Edward Lucas: Rusia şi-ar putea îndrepta atenţia spre alte zone din „vecinătatea apropiată” - Moldova şi Belarus

Premierul rus Dmitri Medvedev, cu harta Crimeii în mână, la tabăra de copii Artek, 26 mai 2014

Interviu cu analistul britanic de la revista The Economist.


Analistul britanic Edward Lucas de la revista The Economist crede că evoluţiile din regiune după alegerile ucrainene vor depinde in cea mai mare măsura de Rusia. Într-un interviu cu postul nostru de radio ieri, Eduard Lucas a fost întrebat de corespondentul nostru Brain Whitmore, dacă se poate spune că acum Ucraina, a dat „coltul”, a depăşit un punct critic:

„Pot să spun că au dat niţel coltul. Au reuşit să întoarcă povestea. Acum două luni exista ipoteza că Kremlinul va tulbura toate apele si că Novorosia se va întinde de la Crimeea la Odesa. Si este foarte limpede că majoritatea ucrainenilor sunt nemulțumiți de cum a fost condusă ţara lor. Dar majoritatea ucrainenilor, indiferent de limba pe care o vorbesc mai întâi, nu vor să fie parte din Rusia si nu vor să-şi vadă ţara fărâmițată.

Cred ca ideea că Ucraina este un stat eşuat din cauza diviziunilor lingvistice a fost puternic infirmată. Este ceva ce a fost bănuit de la început de către lumea din afara. Ucraina este o ţara in mod natural bilingvă in care oamenii vorbesc fără nici o problema ambele limbi. Alegerea lingvistica in Ucraina nu înseamnă mai mult decât circumstanțele vieţii familiale ale fiecărui individ.”

Corespondentul nostru l-a întrebat pe analistul politic de la săptămânalul britanic The Economist care ar putea să fie viitoarea „mişcare” a preşedintelui Putin faţă de Ucraina:

„Cred că va juca pe mai departe cartea energetica. Va putea spune că Ucraina trebuie să plătească preţul impus şi că dacă nu-l plăteşte va opri gazele. Asta va obliga Ucraina să aleagă - sau va opri tranzitul gazelor spre Europa sau va accepta să plătească preţul -, ceea ce va însemna o lovitura extrem de gravă industriilor ţării. Cred ca asta va fi cartea pe care o va juca Putin mai departe.

Cred că trebuie să nu scăpăm din ochi nici ce se va întâmpla in Rusia căci ar putea influenţa modul in care Putin va acționa mai departe. Va continua Putin discursul naţionalist in Rusia? Vor începe ruşii să pună sub semnul întrebării aceasta retorică oficială? Va încerca să aplice această „carte” a apărării drepturilor ruşilor în altă parte? N-aş fi surprins dacă Putin ar lasă niţel deoparte Ucraina şi şi-ar îndrepta atenţia spre Moldova, sau Kazahstan sau Belarus.

Unul din punctele forte ale lui Putin este că în general ne surprinde prin acţiunile lui. Vorbele si faptele lui nu se potrivesc. Una spune, alta face. Face lucruri la care noi nu ne aşteptăm. Noi căutăm să îl înţelegem prin setul nostru de valori şi prin modul rațional în care vedem lumea. Dar Putin nu are aceeaşi viziune asupra lumii ca şi noi. E fericit când ne zdruncină vederile. Aşa că, ceea ce va fi din partea sa, va fi ceva la care noi nu ne aşteptăm.”