Kálmán Mizsei: „Eliminarea corupţiei ar putea contribui la o integrare mai rapidă a R. Moldova şi Ucrainei în UE”

Valentina Ursu în dialog fostul reprezentant special al Uniunii Europene în Republica Moldova.


Kálmán Mizsei: „Evident că evenimentele din Ucraina, începând din noiembrie, anul trecut, au schimbat fundamental perspectivele regiunii. În primul rând, Ucraina este o ţară importantă, o ţară mare, în mijlocul continentului şi este importantă pentru dezvoltarea întregii regiuni. Desigur, au fost multe tragedii în ultimele trei luni, însă sunt optimist şi cred că vieţile pierdute nu s-au sacrificat în zadar. Am impresia că Ucraina este mai unită acum ca niciodată, în sensul că ţara s-a opus tiraniei, corupţiei care a reprezentat statul până acum şi pentru că a ales opţiunea europeană. Această situaţie o pot compara doar cu Mişcarea Solidaritate din Polonia, de la sfârşitul anilor 1980. E adevărat, s-a făcut uz de multă propagandă prin care să fim convinşi de contrariul, am auzit vorbindu-se despre un naţionalism extrem, însă nu l-am văzut pe Euromaidan. Ce am văzut noi a fost că cetăţeni de diferite etnii, vorbitori de ucraineană, rusă, evrei, au luptat alături, demonstrând eroism. E adevărat că asemenea situaţii au existat şi în 2004, însă sunt optimist că de data aceasta această dorinţă enormă pentru democraţie şi decenţă umană va avea rezultate pozitive, de durată.”

Europa Liberă: Dle Kálmán Mizsei, în Ucraina în aceste zile se vorbeşte foarte mult despre fascism, radicalism, se spune că dreapta ar domina evenimentele. Este adevărat că oamenii de etnie rusă ar trebui să trăiască în frică, cu frică?

Kálmán Mizsei:
„Nu. Văd exact contrariul. În Ucraina, din cauză că situaţia a ajuns să fie una foarte gravă, oamenii au înţeles că toţi, indiferent dacă sunt vorbitori de rusă, de ucraineană, trebuie să fie uniţi în lupta pentru decenţă umană. Sigur că sunt minorităţi mici care dau dovadă de intoleranţă şi au viziuni radicale, însă sunt prea puţini. Deci, în acest sens, nu ne rămâne decât să fim optimişti.”

Europa Liberă: Aţi fost asistent al Secretarului General pentru Europa şi Comunitatea Statelor Independente, ce rol aţi îndeplinit atunci, în Ucraina?

Kálmán Mizsei:
„În 2004, la iniţiativa mea a fost creată o comisie independentă de tip blue ribbon pentru alegerea noului preşedinte. La acel moment a fost selectat un grup de experţi, cei mai buni, din Ucraina şi regiune, pentru a lucra asupra recomandărilor pentru reforme. Au elaborat un document foarte bun, însă, din păcate, şi aici trebuie să fiu sincer, după revoluţia Oranj, noul
Sper foarte mult că ucrainenii au învăţat din lecţia anului 2005 şi vor implementa reforme economice radicale.
Guvern instituit, a pierdut oportunitatea de a face uz de acest document. Şi astăzi îmi aduc aminte de cuvintele Iuliei Timoşenko care a spus: „noi putem implementa doar reforme populare pentru că vom avea alegeri parlamentare”. Pot spune numai că pentru această scurtă declaraţie Ucraina a plătit un preţ prea mare. Sper foarte mult că ucrainenii au învăţat din lecţia anului 2005 şi vor implementa reforme economice radicale. Sper şi am încrederea că comunitatea internaţională, UE, FMI, SUA, Banca Mondială vor susţine aceste reforme, însă doar în anumite condiţii: guvernanţii ucraineni trebuie să înţeleagă că trebuie să implementeze reforme care, în termen lung, vor fi eficiente din punct de vedere economic. Acest lucru nu s-a întâmplat în 2005, dar trebuie să se întâmple acum.”

Europa Liberă: Dle Mizsei, evenimentele din Ucraina pot fi comparate cu evenimentele din aprilie 2009, din Republica Moldova?

Kálmán Mizsei:
„Mai degrabă aş spune că Ucraina are mare influenţă asupra Republicii Moldova, fiind o ţară destul de mare. Acum situaţia în Ucraina a luat o turnură mai pozitivă şi mai optimsită şi acest lucru ar trebui să ajute guvernul Republicii Moldova şi societatea moldovenească să se apropie mai rapid de Uniunea Europeană. Sper că regimul liberalizat de vize şi Acordul de Asociere care îl conţine şi pe cel de Liber-Schimb va apropia ţara de comunitatea internaţională. Însă este important atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru Ucraina, să curme fenomenul corupţiei, or Republica Moldova şi Ucraina sunt ţări sărace, deci nu-şi pot permite ca acest flagel să domine în societate. Eliminarea corupţiei ar putea contribui la o integrare mai rapidă a Republicii Moldova şi Ucrainei în UE.”

Europa Liberă: Dle Mizsei, pe acest fundal, într-o stabilitate fragilă in regiune, creşte sau se diminuează şansele soluţionării conflictului transnistrean?

Kálmán Mizsei:
„Diferendul transnistrean rămâne în continuare o ţintă pentru eforturi pe termen lung. Cu siguranţă, faptul că procesul de integrare europeană evoluează şi creşterea economică a Republicii Moldova este una, cel puţin, acceptabilă, ţara va deveni tot mai atractivă pentru regiunea transnistreană. Este însă important şi ca guvernul Federaţiei Ruse să se aşeze la masa de tratative cu
Rusia ar trebuie să accepte faptul că oamenii vor să se integreze în Uniunea Europeană şi că acest proces nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse.
Uniunea Europeană şi să înceapă să discute foarte serios vizavi de viitorul regiunii, inclusiv Ucraina, Republica Moldova, zona transnistreană şi, în cele din urmă, Rusia ar trebuie să accepte faptul că oamenii vor să se integreze în Uniunea Europeană şi că acest proces nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse. Din contra, integrarea europeană este în favoarea Rusiei. Însă nu văd ca liderii ruşi să ajungă la această concluzie. În momentul când vor înţelege acest lucru, discuţiile vor fi mai constructive în ceea ce priveşte reintegrarea regiunii transnistrene. Între timp, consolidarea măsurilor de încredere între cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului rămâne valabilă. Trebuie să facem uz de toate oportunităţile ca să sporim acest proces, astfel încât la momentul potrivit, toată lumea să fie gata pentru reunificare.”

Europa Liberă: În această situaţie dificila, credeţi că Federaţia Rusă, condusă de Vladimir Putin, va insista pe crearea Uniunii Euroasiatice?

Kálmán Mizsei:
„Nu cred că se va renunţa la această idee, însă îmi pare una ireală, în special în ceea ce priveşte Ucraina şi Republica Moldova. Ironia situaţiei e că liderilor din Federaţia Rusă le place să deţină case în Uniunea Europeană, le place să facă shopping aici, să-şi trimit copii la studii în ţări europene, însă au un comportament ipocrit faţă de europeni. Cred că această barieră psihologică urmează a fi depăşită în Rusia, însă pun la îndoială că proiectul Uniunii Euroasiatice va aduce cuiva anumite beneficii. ”

Europa Liberă: Dle Mizsei, admiteţi o răcire a relaţiei dintre Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă sau, din contra, Bruxelles-ul şi Moscova ar putea găsi limbaj comun referitor la stabilitatea din această zonă.

Kálmán Mizsei:
„Am încrederea că la un moment dat acest dialog între Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă va deveni mult mai constructiv şi mai prietenos. E adevărat, la moment, Rusia se confruntă cu numeroase probleme interne, rezolvarea cărora e o provocare pe termen lung: scăderea numărului populaţiei, stagnarea economiei, probleme de infrastructură, în Sud-Estul ţării o are vecină pe China, care devine din ce în ce mai puternică, deci este în interesul Rusiei să aibă cele mai bune relaţii cu Uniunea Europeană şi aştept o schimbare a gândirii strategice la Moscova, să fie una mai constructivă şi de perspectivă în relaţia strategică cu Uniunea Europeană.”