„Abilitatea noastră de a modela opinia internațională a ajutat să izolăm Rusia de la bun început. Grație rolului Americii, lumea a condamnat imediat acțiunile Rusiei”.
Președintele american, Barack Obama începe astăzi un turneu european de patru zile, la Varșovia, Bruxelles, Paris și în Normandia. Agenția Reuters comentează că Obama va avea ocazia să explice mai bine angajamentul de a contracara acțiunile Rusiei împotriva Ucrainei.
Agenția AP mută accentul, spunând că președintele american va cere liderilor europeni să mențină presiunea asupra Rusiei și va da asigurări Poloniei și altor aliați că Occidentul nu va reveni la relația obișnuită cu Moscova după criza ucraineană și anexarea Crimeii.
Turneul președintelui a fost precedat de un discurs la Academia Militară săptămâna trecută, când Obama a spus că America trebuie să-și realizeze rolul de lider în lume pe calea diplomației, inițiativelor multilaterale și presiunilor economice, așa cum a făcut în criza ucraineană, dar nu prin intermediul forței armate.
„Abilitatea noastră de a modela opinia internațională a ajutat să izolăm Rusia de la bun început. Grație rolului Americii, lumea a condamnat imediat acțiunile Rusiei”, a spus Obama.
Cercetătoarea europeană Heather Conley, care lucrează la Centrul de Studii Strategice și Internaționale de la Washington, crede că la Varșovia, unde se va întâlni cu lideri din 10 țări central și est-europene, lui Obama i se poate cere un plan mai clar pentru prevenirea instabilității.
„Va auzi un mesaj foarte puternic din partea oficialilor polonezi că misiunea nu a fost îndeplinită. De fapt, munca de abia a început”, a spus Conley agenției AP.
Pe parcursul crizei ucrainene, lui Obama i s-a cerut de mai multe ori din Estul Europei să acționeze mai dur față de Rusia. Fostul președinte polonez, Lech Walesa care a condus sindicatul Solidaritatea jucând un rol central al răsturnarea comunismului a spus chiar săptămâna trecută că „supraputerea nu a făcut față situației și, de aceea, lumea a ajuns într-un punct periculos”.
La Varșovia, președintele american se va întâlni cu lideri din zece țări central și est-europene, inclusiv cu președintele ales al Ucrainei, Petro Poroșenko. „Am admirat prezența mare la vot a oamenilor din Ucraina pentru a-l alege pe Poroșenko", a declarat jurnaliștilor înainte de vizită Ben Rhodes, consilierul adjunct pentru securitate națională al lui Obama. „Am admirat acest angajament către dialog, reducerea tensiunilor și plasare a Ucrainei pe o cale pozitivă”, a mai spus oficialul.
După Polonia, Obama va călători la Bruxelles pentru a se întâlni cu alți aliați din grupul G7. Summit-ul fusese plănuit inițial pentru Soci și îl includea pe liderul rus, Vladimir Putin, în formatul G8. Dar a fost mutat după anexarea Crimeii, în martie. De atunci, și Statele Unite, și Uniunea Europeană au aplicat sancțiuni unor companii și oficiali ruși, inclusiv din anturajul președintelui Putin și au amenințat cu penalități mai ample împotriva unor sectoare întregi ale economiei ruse.
Rusia a făcut și ea pași înapoi, retrăgându-și parțial trupele de la granița cu Ucraina, așa încât alegerile prezidențiale ucrainene de la 25 mai au decurs fără probleme majore.
Aliații din G7 vor discuta acum, la summit-ul de la Bruxelles, măsuri de diminuare a dependenței europene de gazele rusești. În timp ce Statele Unite consideră că Rusia a făcut prea puțin pentru aplanarea crizei ucrainene și mențin posibilitatea unor sancțiuni economice adiționale, țările europene nu-și mai doresc așa ceva.
„În prezent, toți partenerii sunt de acord că obiectivul este să ne mișcăm înainte către o aplanare și nu se preconizează sancțiuni noi în acest moment”, a declarat agenției Reuters un oficial de la oficiul președintelui francez François Hollande. „Ideea este să se facă tot ce se poate pentru restabilirea dialogului”, a spus oficialul.
Tot președintele francez a fost cel care l-a invitat pe liderul rus, Vladimir Putin în Normandia, la festivitățile de 70 de ani de la debarcarea aliaților în timpul celui de-al doilea război mondial. Hollande va purta convorbiri unu la unul cu Putin.
„Putin poate că nu mai găzduiește G8, dar dacă merge împreună cu toată lumea în Normandia, impresia izolării sale începe să se estompeze”, a declarat agenției AP, Steven Pifer, fostul ambasador american în Ucraina care lucrează actualmente la Brookings Institution.
Casa Albă a spus că Obama nu va avea o întâlnire bilaterală oficială cu Putin, deși cei doi lideri urmează să aibă contacte. Oficiali ai administrației americane au pus la îndoială impresia că prezența lui Putin în Normandia l-ar scoate din izolare, amintind că Obama și alți lideri au discutat mereu cu liderul rus în timpul crizei ucrainene.