În Moldova vor fi deschise două secţii de votare pentru alegerile prezidenţiale din Ucraina

În Republica Moldova vor fi deschise două secţii de votare pentru alegerile prezidenţiale din Ucraina de pe 25 mai: una la Ambasada ucraineană din Chişinău şi alta la Bălţi. Tot acolo vor putea vota şi cetăţenii ucraineni din regiunea transnistreană, a anunţat ambasadorul Ucrainei în Moldova, Serghei Pirojkov, într-o conferinţă de presă susţinută la oficiul consular ucrainean din Tiraspol.

La conferinţa de presă a participat şi ministrul adjunct de externe de la Kiev, Andrei Veselovski, care a vorbit despre importanţa alegerilor prezidenţiale din Ucraina. El i-a îndemnat pe ucrainenii din Moldova să participe activ la alegerile pe care le-a numit drept „cruciale” pentru viitorul Ucrainei.

La aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele unei uniuni locale a ucrainenilor, Leonid Tkaciuk, a spus că în mai multe localităţi din regiunea transnistreană în ziua alegerilor va exista transport gratuit pentru doritorii de a vota la Chişinău şi Bălţi. Potrivit lui, transportul este oferit de oameni de afaceri locali şi de activişti ai comunităţilor ucrainene.

Potrivit datelor oficiale, în Moldova sunt aproximativ 130 de mii de cetăţeni ucraineni, dintre care cca 90 de mii în regiunea transnistreană. La alegerile în Rada Supremă din 2012, la ambasada ucraineană din Moldova au votat aproximativ 800 de cetăţeni ucraineni, mulţi dintre care au venit cu autocarele din regiunea transnistreană.