Ambasadorul Rusiei la ONU: Ianukovici l-a rugat pe Putin să trimită trupe militare pentru restabilirea legii şi ordinii în Ucraina

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin, a declarat că preşedintele debarcat al Ucrainei, Victor Ianukovici, i-ar fi cerut în scris preşedintelui Vladimir Putin să trimită trupe militare ca să restabilească legea şi ordinea la el în ţară.

Ciurkin a făcut declaraţia la reuniunea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU dedicată situaţiei din Ucraina şi la care Rusiei i s-au cerut explicaţii.

Ciurkin a prezentat şi o copie a scrisorii lui Victor Ianukovici, datată cu 1 martie.

"În ţară domnesc haosul şi anarhia. Viaţa şi siguranţa oamenilor, îndeosebi în sud-vestul ţării şi în Crimeea, sunt în pericol. Sub influenţa ţărilor occidentale, este proliferată teroarea şi violenţa. Oamenii sunt persecutaţi pe criterii politice şi etnice", a citat Ciurkin din declaraţia lui Ianukovici.

Pe 22 februarie, parlamentul de la Kiev l-a demis pe preşedintele Victor Ianukovici, a modificat constituţia, l-a numit drept preşedinte interimar pe spicherul Oleksandr Turcinov şi a stabilit data alegerilor prezidenţiale pentru 25 mai.