Alianța îndeamnă Rusia „să pună capăt fluxului de arme peste graniță, să nu mai sprijine separatiștii armați din Ucraina și să-și retragă în mod complet și verificabil trupele de la granița cu Ucraina”.
Emisarul Rusiei la NATO a acuzat alianța nord-atlantică de încurajarea folosirii forței de către guvernul ucrainean în estul țării și de obstrucționarea eforturilor de soluționare a crizei. Alexander Grușko, care s-a întâlnit cu ambasadorii țărilor NATO la Bruxelles, a mai spus că activitățile „fără precedent” ale alianței aproape de granițele Rusiei măresc tensiunile și ar putea submina actualele aranjamente de securitate. În replică, purtătoarea de cuvânt NATO Oana Lungescu a spus că în opinia secretarului general al alianței, Anders Fogh Rasmussen, între alianță și Rusia se mențin diferențele „fundamentale” de vederi în ce privește modul de soluționare a crizei.
Lungescu a mai spus că alianța îndeamnă Rusia „să pună capăt fluxului de arme peste graniță, să nu mai sprijine separatiștii armați din Ucraina și să-și retragă în mod complet și verificabil trupele de la granița cu Ucraina”.
Tot luni Statele Unite au acuzat Rusia că sprijină insurgența pro-rusă din Ucraina, în ciuda sancțiunilor americane menite să pună capăt imixtiunii Moscovei în Ucraina.
Oficialul american a spus că Statele Unite au cooperat cu FMI, cu Banca Mondială și cu partenerii din G7 pentru a coordona un răspuns la criză și pentru a asigura mai departe asistență tehnică Ucrainei.
În timp ce luptele au continuat luni în estul Ucrainei, Rusia a anunțat că a cerut ținerea unei sesiuni de urgență a Consiliului de Securitate ONU pentru discutarea unei rezoluții care îndeamnă la un armistițiu imediat în Ucraina și la începerea negocierilor.
La Londra premierul britanic David Cameron a anunțat luni printr-un purtător de cuvânt că va avea o rară întâlnire față în față cu președintele Rusiei, Vladimir Putin vineri, în Franța, unde cei doi vor participa alături de alți lideri internaționali, inclusiv președintele Statelor Unite, Barack Obama, la ceremoniile împlinirii a 70 de ani de la debarcarea aliaților în Normandia în al doilea război mondial.
Agenția Reuters notează că acesta ar fi primul contact ruso-britanic la nivel înalt de când s-a relatat că prințul moștenitor Charles l-a comparat pe Putin cu Hitler din cauza intervenției rusești în Crimeea.
Agențiile de presă notează ca o rară evoluție pozitivă în criza ucraineană faptul că concernul rus Gazprom a amânat cu o săptămână, până la 9 iunie, trecerea la perceperea plății în avans pentru livrările în Ucraina, după ce Kievul a achitat o parte a datoriei. Șeful Gazprom, Aleksei Miller, a făcut anunțul azi dimineață, spunând că Ministerul Energiei a primit 786 de milioane de dolari dintr-o datorie estimată de Moscova la 5,2 miliarde. Plata servește drept bază pentru continuarea negocierilor mediate de Comisia Europeană la Bruxelles. Comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger, și-a exprimat speranța că se va ajunge la o soluție. Ucraina spune că este gata să plătească pentru gazele rusești, dacă Rusia revine la prețul vechi, pe care l-a mărit până la 500 de dolari pentru mia de metri cubi după debarcarea președintelui ucrainean pro-rus, Victor Ianukovici.