Moldova şi pendularea nesfârşită între Est şi Vest

La Criuleni

La sfârşit de săptămână cu Europa Liberă, cu Valentina Ursu şi invitaţii săi despre integrarea europeană la firul ierbii.

Șeful statului a îndemnat politicienii din toate partidele parlamentare să pună capăt pendulării între Est și Vest și să aleagă definitiv calea integrării europene. Nicolae Timofti a făcut acest apel la deschiderea oficială a sesiunii de primăvară-vară a Legislativului. Iar opoziția comunistă a repetat că nu va susține integrarea europeană, spunând că actualul curs al politicii externe nu aduce decât necazuri moldovenilor de rând. Despre Republica Moldova, care mai este o țară a jumătăților de măsură, vorbim la acest sfârșit de săptămână…

Din punct de vedere politic, economic și valoric, Moldova este mai pregătită să adere la Uniunea Europeană decât la Uniunea Vamală Rusia-Kazahstan-Belarus. La această concluzie au ajuns experții Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”. Iar coaliția de guvernare a decis să promoveze o campanie de informare la nivel național despre beneficiile integrării europene, în contextul apropiatei perspective de semnare a Acordului de Asociere la UE.

Mai departe de capitală oamenii vor ca țara să continue procesul de integrare europeană, dar vorbesc și despre o altă apropiere, de Rusia. Popasul l-am făcut la Criuleni, pentru a întreba trecătorii dacă cunosc ce avantaje ar avea ei și țara de la integrarea europeană.

-„O parte din lume real înțelege, o parte este slab informată. Și dacă poate la oraș mai au niște idei clare despre acest proces, în localitățile rurale nimeni nu duce această muncă.”

Europa Liberă: Ce ar trebui să se vorbească?

-„Ar trebui ca lumea să fie informată. S-ar forma o opinie publică. Dar nu e secret că o parte din populație, mai ales, de vârsta a treia încă tânjește după fosta Uniune Sovietică. Deci cineva să vină să le arate o altă viață real nu le-o arată.”

-„Ar trebui să tindem către Europa, că am luat din experiența statelor care sunt din Europa. De ar fi niște schimbări în mentalitatea omului, în gândirea lui că, într-adevăr, trebuie de făcut o schimbare pentru ca țara să prospere.”

Europa Liberă: Dar schimbarea aceasta în ce ar consta?

-„În îmbunătățirea nivelului de trai a omului.”

„Toți se uită cu jind peste hotare, urmăresc viața care există în Europa, nivelul de trai. Poate fiind mai aproape de Europa, cumva măcar ceva s-a zvârli și peste Prut, la noi.”

Europa Liberă: Ceva ce ar însemna?

-„Niște năzuințe, niște tendințe și poate mai repede vom ieși din groapa în care ne aflăm.”

-„Să intrăm în Uniunea Europeană pentru ca oamenii să trăiască bine, să aibă pensii bune, salarii bune.”

-„Demult e timpul să intrăm acolo. Cred că trebuie să intrăm în Uniunea Europeană. Noi merităm. Poporul nostru este foarte muncitor și noi știm să lucrăm.”

-„Parlamentul, guvernul trebuie să adopte o lege ca să intrăm în Europa. Oamenii se vor putea deplasa peste tot. Aceasta cred că e bine. Mi se pare că nu vom pierde nimic.”

-„Voi fi fericită pentru copiii și nepoții mei, dacă vom reuși să mergem în Uniunea Europeană. Pentru că ei vor avea mai multe posibilități pentru a se afirma. Însă eu cred că nu voi ajunge până atunci… Pentru că aceasta nu se va întâmpla degrabă. Trebuie să schimbăm foarte multe lucruri în țara noastră, întâi de toate, mentalitatea, dacă pot spune astfel, atitudinea față de valorile europene, față de cultură, să avem respect față de pământul nostru, față de poporul nostru. Trebuie să ajungem la aceasta.”

-„Eu aș spune că nu este bine ca Moldova să intre în Europa pentru că acum Moldova este independentă, dar, după intrare, eu cred că va fi condusă după cum România și alte state sunt conduse.”

-„Noi suntem mereu legați de Rusia.”

-„Pe noi nu ne așteaptă nimeni în următorii 50 de ani. Iar peste 50 de ani nici Uniunea Europeană nu va exista, se va destrăma.”

-„Produsele moldovenești sunt mult mai bune pentru Uniunea Sovietică, adică pentru Rusia. Iar Rusia trebuie hrănită.”

-„Am copii după graniță. Și așa aș vrea eu să mă duc și eu la dânșii, să vină și ei la mine, o unire să fie.”

-„În Europa, eu așa am înțeles, în Europa. Poate s-a schimba situația, va fi mai bună, că așa se spune că în Europa e mai bine. După cum suntem noi cu Moldova cam în situație grea…”

-„Sunt venită acum de acolo și am văzut cum trăiește lumea și cum trăim noi. Nu, nici peste 20 de ani nu vom intra.”

-„Trebuie să se unească fostele republici sovietice pentru că Europa nu ne așteaptă.”

-„Cu intrarea în Europa, Moldova va pierde foarte mult. Părerea mea că vom fi conduși de Europa cât în politic, cât în baza religioasă.”

-„Integrarea europeană cred că e cu avantaje: un nivel de viață mai ridicat al republicii, dezvoltarea economiei.”

-„Poate cultura… mai frumos. Am în vedere curățenia, poate cu dezvoltarea, poate ceva mai bun.”

-„Uniunea Europeană e toată Europa noastră care ne alimentează.”

***

Adepți ai integrării europene sunt preponderent cei care au pe cineva plecat la muncă în spațiul comunitar. De această părere este Nina Ursache, consultant juridic în Strășeni.

Nina Ursache: „Astăzi foarte multă lume este plecată peste hotare și anume în Europa și în Rusia, evident. Dar totuși chiar la sate lumea este orientată mai mult spre Europa fiindcă foarte multă lume lucrează acolo.”

Europa Liberă: Avantajele apropierii Moldovei de UE sunt cunoscute?

Nina Ursache: „Nu sunt cunoscute de marea majoritate a populației, de aceea că oamenii nu au acea mare posibilitate în sate să cunoască, oamenii de la orașe mai mult citesc, studiază și mai cunosc.”

Europa Liberă: Când auziți de euro-integrare, dumneavoastră la ce vă gândiți?

Nina Ursache

Nina Ursache: „Că vom fi un membru al Uniunii Europene, vom fi în comun cu ei, și vom dispune de privilegiile de care dispune Europa și, de fapt, așa și ar fi corect. Parcă se fac reforme, se vede ceva pozitiv în aceste fapte. Dar, totodată, oamenii încep a suferi, se măresc taxele, nu se dă nimic pentru oameni ca oamenii să simtă că au de unde să mărească aceste taxe, prețuri și așa mai departe. Și oamenii, o parte, consideră că, uitându-se spre Rusia, va fi mai bine acolo. Eu știu că bine nu va mai fi nici acolo, nici acolo, până nu vom munci noi toți și până nu vom depune efort.”

Europa Liberă: Dar cum se explică această percepție că din Rusia vine binele?

Nina Ursache: „Rusia nu este ceea ce a fost cândva.”

Europa Liberă: Cândva a fost URSS.

Nina Ursache: „Era URSS și se consideră că era ceva mai ușor. Se dădeau de acolo poate și acele gaze care vin și astăzi la noi, la niște prețuri fantastice, dar atunci lumea crede că era mult mai ieftin. Și lumea crede că ar putea să fie așa. Așa nu poate să fie, fiindcă Rusia trăiește pentru ea, în primul rând, și nimeni nu ne va lua pe noi și ne va asigura cu tot gratis, cum dorim noi și cum ne închipuim noi.”

Europa Liberă: Dar factorul rusesc prin ce se face prezent în Republica Moldova?

Nina Ursache: „Prin nostalgia de pe timpuri. Oamenii nu ar trebui să reacționeze la implicațiile de moment. Eu cred că mai mult e nostalgia din trecut.”

Europa Liberă: Ceea ce se întâmplă în Ucraina îl face pe moldovean să se gândească la vectorul politicii externe a țării sale?

Nina Ursache: „Moldovenii gândesc diferit la ceea ce se face în Ucraina, fiindcă o parte îi susțin pe acei ucraineni cu viziuni pro-europene, iar altă parte nu sunt de părere că procedează corect. S-au divizat oamenii singuri în societate. Chiar schimbările acestea la o mare parte din cetățeni le convin, oamenii au afaceri, oamenii au ieșit în Europa, au simțit alte legături, altă educație. Unii nu pot să se adapteze la aceste condiții și consideră că ar fi mai bine cu Rusia. Asta e.”

Europa Liberă: În ce domenii sunt promovate reformele, ca să aibă impact și pentru simplul cetățean?

Nina Ursache: „Ar fi bine guvernanții, statul să se gândească la popor, cu adevărat să nu își îmbogățească buzunarele, să facă asemenea reforme despre care ei vorbesc și la televizor și parcă le arată cetățenilor. Dar, de fapt, este partea cealaltă, ascunsă, pe care ei o îndeplinesc în interes personal și în buzunare personale. Vreau să spun: cât este de divizată societatea, dar totuși lumea nu este proastă. Marea majoritate își dă seama ce se petrece în țară și oamenii nu pot să creadă în ei, fiindcă binele acesta vine pentru o parte, dar nu pentru toată populația republicii.”

Europa Liberă: Ca să vină pentru întreaga societate binele, cine trebuie responsabilizat mai mult?

Nina Ursache: „Ca să vină pentru întreaga societate, trebuie să avem niște guvernanți cu suflet pentru lume. Eu nu prefer să mă implic în politică, eu fac parte din popor, deși privesc și eu lucrurile. Totuși, ar fi bine să fie aleși niște oameni care să vină cu stăruință, într-adevăr, pentru popor și pentru țară.”

Europa Liberă: Dar aveți modele de politicieni?

Nina Ursache: „Dar modele de politicieni? Este foarte greu să spunem. Mai multă lume afirmă astăzi că trebuie să ne orientăm spre alegerea altora. Ar fi bine să vină guvernanți care să fie pentru popor. Nu știu de ce atunci când vin acolo, ei uită promisiunile și vin în interese personale. Eu merg în Europa și știu cum este acolo.

Europa Liberă: Și care sunt diferențele?

Nina Ursache: „Acolo se respectă drepturile omului cu adevărat.”

Europa Liberă: Cum se respectă în Moldova și cum se respectă în UE?

Nina Ursache: „Acolo oamenii sunt protejați de către stat.”

Europa Liberă: De lege.

Nina Ursache: „Și de lege. Anume acest factor că acolo oamenii se tem se intre în conflict cu legislația. Atât de bine le-a intrat acest lucru în sânge că nu își permit să încalce drepturile un vecin altui vecin sau un funcționar de stat celorlalți oameni pentru care el a venit și este angajat să activeze. Pe când la noi în republică se tolerează toate fărădelegile, fiindcă mulți reprezentanți ai justiției beneficiază din aceste chestii. Pot să se apropie și să își rezolve întrebările în interes personal. Să fie chiar mituiți și acei reprezentanți ai justiției. Eu nu vreau să spun că toată lumea este incorectă.”

Europa Liberă: Ce vă face să trageți această concluzie?

Nina Ursache: „Eu activez în acest domeniu și văd, atunci când nu sunt părți care îi cunosc pe justițiari, se rezolvă problemele conform legislației. Dar atunci când sunt părți prieteni, cumetri, nași și așa mai departe, se rezolvă întrebările exact pe principiul cumetrismului și al nănășismului, se calcă pe lege. Și ce am depistat eu personal în procesul activității ca jurist sunt majoritate de cazuri când judecătorii nici nu citesc dosarele. Eu aș putea să aduc exemple: s-a dat telefon de la celălalt judecător sau de la cumătru, sau de la prieten și imediat este gata hotărârea.

Acum văd că Ministerul Justiției și guvernul a implementat o reformă. Parcă s-a pornit să se înfăptuiască. Dar am rămas foarte șocată, atunci când la televizor s-a arătat că acești patru judecători de la fosta Judecătorie Economică sunt destituiți din funcție pentru mituire. Și mai târziu suntem informați că acești judecători pleacă, de fapt, pensionați, cu câte vreo 30 000 de lei în buzunar și cu pensie de câte 8 000 de lei până la bătrânețe.

Păi, despre ce fel de dreptate putem noi să vorbim în țara aceasta?! În Europa nu-și permite aceasta absolut niciun judecător. Hai să zicem că lumea nu a fost perfectă, de la Adam și Eva. Dar totuși acolo nu își permit așa ilegalități. Familia mea, rudele sunt în Europa, acolo, dacă mergi la spital cu plată, ți se eliberează chitanță, cetățeanul este asigurat cu tratament, nu este lăsat. La noi în Moldova mergi la medic și ți se spune, atunci când bolnavul este pe masa de operație, că, dacă nu plătești, este lăsat pe masa de operație să decedeze. În Europa oamenii se tem să intre în conflict cu legea. Dar la noi strică cine și cum vrea pereții, medicii activează cum vor, justițiarii activează cum vor, pedagogii fac fundații și încasează bani așa cum le place și cât le place, ceea ce vedem noi la televizor. Eu sunt euro-optimistă, consider că totuși, în timp, va fi posibil să fie schimbări.”

Europa Liberă: S-a anunțat și această veste din partea Bruxellesului că moldovenii ar putea să circule în UE fără vize.

Nina Ursache: „Da, s-a anunțat. Actuala guvernare a promis și a reușit să facă. Sperăm că, prin integrarea europeană, acei care vin la noi la putere să se conformeze cu ideile de acolo, cu cerințele de acolo și să nu fie nevoie de lupte, de proteste. Chiar așa e de greu să îți dai seama că tu primești mii și zeci de mii, și sute de mii salariu, dar un pensionar primește 600 de lei și să consideri că el trăiește bine? Chiar nu există în capul guvernanților înțelegerea faptului că nu este posibil să trăiască omul cu 600 de lei la prețurile pe care le avem noi? Și apoi, ce dăm noi cetățeanului? În Europa, dacă omul nu lucrează, beneficiază de ajutor de șomaj pentru a mânca, pentru a se trata și pentru a locui undeva.”

Europa Liberă: Dar aceasta înseamnă că acea țară are bani în bugetul statului ca să poată oferi și asistență pentru cei care se află în șomaj, pentru cei nevoiași, pentru păturile vulnerabile.

Nina Ursache: „Ce, credeți că la noi nu ar fi bani? Eu sunt sigură că la noi bani sunt și ar fi. Pur și simplu, ei merg deseori în buzunarele celor ce conduc. Și toți râvnesc la conducere pentru că au un mare interes. Ce obțin deputații, guvernanții? Imunitate pentru care nu pot fi trași la răspundere. Salarii bune, pensii bune, situații cu indemnizații foarte mari.”

Europa Liberă: Cine sunt săracii în Moldova?

Nina Ursache: „O mare parte din cetățeni sunt săraci. Pensionarii sunt săraci. O mare parte din funcționarii publici sunt săraci fiindcă primesc foarte puțin. Chiar dacă astăzi a ajuns salariul, să zicem la cineva la 4 000 de lei, să luăm salariul mai de mijloc, păi, cu cursul acesta al valutei străine astăzi și cu prețurile pe care noi le avem, eu trebuie să arunc din buzunar iarna, într-un apartament cu două odăi, 3 000 de lei pentru toate serviciile. Multă lume în jur spune că nu vrem cu România, că vor să ne unească cu România. Alții zic că nu vrem cu rușii pentru că rușii au fost răi, că comuniștii au fost răi. Lumea este, într-adevăr, împărțită. Eu aș zice, măcar până mâine dimineață – cum a fost unirea în 1940 cu Rusia – să ne unim cu România, numai să știm că ne este bine. Orice om vrea să îi fie și bine.”

Europa Liberă: Dar despre aceste referendumuri care au avut loc în unitatea teritorial-administrativă Gagauz-Yeri ați discutat? V-au preocupat?

Nina Ursache: „Nu prea am auzit printre oamenii de rând să se discute. Dar nu este normal, într-o țară mică, Moldova – câți kilometri avem noi de la est la vest și de la sud la nord (?) – să avem atâtea autonomii și cu referendumuri aparte. Chiar mă gândesc, de ce atunci, în 1992, s-a admis ca această Transnistrie să se izoleze și nu a fost posibil atunci de rezolvat întrebarea.”

Europa Liberă: Dezbinarea Moldovei face statul vulnerabil?

Nina Ursache: „Sigur că face statul vulnerabil. Aici, cu adevărat, Rusia este implicată. Și mă gândesc că, într-adevăr, e o întrebare foarte complicată, odată ce atâția ani au trecut și nu s-a rezolvat această problemă.”

***

Ziceam ceva mai devreme că voința conducătorilor este să se pună capăt oscilației între Est și Vest. De ce moldovenii par să fie împărțiți aproape egal între opțiunea pentru Uniunea Europeană și Uniunea Vamală, am întrebat-o pe Nadia Pădure, directorul Bibliotecii „Mihail Sadoveanu” din Strășeni.

Nadia Pădure

Nadia Pădure: „Populația noastră este scindată: o parte muncește în Rusia, o parte muncește în Europa. În Rusia totuși a fost mai ușor de mers la muncă. Acum s-au pus multe restricții.”

Europa Liberă: Nu trebuiau vize.

Nadia Pădure: „Da, nu trebuiau vize.”

Europa Liberă: Limba rusă e o limbă cunoscută.

Nadia Pădure: „Până și copiii o vorbesc. La noi rămâne acest mediu rusesc. Și din cauza aceasta foarte multă lume, în acești ani, a muncit în Rusia. Și au făcut niște investiții în case, în averi și au crescut copiii. Țin minte acel proverb: nu scuipa în fântâna din care bei apă. Deci este acea parte de societate care se gândește la Rusia. Bineînțeles, există și nostalgia după vremurile de cândva.”

Europa Liberă: Mai aud bătrânei care zic că ei mai speră un kilogram de salam să îl poată procura cu un leu și cincizeci de bănuți, o pâine să coste douăzeci de bănuți, deși e absurd să trăiești cu această percepție.

Nadia Pădure: „Nici în Rusia nu este așa ceva, nici nu mai poate fi așa ceva. Aceasta e doar nostalgia după niște vremuri trecute și nedorința de a gândi, de a judeca corect. Bineînțeles, cei care au trecut de cealaltă parte, care este oricum ca un zid pentru noi, pentru că nu oricine o poate trece...”

Europa Liberă: Vă referiți la hotarul Uniunii Europene?

Nadia Pădure: „La Europa. Au văzut nivel de trai. Alt mod de a trăi. Alt mod de a gândi. Alt mod de a gestiona lucrurile.”

Europa Liberă: Când autoritățile statului zic că această apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană înseamnă modernizarea localității, modernizarea statului, cum percepe omul simplu acest mesaj?

Nadia Pădure: „Guvernanții, când spun despre aceste lucruri, se gândesc la fondurile europene care ar putea redresa situații.”

Europa Liberă: Se schimbă ceva cu banii europeni?

Nadia Pădure: „Foarte puțin vizibil. Drumul spre casă cum a fost stricat, încă și mai stricat rămâne. Nu prea văd atâtea investiții în infrastructură. Poate cu timpul vor veni acești bani. Până atunci eu consider că fiecare trebuie să muncească. În genere, nu îmi place situația de a sta cu mâna întinsă. Consider că noi, moldovenii, și cei care se duc în Europa, și cei care se duc în Rusia ar trebui să învățăm să nu investim în garduri, în pereți, în covoare, în schimbarea mașinilor de lux, dar să investim în niște lucruri care pot aduce profit: o mică întreprindere, o mică afacere, ca să-l ajute pe om să supraviețuiască în continuare. Adică să îi permită să muncească. Dacă ai o întreprindere, pe urmă trebuie să plătești iniște impozite. Ceea ce ai pus în gard sau mai știu eu în care investiții din acestea mari, materiale, pe care le fac concetățenii noștri, nu plătești impozite, nu faci nimic și, peste o bucată de timp, aștepți statul să îți plătească pensie, să îți dea drumuri bune. Eu înțeleg situația din țara noastră: cu impozitele adunate de la noi, cei care muncim aici, în societate, nu prea poți face mari lucruri. Din ce să faci bugetul? Cei care muncesc peste hotare și nu plătesc nimic în bugetul statului, peste ani de zile, se întorc și primesc oricum o pensie de aici nu se gândesc la acest lucru. Lor le este convenabil, la momentul dat, convenabil și necesar să își întrețină familia, să trăiască decent, să își crească copiii, să le dea studii. Dar și această țară… cu ce să îi întrețină pe toți?! Aceleași drumuri să le facă, aceeași asistență medicală să o asigure gratuit tuturor? Deci sunt mari necesități în țara aceasta. Când vorbim de guvernanți, mari pretenții avem. Că ne apropiem de campanie electorală, anul acesta, vor fi alegeri parlamentare, anul viitor, probabil, cele locale. Noi observăm că foarte multă lume dorește să ajungă în administrații locale, raionale.”

Europa Liberă: Acestea sunt fotolii călduțe?

Nadia Pădure: „Ca să ajungi acolo, trebuie să ai ceva în cap. Trebuie să vezi altfel lumea, trebuie să ai o altă gândire, managerială. Ai ajuns în Parlament, trebuie să te gândești cum să administrezi, în țară, treburile bine și dacă ai capacități să mergi acolo. Dacă nu ai capacități, de ce să te duci acolo? Poate este cineva mai tânăr sau mai școlit, cu mai multe studii și poate să administreze bine treburile în țara aceasta, astfel ca să redreseze unele lucruri.”

Europa Liberă: Dar moldovenii au modele de politicieni, de guvernanți?

Nadia Pădure: „Eu nu aș vrea să arăt cu degetul pentru că mie îmi place prim-ministrul de astăzi, cum judecă, cum vorbește, cum face, cuiva nu place. Cu siguranță, noi avem modele. Noi avem foarte multă lume deșteaptă. Și avem oameni gospodari în țara aceasta. Ar trebui chiar și partidele, când își aleg candidații pentru Parlament, să se uite bine pe cine aleg, să fie oameni gospodari, să fie oameni învățați care știu nu numai să vorbească, dar și să înfăptuiască niște lucruri. Ar trebui să fie o selecție foarte bună. Dar și oamenii simpli să știe să aleagă grâul de neghină. Dar este un moment – cine alege. Alege nu doar Chișinăul, alege o republică întreagă. Oamenii de la sat oare întotdeauna cunosc care este adevărul? Pot ei întotdeauna să selecteze?”

Europa Liberă: Aici vroiam să ajung: cum deosebești minciuna de adevăr? Cum îți creezi o părere sănătoasă despre ceea ce se întâmplă?

Nadia Pădure: „În campanie electorală, oamenii la țară îi văd pe mulți din cei care ajung în Parlament sau deja sunt și mai doresc să fie în Parlament. Și ei vin cu multe promisiuni, sunt buni oratori. Dar, ca să nu se întâmple că cetățeanul de rând alege după aceste veniri în campanie electorală în sat, oamenii trebuie să aibă cultură, o înțelepciune. Și această înțelepciune se face cu anii. Omul trebuie să citească, omul trebuie să primească ziare, omul trebuie să citească și acolo, și acolo.”

Europa Liberă: Să cunoască și părerea celor de la guvernare, și părerea celor din opoziție.

Nadia Pădure: „Exact. Omul trebuie să privească nu un singur canal de televiziune, dar mai multe, să își facă niște păreri nu în campanie electorală. Cetățeanul trebuie din timp să știe: îmi place poziția partidului acesta, că au făcut asta, au făcut asta; dar aici nu îmi place, că acolo ei au greșit. Adică oamenii ar trebui să urmărească aceste lucruri și să le cunoască, să știe ce se întâmplă în această țară.”

Europa Liberă: Dar oamenii ce aleg: partidul, programul partidului, platforma electorală sau liderul de partid?

Nadia Pădure: „Oamenii aleg oameni. Dacă cunosc persoana și, mai ales, dacă ți-a bătut la ușă și ți-a intrat o persoană care este membru al acestui partid și tu îl cunoști că el e gospodar bun, sigur că, oamenii aleg acest partid. Cum altfel să alegi?”

Europa Liberă: Credeți că viitorul corp de legiuitori va fi de altă calitate?

Nadia Pădure: „Eu sunt un om care speră întotdeauna la mai bine, că viitorul va fi mai bun decât este prezentul. Oricum ceea ce se întâmplă astăzi cu această liberalizare de vize este o veste bună. Eu nu știu dacă pot merge chiar mâine la Paris să revăd Turnul Eiffel sau mai știu eu ce, dar la Iași, la Copou aș merge cu mare plăcere. Acum îmi rămâne să îmi schimb pașaportul pe unul biometric și să merg, că nu mai este chiar așa o mare cheltuială. Este o veste foarte bună. Dacă există posibilitate să trecem hotarul mai ușor, cred că este bine pentru toată lumea. Bineînțeles, eu vreau o Moldovă euro-integrată, dar nedivizată în autonomii…”