaceri interne, numai ecologiştii, liberalii şi stânga. Reprezentanţii marilor fracţiuni de dreapta au votat împotrivă. Social-democraţii ar fi putut inclina balanţa în favoarea „paragrafului Snowden” dar unii s-au opus.
Încă înainte de votul de miercuri, autorul raportului, laburistul britanic Claude Moraes declara cotidianului „The Guardian” că „paragraful Sowden” nu are nici o lansă să treacă de comisiei . Se pare că nu numai guvernele ţărilor europene au exercitat presiuni serioase asupra europarlametnarilor lor să voteze împotrivă dar şi sau mai ales, administraţia americană. De luni de zile, relatează „Der Spiegel”, Washingtonul pune presiuni asupra capitalelor europene sa nu-i acorde azil sau o altă formă de protecţie lui Edward Snowden. Statele Unite cer extrădarea lui, pentru a fi judecat dar cu Rusia nu există un acord de extrădare.