Zeci de mii demonstranți continuă protestele în Piața Independenței de la Kiev

Comunitatea internațională face noi apeluri pentru o rezolvare pașnică a crizei din Ucraina.


Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat că vor fi consecințe dacă violențele din Ucraina continuă. Vorbind după ce 26 de persoane au fost ucise în confruntările de marți și miercuri dintre forțele de poliție și demonstranții antiguvernamentali la Kiev, Obama a avertizat armata ucraineană să stea de-o parte, spunînd că el crede că această criză poate fi încă rezolvată de civili.

Înainte de aceste remarci ale șefului administrației americane, Statele Unite au anunțat că vor conlucra cu Uniunea Europeană la o eventuală impunere de sancțiuni împotriva conducerii ucrainiene în urma recentelor vărsări de sânge.

Președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, l-a demis pe comandantul forțelor armate, la o zi după ciocnirile soldate cu cel puțin 26 de morți la Kiev.
Ianukovici a anunțat că l-a înlocuit pe Volodimir Zamana cu Iuri Ilin. Decizia a fost anunțată într-un comunicat de presă și nu a fost explicată.

Ea vine după ce Ministerul Apărării de la Kiev a anunțat că armata va lua parte la o operațiune antiteroristă națională pregătită de Serviciul de Securitate. Se știe însă că Zemana s-a declarat în mod public împotriva intenției liderului ucrainean de a impune starea de urgență la începutul lui februarie din cauza demonstrațiilor.

Anunțînd pregătirea unei campanii antiteroriste, șeful Serviciului de Securitate din Ucraina, Oleksandr Iakimenko, a afirmat că în ultimele cîteva zile aproximativ 1500 de arme și 100.000 de gloanțe au fost luate de la forțele de securitate și au ajuns în mâinile „criminalilor”.

Revenind la frontul diplomatic, secretarul de stat american John Kerry i-a cerut din nou președintelui Ianukovici să accepte compromisuri și dialogul cu opoziția. Kerry a mai spus că în opinia sa există încă posibilitatea ajungerii la o soluție politică.

Iar ministrul de externe al Franței, Laurent Fabius, a anunțat că va călători joi la Kiev împreună cu omologii săi german și polonez.

Tot joi, miniștrii de externe din țările membre ale Uniunii Europene urmează să se întîlnească la Bruxelles pentru a discuta eventuala impunere de sancțiuni împotriva conducerii ucrainene.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a spus că ea și președintele Rusiei, Vladimir Putin, au fost de acord într-o convorbire la telefon miercuri că în Ucraina lucrul cel mai important este oprirea violențelor.

Ceva mai devreme, tot miercuri, Merkel avertizase conducerea Ucrainei cu sancțiunile pentru a o convinge să reia dialogul cu opoziția.

Iar Rusia a cerut Uniunii Europene să-i convingă pe liderii opoziției de la Kiev să continue discuțiile cu puterea.