Kievul îndeamnă Tiraspolul să renunţe la „autoizolarea artificială”

Ministerul de externe al Ucrainei a declarat că demersul administraţiei din Tiraspol privind recunoaşterea sa internaţională „pune la îndoială procesul de reglementare pe cale paşnică a conflictului transnistrean şi integritatea teritorială a Moldovei”.

Ucraina a îndemnat Tiraspolul să renunţe la „autoizolarea artificială” care a creat o „situaţie economică şi socială complicată în Transnistria”. Această situaţie, se mai spune în comunicatul de presă al diplomaţiei de la Kiev, „poate fi depăşită nu pe calea confruntării prin scenarii dubioase, ci prin acceptarea opţiunii europene, propuse cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului şi care presupune libertatea circulaţiei, modernizarea economiei, standarde de securitate europene şi bunăstare”.

Sovietul suprem din Tiraspol a cerut, pe 16 aprilie, Rusiei şi comunităţii internaţionale să recunoască independenţa regiunii transnistrene.

Chişinăul a condamnat demersul şi a cerut Federației Ruse și forurilor internaționale să-l respingă.

Kremlinul a anunţat că președintele Vladimir Putin a fost înștiințat despre cererea de recunoaştere a Tiraspolului, dar nu s-a fixat încă o dată la care urmează s-o examineze.