Ziua Victoriei vs. Ziua Europei la Sofia

Bulgaria a fost împărțită la 9 mai între sărbătorirea Zilei Europei și a Zilei Victoriei asupra Germaniei naziste.


Corespondentul nostru la Sofia, Petio Petkov relatează că 9 mai a dezvăluit anul acesta atitudinea principalelor partide fața de politică Moscovei în Ucraina.

Cele două evenimente au devenit prilej de a se demonstra atitudinea reală a principalelor partide fața de politică agresivă a Moscovei în Ucraina.

Demostrând sentimente proruse cu prilejul Zilei victoriei deputații din Partidul socialist și ultranaționaliștii din Ataka au purtat în Parlament panglicii Sf. Gheorghe care au devenit simbolul gloriei militare a Rusiei. Panglicile au fost împărțite de președintele organizației „Rusofili” Nikolai Malinov care este deputat socialist.

Liderii de dreaptă au făcut declarații de solidaritate cu poporul ucrainean.

Președintele Partidului socialiștilor europeni Serghei Stanișev însă a subliniat că fără Ziua Victoriei nu ar fi posibilă Ziua Europei. Facând aluzie la acuzațiile Moscovei la adresa unor partide și orgnizații naționaliste ucrainene, Stanișev a avertizat că ideologia fascistă nu este moartă. El a adaugat că criza ucraineană poate fi rezolvată numai pe calea dialogului politic.

Stanișev și ex-președintele Gheorghi Părvanov au depus coroane de flori la monumentul armatei sovietice care domina centrul Sofiei. Grupuri minuscule de persoane au scandat lozinci anti-NATO fluturând steaguri rusești.

Într-un interviu, ambasadorul Rusiei la Sofia, Iurii Isakov, a declarat că Moscova apreciază politica ponderată a Bulgariei fața de criza ucraineană, care însă diferă de abordarea Rusiei. Este așteptata vizita la Sofia a ministrului rus de externe Serghei Lavrov.

Ziua Europei a fost sărbătorită în mai multe orașe bulgare cu acțiuni precum concerte, expoziții, festivaluri, competiții sportive și dezbateri. Într-un mod simbolic orchestra simfonică din Sofia a avut un concert în sala de așteptare a aeroportului internațional din oraș.