Cunoscutul expert militar de la Moscova crede că scopul autorităţilor ruse este federalizarea Ucrainei.
Scopul Moscovei este federalizarea Ucrainei, o federalizare în care o parte importantă a țării, cea rusofonă, să devină un de-facto protectorat rusesc, care va gravita în jurul Rusiei și a Uniunii Vamale. Și acest scop poate fi obținut fie pe cale militară, fie pe cale indirectă. Dacă Moscova va opta pentru varianta militară, atunci va trebui să acționeze acum.
Expertul militar rus Pavel Felgenhauer spune că forțele armate ale Federației Ruse concentrate la frontiera cu Ucraina sunt în stare de alertă maximă, iar conducerea Alianței Nord-Atlantice a estimat contingentul rus la 30-40 de mii de militari, în baza informațiilor primite prin sateliții americani. Astfel, expertul spune că riscul unui atac militar al Rusiei asupra Ucrainei este foarte mare în perioada următoare, și asta pentru că armata nu poate fi menținută prea mult timp în actuala stare de alertă maximă.
Citiţi şi pe pagina de limbă rusă
Într-un interviu acordat serviciului georgian al postului de radio Europa Liberă, jurnalistului Koba Liklikadze, cunoscutul expert militar de la Moscova spune că există cel puțin trei motive care îl fac să creadă că Rusia este pregătită să atace Ucraina anume în această perioadă.
Între timp, spune Pavel Felgenhauer, Ucraina și-ar putea fortifica propriile forțe armate, mai ales având în vedere că importantele cantități de armament pe care le are în dotare încă din perioada sovietică sunt într-o stare destul de bună. Și acesta este al doilea motiv pentru care Rusia nu este interesată să amâne intervenția militară.
Citiţi şi pe pagina de limbă rusă a Europei Libere
Al treilea motiv pentru care Moscova ar fi interesată să pornească o intervenție militară în viitorul apropiat ar fi neadmiterea alegerilor prezidențiale din Ucraina fixate pentru data de 25 mai. Dacă alegerile vor avea loc, spune expertul militar, acest lucru va fortifica noul regim de la Kiev într-o măsură inadmisibil de mare pentru Rusia.
Pavel Felgenhauer: „Există însă la Moscova și forțe care se opun intervenției militare, care spun că aceleași scopuri pot fi atinse și prin alte mijloace. De exemplu, Fondul Monetar Internațional va impune măsuri de austeritate Ucrainei, vor urma proteste sociale, iar puterea de acolo vă cădea singură. Rusia nu ar trebui să lupte cu Ucraina, ci să susțină mișcările de protest împotriva autorităților de la Kiev.
Scopul Moscovei este federalizarea Ucrainei, o federalizare în care o parte importantă a țării, cea rusofonă, să devină un de-facto protectorat rusesc, care va gravita în jurul Rusiei și a Uniunii Vamale. Și acest scop poate fi obținut fie pe cale militară, fie pe cale indirectă. Dacă Moscova va opta pentru varianta militară, atunci va trebui să acționeze acum.”
Întrebat de Koba Liklikadze dacă prin influența sa politică sau tehnico-militară NATO poate opri Rusia de la realizarea scenariului militar, Pavel Felgenhauer constată că Alianța se limitează deocamdată doar la declarații.
Pavel Felgenhauer: „NATO poate fortifica armata ucraineană, în așa fel încât Rusia să cântărească de o sută de ori înainte de a intra cu trupe în Ucraina. Dar acum, în câteva săptămâni, acest lucru nu poate fi făcut. Ucrainenii au cerut ajutoare, câte ceva au și primit, dar este vorba despre asistență non-letală, de genul hainelor, medicamentelor, alimentelor, spitalelor de campanie, vestelor antiglonț sau căștilor de luptă. Armament ucrainenii au oricum foarte mult. Dar această asistență a NATO nu este una principială.
Decizia oricum o va lua Putin. Orice lider, fie el cât de democratic, aflat multă vreme la putere, are tendința de a reduce treptat la minim cercul de oameni cu care într-adevăr se consultă. După atâția ani de guvernare de succes, Putin are impresia că știe cel mai bine cum să procedeze. Și în această situație, analiza consecințelor deciziilor adoptate fie lipsește, fie este incorectă.”
Pavel Felgenhauer spune că oricare ar fi scenariul ales de Moscova, ca expert, nu vede nicio variantă în care Rusia ar ieși victorioasă, fie că ucrainenii vor riposta militar sau nu.
Pavel Felgenhauer: „La Moscova se speră că Ucraina nu va riposta. NATO nu se va implica. Însă Ucraina nu este Georgia și în trei ore nu ai cum să ajungi de la frontieră în capitală – este o țară mare și Rusia nu are putere să o ocupe integral. Chiar dacă Rusia va ocupa anumite teritorii – Odesa, de exemplu, Nicolaev, Herson, așa ca să-și facă drum către Transnistria, plus Donbas, Lugank și Harkov, ea oricum va trebui să se oprească. Iar forțele armate ale Ucrainei vor continua să existe, ele nu sunt concentrate doar la frontiera cu Rusia. Deci, rezistența va continua și se va amplifica chiar. În plus, este o regulă cunoscută că pentru o ocupație eficientă este nevoie de mai multe trupe decât chiar pentru acapararea militară a unui teritoriu.
Putin are acum toată susținerea populației – mai bine de 74 la sută din cetățeni ruși aprobă o intervenție militară împotriva Ucrainei – și în consecință poate face ce vrea. Dorință și susținere există, limitările țin doar de capacitățile și posibilitățile fizice ale armatei. Nivelul de pregătire în armata rusă este insuficient. Eu în general cred că este o greșeală foarte mare a Rusiei că s-a legat de Ucraina fără a avea o superioritate calitativă a forțelor armate.”