Conciliabule în vederea unor negocieri internaționale asupra situației din Ucraina

La Harkov

Serghei Lavrov: noua lege fundamentală a Ucrainei va trebui să reflecte și interesele rusofonilor, care trebuie cooptați și la eventualul proces de negocieri cu participarea europenilor, Statelor Unite, Rusiei și a „taberelor” din Ucraina.


Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a respins astăzi avertismentele americane la adresa politicii Kremlinului față de Ucraina și a cerut autorităților de la Kiev să prezinte o ciornă a noii Constituții ucrainene înaintea oricăror discuții internaționale pentru rezolvarea crizei.

Reacționând la declarațiile Casei Albe despre posibila prezență în orașele din estul Ucrainei a unor demonstranți-provocatori plătiți dinafară, Lavrov a părut să sugereze astăzi că Statele Unite sunt cele care au finanțat proteste violente, anume cele de la Kiev.

Vorbind la Moscova, în compania ministrului de externe din Angola, Lavrov a spus că noua lege fundamentală a Ucrainei va trebui să reflecte interesele rusofonilor din acea țară, care trebuie cooptați și la eventualul proces de negocieri cu participarea europenilor, Statelor Unite, Rusiei și a „taberelor” din Ucraina.

Șeful diplomației ruse a mai spus că la negocieri ar putea fi invitații și câțiva dintre candidații la alegerile prezidențiale din Ucraina, din partidele politice cele mai importante și din regiuni.

Lavrov a mai spus că a discutat despre asemenea negocieri cu secretarul de stat al Statelor Unite, John Kerry, și cu ministrul de externe din Germania, Frank-Walter Steinmeier.

Tot astăzi secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a avertizat Rusia că dacă va interveni militar în estul Ucrainei va face „o greșeală istorică” cu „consecințe grave” pentru relația dintre Alianța Nord-Atlantică și Moscova și care „va izola și mai mult Rusia pe plan internațional”. Vorbind la o conferință la Paris, Rasmussen a cerut Rusiei să-și retragă trupele de la granița cu Ucraina.

Your browser doesn’t support HTML5

Anders Fogh Rasmussen avertizează Rusia să nu facă 'o greșeală istorică' în Ukraina


Declarația vine după ce Rusia a cerut astăzi Ucrainei să nu folosească forța împotriva demonstranților pro-ruși care au ocupat clădirile administrației regionale din mai multe orașe din estul Ucrainei, avertizând Kievul că o intervenție dură riscă să arunce țara în „război civil”.

Ministrul de externe ucrainean Arsen Avakov a spus că o operație antiteroristă la Harkov a scos din clădirea ocupată protestatarii pro-ruși și că 70 de „separatiști” au fost arestați.

Dar la Donețk, orașul industrial cu peste un milion de locuitori, clădirea administrației regionale era și astăzi sub controlul activiștilor pro-ruși, cu steagul rusesc arborat și cu intrarea blocată de baricade din pneuri și sârmă ghimpată.

La Kiev, Parlamentul Ucrainei avea astăzi pe agendă o lege care să interzică formațiunile separatiste și teroriste. În legislativul ucrainean a avut loc o încăierare după ce un deputat comunist a spus că naționaliștii au făcut jocul Rusiei prin tacticile „extreme” din timpul protestelor. Doi deputați din partidul de extremă-dreapta„”Svoboda” l-au înșfăcat pe vorbitorul comunist, la tribună, iar ulterior deputații din cele două partide și alții s-au încăierat. Comunistul Petro Șimonenko vorbise despre evenimentele de la Donețk, Harkov și alte orașe din est, de la sfârșitul săptămânii, când manifestanții pro-ruși au ocupat clădiri oficiale, atrăgând atenția că așa au făcut mai devreme și demonstranții pro-europeni de pe Maidan.