Pirkka Tapiola: „UE nu ar vrea să vadă o repetare a scenariului din Crimeea în Republica Moldova”.
După ce ieri adjuncta secretarului de stat american Victoria Nuland a respins la Chișinău acuzaţiile ministrului rus de externe Serghei Lavrov că regiunea transnistreană ar fi blocată de autoritățile moldovene și ucrainene, spunând că Ucraina doar controlează mai riguros traficul, astăzi o declaraţie similară a făcut la Chişinău şi ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.
Ambasadorul european la Chişinău spune că s-a întâlnit personal la sfârşitul săptămânii trecute cu şeful misiunii EUBAM – o misiune de observatori europeni care monitorizează de mai mulţi ani hotarul moldo-ucrainean – şi, în urma acestei întâlniri, poate afirma cu toată certitudinea că nu există nici o blocadă a regiunii transnistrene.
Zilele trecute, atât preşedintele rus, Vladimir Putin, într-o convorbire telefonică cu preşedintele american Barack Obama, cât şi şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, într-un amplu interviu televizat, au vorbit despre existenţa unei „blocade” externe a regiunii transnistrene, iar Serghei Lavrov a fost citat de presa rusă cu declaraţia că Rusia va ridica la o reuniune în formatul 5+2 așteptată în „10-12 zile” chestiunea pretinsei blocade. Referindu-se la acest subiect, ministrul ucrainean de externe Andrei Deşciţa a spus că încercările Rusiei de a proteja regiunea transnistreană trezeşte îngrijorări. Cât de îngrijorată este UE de a posibilă repetare a scenariului din Crimeea în regiunea transnistreană, a fost întrebat diplomatul europena de la Chişinău:
„Eu nu vreau să mă antrenez în scenaristică. Ceea ce pot spune este că UE continuă să privească Ucraina ca un stat ce include şi peninsula Crimeea şi că UE nu ar vrea să vadă o repetare a acestui scenariu în Republica Moldova”, a punctat diplomatul.
Pirrka Tapiola s-a expus şi în alte subiecte, unul fiind cererea la adresa Chișinăului formulată de UE în raportul de ţară publicat zilele trecute la Bruxelles şi care analizează progresul înregistrat de Moldova în realizarea angajamentelor europene, să nu modifice legislația electorală în ajun de alegeri. Chiar dacă păstrarea sistemului electoral actual ar putea însemna un eşec al forţelor proeuropene la scrutinul din toamnă:
„Decizia UE de a semna mai repede, deja în iunie, acordul de asociere cu Republica Moldova are legătură, firește, cu evenimentele din Ucraina. Vrem să arătăm că susținem partenerii noştri în perioade complicate. Dar vrem să vedem în vecinătatea noastre ţări bine guvernate şi loiale valorilor europene. De aceea îndemnul nostru este: Jucaţi după reguli, nu va jucaţi cu regulile. UE nu ar mai fi UE daca ar admite devieri de la acest deziderat,” a spus Pirkka Tapiola.