Combaterea contrabandei a devenit unul din factorii de care depinde supraviețuirea guvernului.
Reforma în vămile bulgare promisă de primul ministru Plamen Oreșearski a început să dea roade. În primul trimestru au crescut de căteva ori cantitățile de țigări, narcotice și alcool confiscate.
Combaterea contrabandei a devenit unul din factorii de care depinde supraviețuirea guvernului. Trei directori au trecut prin conducerea vâmilor în mai puțin de un an. Primii doi nu au reușit să realizeze schimbările promise, printre care asigurarea unor venituri bugetare suplimentare de 250 de milioane de euro pe an numai în urma reducerii contrabandei de țigări. Cu 40% țigări de contrabandă pe piața internă Bulgaria se află pe primul loc în cadrul Uniunii Europene.
În decembrie, opoziția și câteva organizații nonguvernamentale au cerut demisia ministrului de finanțe pentru rezultatele slabe la vămi. Lucrurile au început să se miște în direcția cea bună după numirea în fruntea vămilor a lui Pavel Tonev. În primul trimestru a crescut de câteva ori cantitatea de țigări, alcool și narcotice confiscate. A fost marcat un adevărat record la țigări - aproape 1 milion de cutii și 87 tone de tutun confiscate.
De trei ori mai mare fața de primul trimestru al 2013 este cantitatea de carburanți de contrabandă confiscate.
Din accize și taxe vamale în buget au intrat cu 40 de milioane de euro mai mult fața de aceiași perioada a anului trecut.
A dat rezultat decizia de a fi redeschis Departamentul de combatere a traficului de narcotice în cadrul Vămilor.
Fața de primul trimestru al anului 2013 cantitatea de heroină, marijuana și amfetamine confiscate a crescut între 5 și 10 ori. La punctul de control Ilinden, frontiera cu Grecia, în cadrul unei singure operațiuni au fost confiscate 960 de kg de marijuana.
Noua conducere a început verificarea concursurilor și numirilor de personal după 2009.
Au fost achiziționate încă trei scanere mobile. În momentul de fața vămile au în dotare 16 astfel de aparate. Din luna martie, în interiorul țării acționează echipe mobile formate din vameși, polițiști de frontieră și agenți ai fiscului. În acest mod este neutralizată tradiționala corupție la punctele de frontieră.