Libertatea presei în Bulgaria

În decurs de zece ani, perioadă în care s-au schimbat cinci guverne, țara a degradat de la locul al 35-lea la cel al 100-lea.


În recentul clasament al libertății cuvântului alcătuit de organizația cu sediul la Paris „Reporteri fără frontiere”, Bulgaria se află pe locul 100 în lume, într-o cădere de 13 locuri față de anul trecut. Clasamentul a stârnit multe reacții indignate și îngrijorate la Sofia.

Bulgaria a făcut un nou pas spre partea de jos a clasamentului organizației „Reporteri fără frontiere” la capitolul Libertatea de exprimare unde se află în compania Greciei, Ungariei și fostei republici iugoslave Macedonia. În decurs de 10 ani – perioada în care s-au schimbat cinci guverne, țara a degradat de la locul al 35-lea la cel al 100 fiind depășită de câteva foste republici sovietice. Anul trecut ea a ocupat locul al 87-lea. Acum se află la ultimul loc printre toate țările membre ale Uniunii europene.

Autorii raportului constată nu fără ironie că Bulgaria a rezistat cu succes eforturilor Greciei de a o deplasa din acest ultim loc. La 24 de ani de la căderea comunismului în țară nu există practic medii puternice și independente.

Perioada de referință a fost caracterizată prin tensiuni politice și proteste antiguvernamentale care au continuat cinci luni. Nu odata reporteri au fost agresați de forțele de ordine. Persoane rămase pînă acum necunoscute au incendiat autoturismele unor ziariști de investigații care au scos la iveală cazuri de corupție la nivel înalt.

Motiv de neliniște reprezintă gradul mare de concentrare a proprietății în presa scrisă. Un singur grup de presă care aparține familiei unui deputat din Partidul etnicilor turci și al musulmanilor controlează mai multe ziare centrale și locale, două canale de televiziune, posturi de radio și aproape 90% din distribuția presei.

În 2008 acest grup de presă a sprijinit guvernul dominat de foștii comuniști, în 2009 a trecut brusc de partea ex-generalului Boiko Borisov iar în ajunul alegerilor anticipate din mai 2013 nu numai a revenit în tabăra foștilor comuniști dar a lansat în ziua de reflecție scandalul buletine false care au asigurat, practic, victoria la limită a Partidului socialist și a aliaților săi din partidul turc.

Spre deosebire de Bulgaria, alte țări din Sud-estul Europei au avut o evoluție pozitivă. Albania a urcat cu 17 locuri, Serbia – cu 10, Kosovo – cu 6. Deși în scadere – locul 45, România are cel mai bun scor în regiune.