Putin şi Biden

După discursul triumfalist al liderului de la Kremlin prilejuit de anexarea Crimeii la Rusia, vicepreşedintele SUA a exprimat, la Varşovia, sprijinul ţării sale pentru Ucraina.

Discursul preşedintelui Vladimir Putin a fost unul triumfalist in fata Camerelor reunite ale parlamentului de la Moscova. Ar putea fi considerat unul dintre cele mai importante momente ale vieții politice a fostului ofițer KGB.

„Astăzi, in baza rezultatelor referendumului din Crimeea si, potrivit dorinței poporului, propun Consiliului Federaţiei legea federala prin care să fie acceptate doua noi regiuni componente ale Federaţiei Ruse, Republica Crimeea si orașul Sevastopol. Si sa ratifice legea deja semnata despre includerea Republicii Crimeea si a orașului Sevastopol in componenţa Federaţiei Ruse. Nu mă îndoiesc de sprijinul Dvs.”

Câteva ore mai târziu, vicepremierul american Joe Biden, care se afla la Varșovia si are convorbiri cu aliații NATO ai Statelor Unite din Polonia şi tarile baltice a repetat sprijinul american pentru Ucraina:

Vicepreședintele SUA Joe Biden (stânga) și președintele Poloniei Bronislaw Komorowski, 18 martie 2014

„Ucraina si evenimentele aproape incredibile care au loc m-au adus aici. Președintele Obama m-ia cerut sa vin la Varșovia astăzi si sa afirm din nou angajamentul solemn al Statelor unite, al Alianței Nord Atlantice şi sa mă consult cu liderii Poloniei despre situația din Ucraina.”

In discursul sau de la Kremlin, Vladimir Putin a vorbit despre legăturile istorice ale Moscovei cu Crimeea şi a enumerat evenimentele istorice mondiale, de la declarația de independenţa a Statelor Unite până la declarația de independenţa a Kosovo si reunificarea Germaniei, care ar justifica, in opinia lui Putin, anexarea peninsulei Crimeea la Rusia. In plus, Putin a recurs la retorica sa anti-occidentala:

„In practica politicii partenerilor noştri occidentali, condusa de Statele Unite, se prefera legea celui puternic in legislația internaționala. Ei au ajuns sa creadă in excepționalitatea lor, ca fiind „cei aleși”. Ei simt ca pot conduce soarta lumii si sunt singurii care au întotdeauna dreptate.”

Your browser doesn’t support HTML5

Putin declară că R. Crimeea este parte „inseparabilă” din Rusia


Fostul ofițer KGB a vorbit despre extinderea spre răsărit a Alianței Nord Atlantice şi despre planurile de desfășurare a scutului defensiv anti-racheta din Europa, considerîndu-le dovezi ale politicii de limitare a influentei Rusiei, care şi-ar avea obârșia in politicile secolului XVIII.

Vicepreședintele american Joe Biden a respins astfel de interpretări şi a spus ca acțiunile Rusiei sunt pur si simplu menite să „apuce” o bucata de teren in plus:

„Rusia a făcut apel la o serie întreagă de argumente care sa justifice acțiunile sale de a lua cu japca o bucata de pământ, inclusiv ce s-a spus azi. Dar lumea a văzut ca acțiunile Rusiei resping logica şi ca argumentele aduse sunt defectuoase. Evenimentele recente ne readuc aminte de faptul ca Alianța Nord Atlantica este o organizație colectiva de apărare, aşa cum arata articolul 5 al tratatului NATO. Intenția noastră este ca NATO să iasă din aceasta criza mai întărită si mai unită ca niciodată”.

Joe Biden a spus ca planurile legate de desfășurarea scutului defensiv anti racheta din Europa se desfășoară conform calendarului inițial şi ca vor fi finalizate. Vicepreședintele american a fost ferm in a susţine ca, urmare a celor petrecute astăzi la Moscova, Statele Unite si Uniunea Europeana își vor mări sancțiunile împotriva regimului de la Kremlin.

Vladimir Putin la concertul din Piața Roșie

Putin a părut pregătit pentru o astfel de eventualitate:

„Suntem oare pregătiți să ne apăram interesul național sau vom renunța la el şi ne vom retrage nu se știe unde? Unii politicieni occidentali caută sa ne sperie nu numai cu sancțiuni dar cu posibilitatea înrăutățirii situaţiei noastre interne. As vrea sa știu ce au oare de gând?! Va exista un fel de coloana a 5-a, mai multe tipuri de trădători naționali? Sau ei cred ca pot sa înrăutățească situația sociala si economică a Rusiei provocând nemulțumiri populare? Vom considera astfel de declarații iresponsabile şi agresive şi vom reacționa in modul cel mai potrivit.”

După discursul sau fulminant, președintele Putin a mers in Piața Roșie unde se aniversa printr-un concert finanțat de stat, alipirea Crimeii la Rusia:

„Astăzi ne bucuram de o zi fericita . Dragi cetățeni ai Rusiei, dragi oameni din Crimeea, din Sevastopol, după o lunga si grea navigare, Crimeea si Sevastopolul vin înapoi in portul lor de baștină, in portul lor de origina, in Rusia.”

Un discurs apreciat de cei din Piața Roșie.