Directorul Asociației pentru Politică Externă răspunde întrebărilor Europei Libere în ajunul alegerilor europarlamentare.
Duminică se vor desfăşura alegerile europarlamentare din România. Ce semnificaţie are acest scrutin pentru R. Moldova, mulţi dintre cetăţenii căreia sunt şi cetăţeni români și care vor avea privilegiul să se prezinte în la urnele de vot? O convorbirea pe această temă cu Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă.
Europa Liberă: Duminică, vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European în România sau, poate mai concret, un scrutin în care vor vota cetăţenii României. Inclusiv - cel puţin ca posibilitate - numeroşi rezidenţi ai Republici Moldova. Dvs. cum vedeţi sau aţi vedea acest eveniment în care o parte considerabilă din cetăţenii Republicii Moldova - stat neimplicat în scrutin, altminteri - vor participa, iată, la viaţa politică a UE?
Europa Liberă: Unii comentatori au vorbit deja despre faptul că pentru cetăţenii moldoveni cu cetăţenie română votul de duminică ar fi un fel de antrenament, mai ales că R. Moldova i s-a confirmat dreptul de a candidat pentru calitatea de membru al comunităţii?
Victor Chirilă: „Noi astfel învăţăm să fim cetăţeni europeni. Şi cred că este un exemplu bun pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova: că doar participând la soluţionarea unor probleme concrete, iată şi nefiind în interiorul UE, putem să ieşim din această stare de tranziţie în care ne aflăm de mai bine de 20 de ani şi astfel putem să avem un viitor destin mai bun decât îl avem acum.”
Europa Liberă: Ca să folosim şi prilejul de a aminti de criticile opoziţiei: recent, Komsomolul a exprimat robust, tineresc, acuzaţia la adresa guvernării în legătură cu viitoarea semnare de către R. Moldova a Acordului de Asociere cu UE: „Scopul acordului este de a transmite suveranitatea poporului moldovenesc demnitarilor din Comisia Europeană de la Bruxelles, deputaţilor Parlamentului European care nu reprezintă poporul moldovenesc”. Aşa să fie? E ceva dreptate în asemenea afirmaţii?
Victor Chirilă: „Este un fals. Este un fals răspândit de oponenţii Acordului de Asociere, de oponenţii perspectivei noastre europene, de nişte oponenţi care nu au o viziune clară cu privire la viitorul ţării. Mereu au optat pentru nişte himere - himere geopolitice, himere interne de dezvoltare, care de fapt nu corespund realităţii, care de fapt ignoră realităţile.
Or, realităţile sunt următoarele: peste 50% din comerţul nostru extern este cu UE; UE este cel mai mare investitor în Republica Moldova; UE este cel mai mare donator, este cea care susţine proiecte infrastructurale, sociale, economice în Republica Moldova. UE ne oferă şi cea mai mare piaţă de desfacere pentru produsele noastre; UE ne ajută să modernizăm instituţiile. Or, fără nişte instituţii moderne niciodată nu vom putea să modernizăm economia, să atragem investiţii pentru a moderniza agricultura, industria noastră care de fapt este la pământ.
De aceea, zic că UE este şansa noastră de a ne dezvolta ţara noastră. Desigur că, în acelaşi timp, Acordul de Asociere, nu ne interzice să dezvoltăm relaţii comerciale, politice, economice cu Federaţia Rusă. Acordul de Asociere nu ne interzice să avem acorduri de liber schimb cu Federaţia Rusă şi comunitatea statelor independente, cu CSI. De fapt un astfel de acord există în prezent între Republica Moldova şi CSI. Şi acest acord nu contravine Acordului de Asociere. Iar Acordul de Asociere cu UE nu ne obligă să ieşim din acest acord de liber schimb. Acestea sunt realităţile şi aceste realităţi trebuie să fie ştiute de cetăţenii Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Un număr considerabil de cetăţeni moldoveni au cetăţenia română. Există şi un număr considerabil de cetăţeni moldoveni, în special de etnie bulgară şi găgăuză, care au şi cetăţenie bulgară. Credeţi că participarea acestora, în număr mare sau mic, tot duminică, la scrutinul europarlamentar ar putea fi un indiciu al dispoziţiilor proeuropene?
Victor Chirilă: „Ar putea. Dar nu ştiu câţi cetăţeni bulgari şi găgăuzi vor participa la acest scrutin. Recent am fost în Găgăuzia şi starea de spirit nu este cea mai bună acolo. Nu este totalmente proeuropeană. Lumea este debusolată, lumea este dezinformată, lumea judecă emoţional şi uneori chiar agresiv atunci când se discută despre UE, despre viitorul Republicii Moldova în UE. Practic consideră acest subiect ca fiind unul politizat. Există o mare neîncredere faţă de noi, moldovenii. Există o neîncredere faţă de autorităţile centrale.”
Europa Liberă: Cât de gravă vi s-a părut înstrăinarea de tot ce de obicei numim integrare europeană şi, respectiv, de concetăţenii lor de alte etnii, moldoveni în primul rând?
Victor Chirilă: „Mi se pare ameninţătoare această agresivitate şi cred că trebuie să întreprindem ceva urgent. Trebuie să analizăm bine lucrurile. Nu e cazul să blamăm doar autorităţile locale din Găgăuzia. Nu e cazul să blamăm găgăuzii care sunt compatrioţii noştri. Este important să vedem care sunt greşelile noastre. Iar greşelile noastre sunt foarte multe.
Mereu politicienii noştri de la Chişinău, mă refer şi la domnul Voronin, şi la alţii, mereu au folosit tactica „dezbină şi domină” în Găgăuzia. Şi acum strângem roadele, din păcate.”
Europa Liberă: În ce măsură totuşi ar fi justificat să vorbim şi de o ostilitate a majorităţii din autonomie faţă de asocierea cu UE, iar ulterior şi faţă de eventuala admitere în UE? Vă întreb în contextul a două lucruri: a intenţiei - neconfirmate încă - de a autoproclama o republică găgăuză independentă, dar şi a unor atacuri, deocamdată publicistice, la adresa unui recent înalt oaspete turc pentru faptul că acesta a chemat inclusiv găgăuzii să meargă mână în mână cu restul moldovenilor spre UE?
Victor Chirilă: „Eu aş invita autorităţile din Găgăuzia şi liderii din Găgăuzia să se gândească foarte bine în ce joc periculos sunt implicaţi ei. Este un joc geopolitic care este generat şi susţinut din afară. Cu bani care vin din exteriorul Republicii Moldova. Este un joc care îi poate costa foarte mult pe ei.
Eu cred că mesajul pe care l-a transmis la Chişinău la 8 mai preşedintele Parlamentului turc, şi anume de a susţine parcursul european al Republicii Moldova, este un mesaj cât se poate de clar pentru găgăuzi: nu vă jucaţi cu focul, analizaţi foarte bine contextul regional, ceea ce se întâmplă în ultimul timp în Ucraina este cât de poate de grăitor. Rusia, risc să spun acest lucru, a pierdut această bătălie şi caută acum o cale de retragere care să-i salveze onoarea şi faţă.
Vom avea schimbări mari în Ucraina. Şi Ucraina îşi va reveni. Şi eu cred că ceea ce se întâmplă acum în zonă, în Lugansk bunăoară, acest haos, şi vedem din declaraţiile pe care le fac înşişi separatiştii din Lugansk; ei sunt debusolaţi acolo, ei văd cum pierd susţinerea Rusiei şi îşi dau seama că viitorul lor este sumbru. De aceea zic că ar trebui să se gândească foarte bine liderii din găgăuzi şi să tragă concluziile de rigoare: nu vă jucaţi cu focul! Acesta este mesajul care trebuie să ajungă la ei.”
Europa Liberă: Revenind la scrutinul europarlamentar, o întrebare eventual pe care şi-o pune fiecare: cum se vor pune în valoare voturile ale rezidenţilor, cetăţenilor Republicii Moldova cu cetăţenie română, prin politicile, arhitectura construită de Parlamentul European? La modul concret.
Victor Chirilă: „Parlamentul European a demonstrat că a fost şi cred că va fi în următorii cinci ani unul din susţinătorii cei mai de încredere ai parcursului European al ţării noastre. Datorită Parlamentului European noi avem actualmente regimul de călătorie fără vize cu UE, datorită Parlamentului European suntem pe ultima sută de metri de semnarea Acordului de Asociere cu UE, datorită Parlamentului European avem un mesaj clar că Republica Moldova are dreptul să solicite statutul de candidat la UE.
În următorii cinci ani trebuie să implementăm Acordul de Asociere. Or, acest lucru implică susţinere masivă politică, economică, financiară din partea UE. Iar dacă dorim să avem toate aceste lucruri, este nevoie să avem o relaţie foarte strânsă cu Parlamentul European.
De asemenea, liderii noştri actuali au stabilit o ţintă foarte ambiţioasă: de a adera până în 2020 la UE. Eu cred că este extrem de ambiţioasă această ţintă, dar în următorii cinci ani ceea ce poate realiza Republica Moldova este să obţină statutul de candidat. Pentru asta avem nevoie de susţinere masivă politică în UE. Or, acest lucru poate fi din nou obţinut cu susţinerea Parlamentului European.
Desigur că în viitorul Parlament European vom avea mai mulţi eurosceptici - după unele sondaje aproximativ 20% din membrii Parlamentului European. Însă acest lucru nu va schimba raportul de forţe în cadrul Parlamentului European. În continuare partidele proeuropene vor domina agenda Parlamentului European. De aceea trebuie în continuare să aprofundăm relaţia cu Parlamentul European. Desigur toate aceste lucruri pot fi obţinute dacă vom schimba starea de lucruri acasă, aici în Moldova.”