Jose Manuel Barroso a cerut Moscovei să nu oprească livrările de gaze pentru Ucraina

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut Moscovei să nu oprească livrările de gaze pentru Ucraina. Într-o scrisoare adresată lui Vladimir Putin, Barroso a spus că „în joc este fiabilitatea contractuală a Rusiei ca furnizor”.

Şeful Comisiei Europene a spus că Bruxellesul este gata să înceapă negocieri cu Rusia şi Ucraina privind securitatea tranzitului şi livrărilor de gaze.

Barroso a răspuns astfel unei scrisori de avertizare trimisă de Putin liderilor din 18 țări, inclusiv din Moldova, prin care anunţa că livrările spre Europa ar fi în pericol dacă Ucraina nu-și plătește datoriile. Moscova a majorat la începutul lunii cu aproape 80% preţul gazelor pentru Ucraina şi a cerut plata urgentă a unor datorii de peste 2 miliarde de dolari.

În răspunsul către Putin, Barroso a mai spus că schimbarea condițiilor contractuale din cauza unor circumstanțe politice contravin spirtului de cooperare invocat Moscova. Preşedintele Vladimir Putin a declarat astăzi că Rusia va aștepta o lună până când Ucraina îşi va achita datora şi va începe să plătească în avans pentru consumul de gaze.