Deşi au mai multe înlesniri financiare, mai mult de jumătate din locuitorii acestor sate şi-ar fi luat totuşi şi aşa zisa cetățenie transnistreană.
Satele din raionul Dubăsari controlate de autorităţile moldovene sunt periodic ținta presiunilor exercitate de administrația transnistreană. Cel mai recent caz e cel al tulburărilor din satul Doroţcaia - un grup de locuitori cere trecerea satului sub administrația transnistreană. De mai mulţi ani, locuitorii satelor sunt ademeniți să accepte aşa zisa cetățenie transnistreană prin pretinse avantaje, despre care Europei Liberă a relatat joi. În acelaşi timp, locuitorii acestor sate primesc mai multe înlesniri financiare şi susținere din partea autorităţilor de la Chişinău, despre care relatează Alla Ceapai:
Pentru a împiedica locuitorii din satele controlate de Chişinău să fie ademeniți de tarifele mici la energia electrică şi gaze naturale valabile în stânga Nistrului, autorităţile moldovene le oferă compensații lunare, care ar acoperi diferența de preț. Întrucât an de an întâmpină dificultăți în a-şi lucra terenurile agricole aflate după traseul Râbnița-Tiraspol, teritoriul controlat de administrația transnistreană, țăranii primesc o alocație de șomaj, care în acest an este de 700 de lei. Totodată, fermierii şi alți agenți economici sunt scutiți de achitarea impozitelor pe venit. Deşi au aceste înlesniri financiare, mai mult de jumătate din locuitorii acestor sate, aşa cum am aflat din surse demne de încredere, nu au ezitat să-şi facă şi aşa zisa cetățenie transnistreană, care oferă anumite beneficii, cum ar fi, de exemplu, pensii mai mari.
„Funcționarii publici care lucrează în localitățile din Zona de securitate primesc salarii majorate faţă de aceeaşi funcționari care se află în alte localități din Republica Moldova. Ei au cu trei grade de salarizare în plus. Locuitorii din regiunea transnistreană, copii acestora beneficiază de acces la învățământul superior. Ei beneficiază de circa 15% de locuri bugetare la instituțiile superioare de învățământ, beneficiază de cămin gratuit şi de burse.”
Guvernul de la Chişinău, an da an, alocă resurse financiare semnificative şi pentru dezvoltarea infrastructurii din aceste localități, în acest an 15 milioane de lei fiind prevăzuți în fondul pentru reintegrare. Aceste resurse ajută localitățile să-şi rezolve multe din probleme, spune vicepreședinta raionului Dubăsari, Maria Jimbei:
„Prin Biroul pentru Reintegrare au fost alocați bani pentru reconstrucția centrelor de sănătate. În prezent, se construiește un centru de sănătate la Cocieri. Este programată reparația acoperișului şi alte reparații în cadrul Centrului medicilor de familie de la Doroţcaia. Chiar şi cetățenii din Transnistria se adresează la centrele noastre de sănătate.”
Deşi de multe ori li se fac reproșuri precum că în raionul Dubăsari se investesc prea mulţi bani şi că locuitorii de aici sunt oarecum privilegiați, Maria Jimbei spune că resursele de care dispun sunt pe departe insuficiente pentru a soluționa mai multe probleme:
„Avem probleme ce țin de reparația liceelor, rețelelor de canalizare, asigurare cu apă potabilă. Noi nu putem aduce aici nici un investitor. E foarte greu să realizezi un proiect şi să atragi investiții. Orice investitor care vine trece prin posturile de control şi oarecum se sperie, nu vrea să-şi riște investițiile.”
Localitățile din zona de securitate beneficiază în regim preferențial de învestiții din fonduri naționale de dezvoltare pentru diverse proiecte, dar şi de o atenție sporită şi din partea donatorilor externi. George Bălan spune că în prezent se caută soluții pentru a stimula activitatea de business în aceste localități:
În opinia expertului de la IDIS Viitorul Eduard Ţugui, măsurile de susținere ale Guvernului pentru aceste localități nu sunt tocmai coerente:
„Ar putea fi adoptată o lege organică, spre exemplu, care să ofere un statut special provizoriu acelor localități. Din acest statut special să reiasă acele facilități economice de orice ordin: financiar, social, economic, care acum sunt prevăzute doar prin niște hotărâri de guvern.”