În Ucraina, prerogativele prezidenţiale vor fi exercitate temporar de noul speaker al legislativului

Parlamentul din Ucraina a votat ca prerogativele prezidenţiale să fie exercitate temporar de noul speaker al legislativului, Alexander Turcinov, după ce vineri votase demiterea preşedintelui Victor Ianukovici.

Duminică deputaţii au decis şi demiterea ministrului de externe Leonid Kojara. Până marţi, a declarat Turcinov, urmează să fie creat un nou guvern de unitate naţională. Totodată, deputaţii au votat ca reşedinţa preşedintelui Ianukovici să fie donată statului.

Nu se ştie unde este Victor Ianukovici, care sâmbătă se afla la Harkov, în estul ţării. Noul ministru de interne Arsen Avakov a confirmat însă duminică în Parlament zvonurile că Ianukovici a fost împiedicat să se urce într-un avion închiriat. Tot el a anunțat că au fost declanșate anchete pentru a se stabili rolul jucat de 30 de oficialități din Ministerul de interne în tentativa de reprimare sîngeroasă a protestelor.

Pe de altă parte, Parlamentul a fost informat că au fost emise mandate de arestare împotriva procurorului general şi a ministrului de taxe şi impozite.

în Piața Independenței, unul din liderii opoziţiei, fostul boxer Vitalie Kliciko, a îndemnat şi el mulţimea să nu plece acasă, pentru a se aigura că politicienii, oricare vor veni la putere, le vor respecta vointa.

Un îndemn similar a lansat sâmbătă seară fostul premier Iulia Timolenko, la scurt timp după ce fusese eliberată. Kliciko a promis, de asemenea, că vinovații pentru de vărsările de sânge din ultimele zile vor fi trași la răspundere.