James Appathurai: NATO va face oferte distincte Armeniei, Azerbaidjanului şi Moldovei

La reuniunea miniștrilor de externe NATO, care s-a încheiat la Bruxelles, s-a discutat între altele şi „adâncirea cooperării cu Armenia, Azerbaidjan şi Republica Moldova”. Publicația Der Spiegel relata marţi că a o fost discutată o „listă de măsuri” care ar aduce mai multă stabilitate acestor ţări „în contextul actual” şi în limita parteneriatelor pe care le au cu Alianţa Nord Atlantică.

Astăzi la Bruxelles, James Appathurai, reprezentantul special al Secretarului General NATO pentru Caucaz şi Asia Centrală a declarat Europei Libere că este vorba de măsuri, care vor fi discutate „cu ţările respective”. El a precizat că li se vor face oferte diferite - în funcţie de interesele şi nevoile lor - privind „mai mult dialog la nivel înalt, mai multe consultări politice, mai mult sprijin în modernizarea apărării lor”, a mai declarat Appathurai.

Republica Moldova este „cea mai urgentă prioritate, lucru recunoscut şi de Uniunea Europeană. Au nevoie de ajutor „– a continuat Appathurai – „ne-au cerut sprijinul şi este în esenţă vorbă de ajutor pentru a-şi reforma şi moderniza structurile defensive aşa încât să se poate apăra singură”. James Appathurai a precizat că NATO poate coopera şi în alte domenii cu Republica Moldova, respectând statutul de neutralitate a ţării.