Cu Irina Martîniuc și Hubert Duhot, manageri de proiect.
Spectacolului muzical de la Chişinău dedicat Zilei Europei aduce în premieră pe scenă tineri solişti care vor interpreta din creaţia lui Mozart, Beethoven şi Strauss. Unul din ei este Valeriu Sonin din Râbniţa. El a fost profesor de muzică iar prin evoluţia la acest spectacol marchează primii paşi pe scena mare.
Tânărul solist de operă împreună cu alţi cântăreţi sunt participanţi ai unui proiect cultural ce presupune 10 concerte organizate pe parcursul unui an, pe ambele maluri ale Nistrului.
„Încercăm să facem şi nişte numere muzicale care sunt interpretate de interpreţi de pe ambele maluri ale Nistrului. Este un experiment foarte interesant şi foarte important. La fel şi dansuri, facem dansuri care sunt interpretate de copii, de exemplu din Tiraspol şi din Chişinău; astfel am prezentat programul la Bazarul Internaţional. La toate aceste evenimente, şi cu copii, şi cu orchestre clar că ei fac legături, nu numai oficiale, dar şi de prietenie.”
Până acum au fost organizate cinci astfel de concerte la Chişinău şi cinci la Tiraspol, Râbniţa şi Bender. Cel prilejuit de Ziua Europei, dă startul unei alte runde de zece concerte.
Pe parcursul unui an, mulţi dintre tinerii implicaţi în proiect au reuşit să pună temelia unei cariere profesionale, remarcă muzicologul Irina Martîniuc. În cadrul spectacolelor se face un schimb de orchestre iar elevii de la Colegiul de muzică din Tiraspol au
Organizatorii constată că eficienţa reală a proiectelor de promovare a încrederii între locuitorii celor două maluri ale Nistrului poate fi apreciată după încheierea proiectelor.
Pe lângă domeniul cultural, unde la dezvoltarea aptitudinilor artistice sunt implicaţi peste 100 de copii şi tineri, şi 400 de profesori, programul măsurilor de promovare a încrederii are activităţi în alte cinci domenii: de dezvoltare a afacerilor, de renovare a infrastructurii sociale, precum şi în domenii ce vizează sănătatea cetăţenilor şi mediul înconjurător .