Reținerea lui Radu Mazăre de către procurorii anticorupție are loc odată cu demararea cercetărilor pentru mai mulți baroni ai socialiștilor, aflați la guvernare în România.
„Avem oraș, avem valoare, avem primarul de onoare”, strigă câțiva oameni, nu mai mult de o sută în apărarea lui Radu Mazăre, primarul Constanței, reținut de procurorii anticorupție.
Radu Mazăre are 46 de ani și este celebru pentru suitele de fete frumoase cu bască roșie în stilul Che Guevara, care îl însoțesc în raidurile sale prin oraș, pentru vacanțele sale exotice pe care și le petrece în Brazilia sau Madagascar, dar mai ales pentru participarea la o prezentare de modă în 2009, unde s-a îmbrăcat în uniformă de ofițer nazist împreună cu fiul său. „Întotdeauna mi-au plăcut aceste uniforme și am admirat organizarea riguroasă a armatei germane”, a explicat Radu Mazăre în apărarea sa.
Mazăre conduce primăria din Constanța, dar și luxoasa stațiune Mamaia din 2000, de când avea 30 de ani. Secretul longevității sale într-un oraș care găzduiește cel mai mare port comercial la Marea Neagră este destul de simplu: i-a cultivat de la început și cu perseverență pe cei săraci, cărora primăria le dă lunar ajutoare în alimente și spectacole gratuite, în care Radu Mazăre este personaj principal. Tot pentru această categorie dezavantajată, primarul Constanței a început în 2011 construirea așa numitului “campus social” format din locuințe modulare grupate. Procurorii anticorupție au descoperit că la demararea acestui proiect omul de afaceri Morgenstern Avraham, care a câștiga licitația de construcție i-a dat lui Radu Mazăre prin intermediul unor conturi off shore suma de 175.000 de euro. În schimbul acestei sume primarul Constanței l-a sprijinit în circuitul birocratic, inclusiv în câștigarea licitației pentru întreaga construire a „campusului social” în valoare totală de 10 milioane de euro.
Nu este primul dosar pe care Radu Mazăre îl are la Direcția Națională Antiocrupție, dar este singurul care l-a încătușat, cel puțin pe moment, pe puternicul primar al Constanței. El a mai fost acuzat, anii trecuți, împreună cu încă 36 de funcționari ai Primăriei de corupție, abuz în serviciu și fals, după ce au scos din patrimoniul primăriei părți importante de plajă, pe care le-au dat unor persoane private, inclusiv unor membri ai familiei Mazăre. Este vorba despre un prejudiciu de peste 100 de milioane de euro, socotiți la ancheta din 2008, nefinalizată încă. În ultimul an Radu Mazăre i-a cerut cu insistență premierului să treacă portul Constanța din subordinea Ministerului Transporturilor în subordinea primăriei sale. Un cadou pe care primul ministru român era pe cale să i-l facă.
Reținerea lui Radu Mazăre de către procurorii anticorupție are loc odată cu demararea cercetărilor pentru mai mulți baroni ai socialiștilor, aflați la guvernare în România. Premierul Victor Ponta, care este și liderul PSD a declarat că nu se „dezice” de acești lideri din teritoriu cercetați penal. În acest fel primul ministru român ar vrea să demonstreze că aceștia sunt nevinovați, scenariu preluat și de televiziunile propagandistice RTV și Antena 3, care refuză să dea imaginile cu liderii socialiști în cătușe. În paralele însă casele și domeniile liderilor locali și județeni ai PSD apar pe internet sau pe alte televiziuni, pentru a arăta că doar din salariile de bugetari aceștia nu puteau să-și construiască vilele pe care le dețin și să aibă averile pe care le afișează.