Din 2006 încoace, Pentagonul a cheltuit 2.2 miliarde de dolari în peste 40 de țări pentru a pregăti și înarma trupe străine, în operațiuni contra-teroriste și de stabilizare.
Intr-o alocutiune rostita saptamina aceasta, presedintele Obama s-a referit la modificari in strategia Americana de lupta impotriva terorismului. Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.
In timpul razboaielor din Irak si Afganistan, Statele Unite atacau de zeci de ori, uneori intr-o singura zi, obiective Al Qaida si ale altor organizatii extremiste. Acum insa, din ce in ce mai mult, America se bazeaza pe forte locale, efectivele Statelor Unite avind un rol limitat. Forte speciale americane initiaza inca atacuri impotriva unor obiective importante.
Dar, in prezent, Pentagonul ofera informatii si asistenta logistica unor unitati locale africane sau comandouri franceze, care lupta in Somalia si Mali. In plus Statele Unite pregatesc forte straine – din Niger si Yemen pina in Afganistan, ca sa infrunte insurgenti extremisti in tarile respective, pentru ca militari americani sa nu fie nevoiti sa o faca.
Oficialitati de la Washington sustin ca degradarea capabilitatior Al Qaida, in ultimii ani a redus potentialul centrului organizatiei din Pakistan si probabilitatea ca un atac masiv sa se produca in Statele Unite. Dar pericolul s-a raspindit si descentralizat. Cetateni si interese americane sint acum in mai mare pericol de exemplu la misiunile diplomatice, cum s-a intimplat la Benghazi sau in spatii comerciale, ca in complexul de magazine din Nairobi, Kenya, atacat anul trecut de gruparea extremista Shabab.
De asta, presedintele Obama a spus la Academia Militara West Point ca fortele americane au acum de facut fata unui pericol mai difuz si mai raspindit si că acesta trebuie contracarat fara ca armata sa devina supra-solicitata sau se stirneasca resentimente in diverse tari.
In Somalia, Statele Unite sprijina 22 de mii de militari dintr-o forta africana, care au alungat miscarea Shabab din capitala si alte centre urbane. In Republica Central Africana, avioane ale Statelor Unite au adus 1,700 de militari din forte de mentinere a pacii din Burundi si Rwanda, fara ca americani sa fie trimisi in regiune. Avioane fara pilot sint lansate de Statele Unite de la o baza din Niger, in sprijinul fortelor franceze si africane care actioneaza in Mali.
Statele Unite nu s-au amestecat direct in conflict chiar dupa ce teroristi din acea zona au luat ostateci, intre care si americani, in Algeria. In ultimii doi ani, Pentagonul si-a intarit prezenta in Yemen, unde 50 de membrii ai unor forte speciale pregatesc efective yemenite. Din 2006 incoace, Pentagonul a cheluit 2.2 miliarde de dolari in peste 40 de tari pentru a pregati si inarma trupe straine, in operatiuni contra-teroriste si de stabilizare.