Valentina Ursu, cu microfonul Europei Libere la Corjova - localitate din stânga Nistrului cu două administraţii, una subordonată Chişinăului şi alta liderilor de la Tiraspol.
După conflictul armat de la Nistru, satul Corjova rămâne a fi sub jurisdicție dublă, aici există atât o primărie subordonată autoritățile de la Chișinău, cât și o administrație locală, aflată în jurisdicția Tiraspolului care consideră că localitatea este exclusiv teritoriu transnistrean.
Mai mulți dintre localnicii cu care am discutat mi-au spus că miliția și serviciile secrete din zona transnistreană continuă să intimideze populația care nu împărtășește politica regimului secesionist. Am căutat să aflu dacă oamenii de aici găsesc o asemănare între situația din Crimeea și cea din regiunea transnistreană.
Europa Liberă: L-am invitat la Microfonul Europei Libere pe fostul edil al localității, Valeriu Mițul. Ce credeți despre ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, mai bine zis, după anexarea Crimeii de către Federația Rusă, ce va urma?
Europa Liberă: Credeți că Ucraina, după ceea ce a pățit cu Crimeea, va avea o altă poziție în cadrul formatului de negocieri „5+2” referitor la soluționarea conflictului transnistrean?
Valeriu Mițul: „Sperăm. Sperăm să unim toate forțele să punem la punct poate chiar și Rusia, am în vedere nu numai Ucraina, dar și Georgia, dar toate forțele sănătoase. Moldova e o țară mai slabă și nu ar fi frumos din partea Rusiei ca să își arate forța, posibilitățile de înarmare pe care le au la moment, la ziua de azi.”
*
Europa Liberă: De ani buni, elevii, profesorii liceului „Ștefan cel Mare și Sfânt” din orașul Grigoriopol sunt nevoiți să treacă zilnic prin una din vămile transnistrene pentru a putea învăța în limba română. Sunteți aduși cu autocarul din Grigoriopol la Doroțcaia, domnule Alexei Mocreac, sunteți profesor la această instituție. Lumea vă cunoaște ca pe un înflăcărat luptător pentru limba română și drepturile cetățenilor moldoveni din stânga Nistrului.
Europa Liberă: Ideea aceasta de a federaliza Ucraina, mai nou, și în Republica Moldova se discută foarte mult despre crearea unei federații. Cum o vedeți?
Alexei Mocreac: „Noi am perceput, din 1992, toate chestiile acestea, că se pune la cale federalizarea Republicii Moldova. Acei care vor să câștige sunt niște forțe, toată lumea știe că vin de la Moscova care fac federalizarea aceasta în mai multe părți, și în Gruzia, și în Armenia, și în Azerbaidjan, și în Moldova. Ei nu se opresc la pasul acesta. Acum am mai găsit și prin presă, ei vor să ajungă și la Alaska. La formatul acesta de negocieri, acolo vin niște personalități care nici nu au pe aproape nimic comun cu soarta noastră și cu viața noastră.”
Europa Liberă: Cine ar fi acești oameni?
Europa Liberă: Sunt premise pentru a spune că începe cel de-al treilea război mondial?
Alexei Mocreac: „Buneii, străbuneii mei au trecut prin războaie. Undeva a rămas în genele noastre, ceva este, noi presimțim lucrurile acestea. Atunci, în 1992, noi ne-am purtat foarte corect, am apărat statalitatea Republicii Moldova și am putut opri dușmanul pe Nistru, l-am ținut patru luni de zile, a fost un pas atât de eroic. Ar vrea astăzi Dodon să ia arma în mână și să îi alunge pe acei care ne aduc nouă federalizarea. În loc, ca parlamentar, să susțină sau să apere interesele statalității, el numai ponegrește și nu de un an și nu de o lună. Eu nu îl văd pe dânsul să meargă pentru cetățean, pentru cei care făuresc țara aceasta.”
Europa Liberă: Ce ar trebui să discute autoritățile de la Chișinău cu conducerea de la Moscova, de la Kremlin?
Alexei Mocreac: „Nu știu dacă ar avea ei acces la o discuție deschisă, ceea ce ne doare. Războiul acesta e un business. Și cineva face bani mari pe sângele gruzinilor, moldovenilor, ucrainenilor și așa mai departe. Și businessul acesta e greu să-l oprești. Ei stau undeva ascunși, nu sunt în fața lumii și businessul acesta nu știu dacă s-a opri vreodată.”
Europa Liberă: Armata rusă va fi retrasă de pe teritoriul de Est al Moldovei?