Dreptul la vot al persoanelor cu dizabilităţi rămâne limitat

La o secţie de votare din Chişinău, 19 iunie 2011

Coaliţia pentru alegeri libere şi corecte şi Asociaţia Promo-LEX au cerut autorităţilor să ia anul acestea un minimum de măsuri, cum ar fi construirea de rampe şi buletine de vot în sistemul Braille.


În Republica Moldova, drepturile persoanele cu dizabilităţi rămân limitate, chiar şi dreptul la vot, pentru că nu li se acordă accesul necesar. În cazul alegerilor, secțiile de votare nu sunt dotate pentru nevoile persoanelor cu handicap aşa că experţii de la Coaliţia pentru alegeri libere şi corecte şi Asociaţia Promo-LEX au cerut autorităţilor să ia anul acestea un minimum de măsuri, cum ar fi construirea de rampe şi buletine de vot în sistemul Braille. Comisia Electorală Centrală spune că nu are bani, dar ar putea încerca să remedieze un pic situaţia. Relatează, Alla Ceapai:

Legislaţia electorală moldovenească restricţionează participarea la vot doar a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi psiho-sociale. Peroanele cu deficienţe locomotorii şi senzoriale îşi pot exercita dreptul la vot fără piedici, zice legea. Dar de la zis şi făcut e distanţă mare. În practică, aceste persoane au acces extrem de limitat la procesul electoral, motiv din care mulţi renunţă, spune Igor Meriacre, directorul executiv al Asociaţiei „Motivaţie” care acordă asistenţă persoanelor cu deficienţe locomotorii. Imobilizat în scaunul cu rotile Igor Meriacre îşi împărtăşeşte experienţa de la ultimele scrutine parlamentare şi locale:

Igor Meriacre (primul din dreapta, primul rând)

„Secţia de votare unde merg să-mi exprim dreptul de vot este amplasată într-o clădire industrială şi sunt aproximativ 14 trepte la intrare. În 2009 când am fost la alegeri am rugat doi vecini să mă ajute să urc acele trepte. Am intrat cu greu în cadrul secţiei, dar nu am putut intra în cabina de vot. Am fost nevoit să-mi exercit dreptul la vot în sală. A fost cam stupid. La alegerile parlamentare din 2010 şi la cele locale din 2011 nici nu am putut intra în secţia de votare deoarece era amplasat un turnichet la intrare şi era nedemontabil. Practic am votat afară, la intrare.”

În pofida dificultăţilor multe persoane cu dizabilităţi locomotorii insistă să se prezinte la secţiile de votare pentru a-şi exercita dreptul de vot, iar un număr aproape egal solicită urna mobilă la domiciliu, spune Igor Meriacre, menţionând însă că în ambele cazuri apar obstacole:

„Sunt câteva impedimente care nu permit persoanelor să-şi exercite dreptul la vot. În primul rând este obstacolul de accesibilitate în clădirile unde locuiesc aceste persoane. După care urmează problemele de accesibilitate pe străzi, borduri, transport public şi în final chiar la secţiile de votare. au fost raportate mai multe cazuri când persoanele solicitau urna mobilă, dar funcţionarii de la secţiile de votare nu mai ajungeau la ei cu urna.”

Într-un studiu publicat astăzi despre accesul limitat la procesul electoral al persoanelor cu dizabilităţi, care constituie 6 la sută din potenţialii alegători, experţii de la Coaliţia pentru alegeri libere şi corecte şi Asociaţia Promo-Lex constată că situaţia ar putea fi remediată parţial chiar la viitoarele alegerile parlamentare. Secretarul Coaliţiei Civice pentru alegeri libere şi corecte, Nicolae Panfil:

Secţie de votare la Primăria din Comrat, 2 februarie 2014

„Zeci de ani nu am avut secţii de votare accesibile, proceduri de votare accesibile, respectiv să realizăm toate în jumătate de an sigur că nu e posibil. Dar există un minim care este garantat şi de Constituţie şi de standardele internaţionale şi care prevăd că fiecare persoană trebuie să aibă dreptul la vot, dar şi posibilitatea de a vota.”

Experţii recomandă autorităţilor să ia anul acesta, care este unul electoral, un minim de măsuri, cum ar fi asigurarea evidenţei participării la vot a persoanelor cu dizabilităţi, evaluarea accesibilităţii secţiilor de votare, pilotarea buletinelor de vot cu corp de literă mai mare şi în sistemul Braille pentru nevăzători, dar şi amenajarea în fiecare secţie de votare a unei cabine de vot pentru persoanele cu mobilitate redusă. În perspectivă, experţii recomandă, în primul rând, să fie asigurată participarea la vot şi a persoanelor cu dizabilităţi mentale. Iar pentru cele cu dificultăţi locomotorii sau senzoriale să fie asigurate proceduri accesibile de vot, cum ar fi votul prin poştă, prin telefon, cu ajutorul maşinilor electronice sau a dispozitivelor tactile de vot.

Prezent la lansarea studiului secretarul Comisiei Electorale Centrale, Andrei Volentir, a menţionat că instituţia nu are suficienți bani pentru a procura mijloace moderne care să faciliteze accesul la alegeri a persoanelor cu dizabilităţi, dar treptat situaţia va fi remediată. Andrei Volentir a promis că la alegerile parlamentare din acest an, va fi extinsă procedura de votare cu plic-trafaret pentru nevăzători, procedură pilotată la parlamentarele din 2010 la o secţie de votare din Chişinău. Iar cu suportul unor donatori externi, spera Andrei Volentir, va fi posibilă şi dotarea parţială a secţiilor de votare cu rampe de acces.