Jurnalul săptămânal cu Claudia Balaban.
Născută la 13 aprilie 1941, în satul Burlăneşti, jud. Edineţ, Claudia Balaban activează în domeniul biblioteconomiei de 35 de ani, fiind director al bibliotecii din anul 1978 până în prezent. Studii: Universitatea de Stat a Moldovei. În decursul activității sale profesionale, ea s-a evidențiat participând activ și organizând diverse manifestări culturale. Astfel, a fost decorată cu „Ordinul Republicii”, „Ordinul de Onoare”, Ordinul „Gloria Muncii”, cu medalia „Mihai Eminescu” și a fost numită lucrător emerit în cultură. Meritele Claudiei Balaban în propagarea cărții pentru copii și dragostea pe care o manifestă față de tânăra generație sunt observate și de colegii de peste Prut, care o identifică cu o „carte de vizită a bibliotecarilor din Basarabia”. A organizat numeroase concursuri literare și campanii naționale de promovare a cărții. Cel mai răsunător proiect al Claudiei Balaban este, însă, Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret. Lansat în 1997 și începând colaborarea cu doar 27 de edituri, acum, la ediția a XVII-a a Salonului, Claudia Balaban împreună cu colegii ei, au mărit cercul până la 155 de edituri.
Luni
Sunt o persoană matinală. La ora 6.00 iau micul dejun. La 7.30 sunt la serviciu.
La ora 8.00 am avut şedinţă cu constructorii, care lucrează la reconstrucţia bibliotecii. Am făcut bilanţurile săptămânii trecute şi am planificat ce lucrări vor fi efectuate în săptămâna curentă.
Mai apoi am avut şedinţă cu colectivul, la care am analizat rezultatele Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret. Succesele şi insuccesele Salonului depind foarte mult de implicarea colectivului Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”, pe care îl conduc de peste 35 de ani.
După prânz am participat la activitatea culturală cu genericul „Istoria şi cultura romilor din Republica Moldova”, consacrată Zilei Internaţionale a Romilor. A participat ca invitat dl Ion Duminică, şeful Secţiei Minorităţi etnice la Institutul Patrimoniului Cultural al AŞM. În faţa publicului a evoluat Ansamblul „Enigma Romilor”, conducător artistic Veaceslav Corjov. Copiii participanţi la activitate – elevi de la LT „Gh. Asachi” şi LT din Cojuşna, Străşeni, au aflat mai mult despre tradiţiile, obiceiurile şi cultura romilor.
Marţi
Am făcut totalurile financiare ale proiectului „Un bibliobus pentru copiii din Moldova”. Proiectul a fost finanţat de Ambasada Japoniei în Republica Moldova cu sediul la Kiev. Costul proiectului este de 1.231.385 lei. În cadrul proiectului au fost procurate un microbus Mercedes reutilat în bibliobus cu rafturi şi vitrine pentru cărţi, 3 calculatoare cu internet mobil, 3 tablete, eBook Readere şi 62 de cărţi electronice, un aparat foto, proiector digital şi ecran.
Miercuri
Împreună cu colegii am elaborat conceptul colecţiei de carte pentru Programul Naţional „BiblioMobilizarea Pro-Lectură”, care se va derula în cadrul Proiectului „Un bibliobus pentru copiii din Moldova” şi are ca scop promovarea cărţii şi a lecturii. Am elaborat graficul deplasări Bibliobusului pentru un an, care cuprinde 24 de localităţi din 8 raioane ale republicii. Programul include, în afară de împrumutul de carte, organizarea întâlnirilor cu scriitorii, ilustratorii, lansări de carte, sesiuni internet, diverse concursuri în baza cărţilor citite ş.a.
Joi
Am elaborat schiţa de proiect „Satul Trei Iezi” – centru de agrement, studiu, cercetare pentru copii, atracţie populară pentru familiile cu copii.
Proiectul urmează a fi realizat cu implicarea mai multor instituţii naţionale şi internaţionale. Autorul designului va fi Tor Svaye, cel care a realizat designul Centrului Junibacken din Stockholm şi al Bibliotecii Picilor din cadrul BNC „Ion Creangă”.
Proiectul prevede promovarea lecturii prin intermediul personajelor din operele scriitorilor clasici şi contemporani din literatura naţională, cum ar fi „Casa caprei cu trei iezi” după motivul poveştii lui Ion Creangă, „Turnul lui Ciuboţel” de Spiridon Vangheli, „La vatra mamei” – Grigore Vieru, „Moara cu plăcinte” – Iulian Filip etc.
Vineri
Împreună cu Alina Stoienescu, designer şi editor din Suedia, am avut audienţă la Ministerul Culturii al RM cu dna ministru Monica Babuc. În linii mari s-a discutat despre Schiţa de proiect „Satul Trei Iezi” şi căile de realizare a acestui proiect, care este atât de necesar, dar şi costisitor – circa 10 mln de euro. E vorba de un teren pe care ar fi construit satul respectiv cu toate staţiunile: Srădina cu poveşti, Turnul lui Ciuboţel, Casa caprei cu trei iezi, La vatra mamei lui Grigore Vieru, Moara cu plăcinte, Dumbrava minunată, Luceafărul ş.a.
Am vorbit şi despre echipa care ar contribui la realizarea proiectului – Claudia Balaban, Eugenia Bejan, Iulian filip, Aurelian Silvestru, Diana Vrabii. E mult de lucrat la acest proiect dar cred ca se merita. Ne va ajuta să educam tinerele generații prin intermediul cărții, frumosului și culturii naționale.