Pianul, cățelul și burjuika de pe Euromaidanul din Cernăuți

Unul din mai multele locuri din Cernăuți unde oamenii pot depune flori, lumânari și scrie mesaje în semn de omagiu victimelor Euromaidanului din Kiev se află în centrul orașului, în parcul dintre clădirea Primăriei și piața centrală, unde protestatarii și-au instalat cortul. 10 martie 2014, Cernăuți. (Fotografii: Tatiana Ețco).

Activiștii grupului Euromaidan monitorizează fără întrerupere ordinea publică din oraș. De curând, piața centrală din Cernăuți, unde se află statuia lui Taras Șevcenko, a fost redenumită în Euromaidan. 10 martie 2014, Cernăuți.

Euromaidanul din Cernăuți este locul unde zilnic se adună zeci de persoane de toate vârstele pentru a comunica și a fi la curent cu ce se mai întâmplă.

Manifestanții din Cernăuți au “adoptat” acest maidanez, după noaptea de 18 spre 19 februarie, când l-a Kiev au fost înregistrate primele victime și când cățelul botezat ulterior Maidan s-a alăturat mulțimii și urla asemeni unui lup. 10 martie 2014, Cernăuți.

Ivan Hrapko, unul dintre activiștii Euromaidanului, care a fost și la Kiev, povestește istoria maidanezuluiîn timp ce invită jurnaliștii să intre în cort.

În spatele sobei improvizate, așa zisei “burjuikă”, pe peretele cortului este agățat steagul adus de la Kiev. 10 martie 2014, Cernăuți.

În cort este amenajat spațiu de dormit cât pentru vreo 10-12 persoane. Doi tineri dormeau și camarazii lor au solicitat să nu fie fotografiați. Ușa cortului aproape tot timpul este deschisă. În față, poate fi văzută clădirea primăriei. 10 martie 2014, Cernăuți.

Cutia pentru donații este amplasată la doi metri distanță de cort. Banii acumulați sunt folosiți la întreținerea bunei funcționări a Euromaidanului local. Oamenii donează nu doar bani, dar și produse alimentare.

Un activist, reprezentant al grupului de autoapărare încearcă să cânte la pianul amplasat în piață între cort și statuia lui Taras Șevcenko. Spune că nu poate cânta, ci doar apasă pe clape. 10 martie 2014, Cernăuți.

Pianistul extremist. Mâine, data de 10, ora 16.00, piața centrală”, scrie în anunțul amplasat pe pian. 10 martie 2014, Cernăuți.

Zeci de persoane au venit să depună flori la monumentul lui Taras Șevcenko și să participe la acțiunea dedicată zilei de naștere a poetului.10 martie 2014,Cernăuți.

Activiștii de pe Euromaidanul cernăuțean aproape tot timpul au interlocutori. Unii sunt în treacăt, alții vin aici în mod intenționat. 10 martie 2014, Cernăuți.

Poporul ucrainean dorește o conducere cu bun simț, dar nu sânge”, este unul din mesajele agățate pe un panou improvizat din sârmă. 10 martie 2014, Cernăuți.

Una din caricaturile lipite pe același gard prezintă conținutul bagajului cu care Ucraina se îndreaptă spre Uniunea Europeană și anume: corupția, discriminația, “subiectul Timoșenko”, justiția. 10 martie 2014, Cernăuți.

Pe improvizatul “perete al mesajelor” de pe Euromaidanul din Cernăuți pot fi văzute nu doar placate, caricaturi, dar și fotografii, fragmente din ziare. 10 martie 2014, Cernăuți.

Autoritățile orașului Cernăuți au decis să arboreze pe sediul  Primăriei drapelul Forţelor Militare Maritime ale Ucrainei ce a fost adus din Sevastopol, Crimeia. 10 martie 2014, Cernăuți.

La intrarea în primăria Cernăuțiului sunt lipite pe piloni fotografiile persoanelor decedate în urma altercațiilor de la Kiev dintre protestatarii anti-prezidențiali și forțele de ordine. Una dintre victime era din Cernăuți. 10 martie 2014, Cernăuți.

Organizatorii acţiunii au declarat că drapelul Forţelor Militare Maritime ale Ucrainei adus din Sevastopol flutură în centrul Cernăuţiului ca semn al solidarităţii și simbol că bucovinenii sunt gata să apere pământul ucrainean de agresiunile armatei ruse. 10 martie 2014, Cernăuți.

Aceste uși pot fi considerate singurile “victime” ale manifestațiilor din Cernăuți, care au fost lipsite de violență. Ușile clădirii Administrației regionale de stat din Cernăuți, care datează din perioada Imperiului austro-ungar și care au rezistat celor două războaie mondiale, au fost distruse la sfârșitul lunii februarie, când a fost luată cu asalt clădirea și când a fost obținută demisia guvernatorului. 10 martie 2014, Cernăuți.