Andri Deşciţa: „Ceea ce s-a întîmplat în ţara mea este o încălcare directă a Cartei Naţiunilor Unite”

Ministrul de externe al Ucrainei vorbind în fața Adunării Generale ONU

Anexarea Crimeii de către Federația Rusă a fost comdamnată într-o rezoluție adoptată de Adunarea Generală ONU.

Adunarea Generala a ONU a adoptat o rezoluţie in ceea ce priveste Ucraina, prin anexarea Crimeii de către Rusia este calificată drept ilegala si se reafirmă sprijinul pentru integritatea teritoriala a ţării. O sută de ţări au votat in favorea rezolutiei, 58 s-au abţinut si 11 au votat impotrivă.
.
Primul vorbitor a fost ministrul ucrainian de externe Andri Deşciţa care a afirmat ca acordurile internaţionale de securitate au fost „grav compromise” prin anexarea Crimeii la Rusia.

O hartă murală a Crimeii la Moscova

„Deja de o luna, toate fronteierele posibile si imposibile ale legislatiei internaţionale, la care s-a ajuns atit de greu si cu eforturile acestei organizatii, au fost calcate in picioare fără milă. Ceea ce s-a intimplat in ţara mea este o incalcare directa a Cartei Naţiunilor Unite. Multi încă nu realizeaza ce s-a intimplat. S-a intimplat in Ucraina, in chiar inima Europei si in secolul 21.”

Seful interimar al dimplomaţiei ucrainiene a acuzat Rusia că a profitat de lipsa de maturilate politica a noilor autorităţi: „Aceasta agresiune a fost pusă la punct minuţios, să aibă loc cind se forma noul guvern. Acum, in ciuda tuturor dificultăţilor, guvernul exista si guvernează. Invazia este menită să perturbe si alegerile prezidenţiale din ţara mea. Vă asigur sa Ucraina este hotarită să ţină aceste alegeri pe 25 mai.”

Andri Deşciţa a cerut Adunarii Generale ONU sa aprobe rezoluţia pentru ca aminarea adoptării ei ar putea dauga grav ţării sale.

Urmatorul vorbitor a fost ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin, care a

Vitali Ciurkin, ambasadorul Rusiei la ONU

apărat politica şi acţiunile ţării sale: „Pozitia Rusiei faţa de acesata schita de rezoluţie este negativă. Este conflictuală. Este menită sa puna sub semnul întrebării referendumul din Crimeea care a jucat deja un rol istoric. Este contraproductiv să il contestam. In acelaşi timp, schita de rezolutie conţine si anume aspecte corecte – cum ar fi apelurile de retinere de la acţiuni unilaterale si retorica de incitare care ar putea sa duca la escaladarea tensiunilor. Noi credem ca nu e nevoie de nici o rezoluţie în plus ca sa se ţină seama de acest apel.”

In opinia emisarului Moscovei, guvernul actual de la Kiev nu este unul legitim şi ca guvernul legal şi-a incheiat activitatea odata ce presedintele Viktor Ianukovici ar fi fost obligat „sa paraseasca ţara”.

Thomas Mayr-Harting

Reprezentatul Uniunii Europene la ONU, Thomas-Mayr Harting, a denunţat folosirea forţei pentru „redesenarea frontierelor” si a condamnat acţiunile Rusiei care, şi in opinia Uniunii Europene „reprezinta o incalcare flagranta a Cartei ONU”.

Ambasadoarea Statelor Unite, Samatha Power, a declarat ca de fapt rezolutia este despre un singur aspect: ea trebuie sa afirme raspicat integritatea teritoriala a Ucrainei.