Participă lucrări studențești din 13 țări.
Pe afişul celor şapte zile ale festivalului sunt trecute proiecţii de film semnate de studenţii celor mai bune şcoli din Slovacia, Germania, Polonia, România, Portugalia şi Italia, dar şi spectacole, diverse ca formă şi gen. Astfel, la secţiunea de teatru, studenţii Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, cei veniţi din Moscova, Tbilisi, Galaţi şi Bucureşti au prezentat spectacole de expresie corporală, teatru, dans, verbal şi non-verbal. Ianuş Petraşcu, lector superior la academie spune că această acţiune artistică internaţională, pe lângă faptul că încurajează schimbul cultural, le dă libertate studenţilor să prezinte variate feluri de expresie scenică, pe care mai rar le întâlnim în teatrele clasice:
„Aici vedem spectacole working progress, ceea ce înseamnă că mai e la ce de lucrat şi totodată i se permite studentului să aducă orişice în scenă. Adică i se dă maximă libertate, ceea ce şi unor actori profesionişti le este interesant să vadă, fiindcă facă în teatrul profesionist sunt ţinuţi după nişte rigori, aici au dreptul să facă orişice. De aici şi ei încearcă să-şi mai trezească unele fantezii cât şi ceva originalitate.”
Intitulat „Dream House”, unul din spectacolele de expresie corporală şi coregrafie din program, a fost răsplătit cu aplauze îndelungate după ce publicul a urmărit atent fiecare mişcare a tinerilor, ca o împletitură de emoţie şi muzică.
Stau de vorbă cu Olga Vantiuc, una din studentele care au prezentat spectacolul. Ea crede că o asemenea întrunire a şcolilor teatrale contribuie la găsirea tinerelor talente mai cu seamă că lucrările lor vor fi discutate în cadrul unor ateliere cu oaspeţii de peste hotare:
„Schimbul acesta de experienţă ne ajută foarte mult pentru viitor, cu idei noi, forţă ne dă, energie mai multă, pentru că vedem şi automat dorim mai mult, să arătăm că şcoala noastră la fel este bună. Pentru tinerii începători, cum ar fi cei din anul I, acest festival cred că îi îndrumă să se dedice lucrului, să muncească mult. Doar cu rezultate bune, pot să ajungă la festival, să-şi prezinte spectacolul ideile.”
De la an la an festivalul şcolilor de film şi teatru a devenit şi un eveniment cultural educaţional. În opinia lectorului Ianuş Petraşcu, pentru dezvoltarea mişcării teatrale din Republica Moldova este nevoie şi de aprecierea spectatorului din exterior:
„Fiind într-un spaţiu în care există o stilistică pe care o primeşte spectatorul, întotdeauna este foarte important să vezi cum e posibil şi cum apreciază alt spectator din alte părţi, Fiecare ţară, fiecare spaţiu mic sau mare îşi are gusturile şi cerinţele sale. Ţinând cont de asta întotdeauna este bine să te verifici pe alţi spectatori.”
La această ediţie a festivalului, este pentru a doua oară când la secţiunea film sunt proiectate lucrări ale studenţilor care au obţinut premii la festivalurile naţionale şi internaţionale de film, între care scurtmetrajul „Ana” în regia Nataliei Şaufert, masterandă la Academia de Muzică Teatru şi Arte Plastice.
Victoria Melnic, rectorul Academiei de Arte, crede că festivalul este important nu doar pentru dezvoltarea vieţii culturale din Moldova dar şi pentru a trezi din amorţeală cinematografia locală:
„Aceste proiecţii de film ale tinerilor vor fi un imbold pentru revigorarea care deja se întrevede, un pic, a domeniului cinematografic la noi în ţară şi va inspira tinerii pentru noi pelicule şi noi realizări în acest domeniu.”
Moto-ul festivalului din acest an este „Masca în teatrul contemporan”. Cu acelaşi titlu sunt trecute în agenda festivalului mai multe activităţi de discuţii şi dezbateri, coordonate de actorul şi regizorul Mihai Malaimare, căruia i se va acorda în cadrul festivalului titlul onorific de Doctor Honoris Causa.