Se anunță semnarea capitolelor politice din Acordul de Asociere cu Kievul încă inainte de alegerile prezidențiale din mai.
Liderii UE s-au adunat la Bruxelles ca să discute situația creată în Ucraina prin acțiunile militare rusești și ale forțelor pro-rusești din Crimeea.
Organizat în mare grabă, odată cu deteriorarea rapidă a situației in Ucraina, summitul de astăzi a durat mai mult decât se anunțase inițial, intr-atât tensiunile au fost mari între partizanii unor măsuri dure împotriva Rusiei și capitalele mai împăciuitoriste, care doreau, cum sună eufemismul diplomatic, să „privilegieze dialogul”.
In cele din urmă s-a ajuns la niște concluzii care au mulțumit provizoriu ambele tabere: un anunț final sever, dar care caută să facă să se câștige timp înainte de a aplica măsuri intr-adevăr dure.
Cei 28 de șefi de stat și de guvern cer astfel „retragerea imediată” a tuturor trupelor ruse și anunță că nu recunosc decizia de astăzi a parlamentului din Crimeea de a se uni cu Rusia. Acea decizia este „ilegală”, spun liderii europeni.
In cazul in care Rusia nu își retrage trupele și nu negociază rapid cu guvernul de la Kiev, europenii anunță consecințe serioase: primul pas a fost deja facut - e vorba de suspendarea negocierilor in legătură cu liberalizarea regimului vizelor și, de asemenea, de suspendarea participării marilor puteri economice europene la summitul G8 cu Rusia din vară.
Un al doilea pas ar fi blocarea conturilor și proprietăților in Europa ale inalților funcționari ruși, precum și interdicții de călătorie aplicate acestora.
In sfârșit, un al treilea pas ar fi nenumite severe, dar deocamdata inca nedefinite, măsuri economice impotriva Rusiei.
In privința Ucrainei, liderii, pe lângă promisiunea celor 11 miliarde de euro de credite și împrumuturi deja făcută, au mai anunțat și semnarea capitolelor politice din Acordul de Asociere încă inainte de alegerile prezideníale din mai din Ucraina, precum și o serie intreagă de stimulente economice.
Summitul i-a oferit si o noua legitimitate premierului interimar Arseni Iațeniuk, care s-a întâlnit de altfel și cu secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen. După intâlnirea sa cu europenii, Iațeniuk a declarat:
„Rusia e periculoasă, așa cum probabil v-ați dat seama. Este inacceptabil, în sec. XXI, să ai cizme și tancuri rusești pe teritoriul tău... Și cine știe unde se vor opri? Iar ăsta nu e sfârșitul. Ce se întâmplă cu securitatea globală? Am înnebunit cu toții?"
La sfârșitul intâlnirii, președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a mai făcut un anunț :
„In privința Moldovei și Georgiei, Consiliul a decis să semneze Acordul de Asociere parafat la Vilnius cel mai târziu la sfârșitul lunii august."
Este așteptat acum răspunsul Rusiei. Liderii au spus că doresc acest răspuns in următoarele zile.