Barack Obama: „Declarațiile de sprijin nu sunt suficiente. Avem nevoie de acțiune…”

Președintele Obama vorbind despre criza internațională la Casa Albă la Washington

Președintele Statelor Unite evocă responsabilitatea comunității internaționale și necesitatea sancțiunilor în urma anexării Crimeei de către Rusia.


Președintele american Barack Obama a anunțat astăzi că include o serie de ruși influenți, din anturajul președintelui Vladimir Putin, pe lista celor sancționați de Statele Unite cu înghețarea conturilor și interdicții de călătorie din cauza anexării Crimeii de către Rusia. Dacă Moscova întețește tensiunile cu Ucraina, Statele Unite vor extinde sancțiunile la sectoare întregi ale economiei ruse, a spus Barack Obama. El a vorbit la câteva ore după ce Duma de Stat de la Moscova a ratificat tratatele de anexare a peninsulei ucrainene Crimeea și orașului Sevastopol semnate marți de președintele Putin.

Preşedintele Barack Obama a vorbit la Washington despre ingrijorarea internaţionala legata de actiunile Rusiei in Ucraina si despre responsabilitatea comunităţii internaţionale.

„Lumea intreaga urmareşte cu mare ingrijorare pozitionarea militara a Rusiei astfel incit ar putea sa duca la noi incursiuni in sudul si estul Ucrainei. Din aceasta cauza, colaboram indeaproape cu partenerii nostri europeni pentru a întreprinde acţiuni mai drastice, daca Rusia continua sa escaladeze situatia. Ca parte a acestui proces am semnat un nou ordin care ne dă autoritatea sa impunem sancţiuni nu numai impotriva unor persoane, dar si asupra unor sectoare cheie ale economiei ruse.”

Your browser doesn’t support HTML5

Obama extinde sancțiunile Statelor Unite împotriva Rusiei


Preşedintele american a declarat ca masurile vor afecta nu numai economia rusa, dar si pe cea globala, dar Rusia trebuie sa ştie, a spus Barack Obama că escaladarea pe mai departe a situaţiei va conduce la izolarea pe mai departe a Rusiei pe arena internationala.

„Una din priorităţile noastre continuă sa fie acordarea de ajutor guvernului
Declarațiile de sprijin nu sunt suficiente. Avem nevoie de acțiune…”
ucrainean, in asa fel incit sa poata sa isi stabilizeze economia si să acopere nevoile de baza ale populaţiei. Voi calatori saptamina viitoare in Europa pentru reuniunea G7 si ma voi intilni cu aliatii nostru europeni si asiatici; cer Congresului sa voteze legislatia necesara care sa permita acordarea acestui ajutor. Declaratiile de sprijin nu sunt suficiente. Avem nevoie de actiune…”

Preşedintele american a spus, in finalul intervenţiei sale, ca Statele Unite

Președintele Barack Obama astăzi la Casa Albă

vor continua sa mizeze pe diplomatie in relaţia cu Rusia si ca Rusia poate detensiona situatia, daca Moscova va înscăuna un dialog diplomatic cu noile autorităţi de la Kiev.

Pe lista propusa pentru noi sancţiuni americane se afla nume infleunte din anturajul presedintelui Vladimir Putin, printre care si Serghei Ivanov, seful administraţiei prezidentiale ruse.

La Moscova, Duma de stat a aprobat legea prin care a oficializat anexarea la Rusia a regiunii ucrainene Crimeea. Legea constituţională aprobată în Dumă spune că Federaţia Rusă acceptă în componenţa sa doi subiecţi - Republica Crimeea şi oraşul Sevastopol. Legea a fost aprobată de 443 de deputați. Împotrivă a votat un singur parlamentar, Ilia Ponomariov.

Este ultima etapă a procesului anexării de către Rusia a Republicii Autonome Crimeea din componenţa Ucrainei, după ce pe 18 martie președintele Vladimir Putin a semnat la Kremlin un acord în acest sens cu liderii pro-ruşi ai Crimeii.

Serghei Lavrov adresîndu-se astăzi legislatorilor ruși

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a prezentat legea drept o „decizie istorică”.

„In Ucraina domneşte fărădelegea. Excese ale radicalilor naţionalişti, antisemiţi şi ale altor extremişti pe care se bazeaza noul guvern, apar zilnic. Ele reprezintă a ameninţare la viaţa şi siguranta populatiei – zilnic au loc violenţe, încălcări ale drepturilor omului in Ucraina, cazuri de discriminari si persecutii pe motiv de naţionalitate, limbă şi vederi politice – si toate acestea au facut imposibila existenta republicii Crimeea in cadrul Ucrainei…”

Lavrov a respins drept ilegale sancţiunile internationale impuse unor oficialităţi ruse de catre Statele Unite si Uniunea Europeana.

Secretarul-general ONU Ban Ki-moon cu președintele Vladimir Putin la Moscova

La Moscova se afla secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, care a avut convorbiri cu liderii ruşi, iar miine se va afla in Ucraina pentru contacte cu autorităţile de la Kiev.

Vizita secretarului general al ONU vine dupa ce noaptea trecuta, in

Ambasadoarea americană Samantha Power

Consiliul de Securitate ONU, ambasadoarea americana la ONU, Samatha Power, a calificat anexarea Crimeii de catre Rusia ca fiind „un furt”:

„A avut loc referendumul din Crimeea, dar statutul legal national si international al Crimeii nu s-a schimbat. Un hoț poate sa fure prorietatea cuiva, dar asta nu inseamna ca i se da dreptul sa deţina legal aceasta proprietate. La final, lăsaţi-ma sa sublinez din nou că ceea ce a făcut Rusia a fost rau din punct de vedere legal, gresit din punct de vedere istoric, gresit ca politică şi periculos…”

Ambasadorul rus Vital Ciurkin la ONU

Declaratii dure, care cărora le-a răspuns ambasadorul rus Vitali Ciurkin, printr-o replica lipsita de diplomatie si de curtoazie:

„Doamna Power şi-a început declaratia citind din scriitorii rusi Tolstoi si Cehov, dar şi-a incheiat-o la nivelul presei de scandal. Respingem categoric aceste declaratii ofensatoare la adresa ţării noastre. Daca delegatia americana la ONU conteaza pe cooperarea noastra in Consiliul de Securitate in alte chestiuni, atunci doamna Power trebuie să înţeleaga foarte bine acest lucru.”

Ambasadorul Ucrainei in Statele Unite, Iuri Klimenko a declarat astazi ca Rusia se pregăteşte de o incursiune militara completă in teritoriul ucrainian…

La Bruxelles, astazi si miine, liderii celor 28 de ţări comunitare discuta impunerea de noi sancţiuni Rusiei ca raspuns la anexarea Crimeii…