Președintele Bulgariei și diversificarea energetică

Rosen Plevneliev vorbind în fața Parlamentului de la Sofia

Plevneliev și-a exprimat temerile că Bulgaria se va confrunta cu riscuri energetice tot mai mari ce derivă din politica agresivă a Rusiei.


Bulgaria trebuie să reducă în următorii cinci ani cantitatea gazelor importate din Rusia pînă la 50% din consumul național. Declarația îi aparține președintelui Rosen Plevneliev, care nu odata a criticat intenția actualilor guvernanți de a extinde colaborarea cu „Gazprom”-ul.

În momentul de față țara importă din Rusia 87% din gazele necesare. Plevneliev și-a exprimat temerile că Bulgaria se va confrunta cu riscuri energetice tot mai mari ce derivă din politica agresivă a Rusiei. Pe fundalul acesteia conflictul ruso-ucrainean care a întrerupt în 2009 timp de două săptămâni aprovizionarea cu gaze a Bulgariei va apare un simplu joc de copii.

Președintele consideră că o eventuală diversificare va putea veni din creșterea producției interne sau din gazoductul transadriatic Turcia–Grecia-Italia cu o capacitate de 10 miliarde metri cubi de gaze azere pe an. Interconexiunile sistemului bulgar de gazoducte cu Turcia și Grecia vor putea fi realizate pînă la 2015. Cea cu România va deveni funcțională în câteva săptămâni.

Plevneliev a criticat încercarea foștilor comuniști bulgari de a ocoli prevederile celui de al treilea pachet energetic al Uniunii Europene prezentând tronsonul subacvatic al gazoductului „Southstream” drept o interconexiune.

Declarația președintelui vine la scurt timp după ce ministrul economiei și energeticii Dragomir Stoinev a dat asigurări că Bulgaria va urgenta realizarea gazoductului „Southstream”, prin care vor fi trazitate anual 65 de miliarde metri cubi de gaze rusești spre Europa centrală și de sud, ocolind Ucraina. Opoziția de dreaptă a cerut înghețarea proiectului pînă când asupra lui nu se va pronunța Comisia Europeană.

Foștii comuniști consideră că „Southstream” este de fapt un proiect european, nu bulgăresc. Sunt respinse criticile formulate de comisarul european Gunter Jotinger. Socialiștii consideră că proiectul va garanta aprovizionarea cu gaze a economiei bulgare și va crea cinci mii de locuri de muncă.

Între timp Comisia Europeană a cerut explicații Sofiei în legătură cu amendamente încă nevotate la Legea energeticii prin care se urmărește exluderea gazoductului „Southstream” din legislația Uniunii.