Nicolae Panfil: „partidele politice să nu fie la cheremul a două-trei persoane sau politicieni mai de vază bogaţi...”

În discuție cu secretarul Coaliţiei civice pentru alegeri libere şi corecte despre necesitatea urgentă a adoptării Legii referitoare la finanțarea partidelor.


Banii şi partidele care râvnesc puterea. Cum trebuie îngemănate aceste două lucruri astfel încât electoratul să nu se simtă înşelat şi să nu aibă accese de neputinţă? Un răspuns în acest sens şi practici adecvate ar putea fi oferite de legea privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale. Care pare să întârzie deja, în mod prioritar, cum s-ar spune. O discuție în această dimineaţă cu Nicolae Panfil, secretarul Coaliţiei civice pentru alegeri libere şi corecte, Coaliţie ce insistă pe adoptarea cât mai grabnică şi chibzuită a acestei legi.

Europa Liberă: Coaliţia Civică pe care o reprezentaţi, dle Panfil, coaliţie care întruneşte mai multe organizaţii neguvernamentale, a cerut adoptarea cât mai grabnică a proiectului legii privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale. Este stringent necesar şi este urgent - după cum înţelegem din apelul Coaliţiei. De ce este şi una şi alta?

Nicolae Panfil: „În primul rând, după cum ştim cu toţii, recent a fost anunţată data alegerilor – 30 noiembrie. În viziunea noastră aceste alegeri trebuie să se desfăşoare deja având la bază o legislaţie mult mai clară privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale. Deci, pentru noi, ştiind că Parlamentul a anunţat anterior drept prioritate pentru această sesiune de primăvară-vară adoptarea legii privind finanţarea partidelor politice, este oarecum încă tardiv faptul că abia acum s-a ajuns la discutarea acestei legi în Parlament.

În special ştim că s-a discutat deja în comisia de profil, Comisia Juridică, Numiri şi Imunităţi, de aceea, de îndată ce am aflat că există, totuşi, o posibilitate, cât de cât, şi am primit semnale că această lege ar urma să fie discutată, noi am revenit şi am reiterat îngrijorarea noastră în legătură cu existenţa multiplelor carenţe structurale în actualul sistem de finanţare şi am chemat ca să fie adoptată de urgenţă această lege. Nu este primul apel de acest gen al Coaliţiei, am revenit în mod repetat şi în trecut la acest subiect, dar un imbold în plus a fost însăşi anunţarea zilei alegerilor şi faptul că am văzut anumite mişcări, cu un anumit interes din partea Parlamentului pe acest subiect, prin discutarea în cadrul Comisiei juridice Numiri şi Imunităţi. Vrem să fim siguri că acest proiect de lege va fi discutat în Parlament şi adoptat într-o măsură în care să nu fie trunchiat sau să nu fie limitat de anumite aranjamente politice care se pot face în Parlament.”

Europa Liberă: De fapt, cât timp mai este la dispoziţie ştiind că există un termen înainte de alegeri, când nu mai pot fi adoptate legi?

Nicolae Panfil:
„Conform recomandărilor Comisiei de la Veneţia, jumătate de an înainte de alegeri urmează să nu fie adoptate modificări la legislaţia electorală. Dacă pornim de la aceste recomandări este clar că aceste modificări nu ar trebui făcute în această perioadă.

Pe de altă parte, vorbim doar de nişte recomandări ale Comisii de la Veneţia şi ştim foarte bine că în acelaşi timp există avizul Comisiei de la Veneţia pentru proiectul de lege 296 despre care noi am vorbit şi în cadrul conferinţei de presă. Acest aviz este unul pozitiv, Comisia de la Veneţia încurajează legislativul să adopte aceste măsuri şi, în opinia noastră, existând avizul Comisiei de la Veneţia şi nu de ieri, nu de azi, dar de mult timp în urmă, nu ar trebui să existe o problemă cu adoptarea acestei legi sau cu utilizarea unui astfel de argument precum că, vezi Doamne, a rămas mai puţin de jumătate de an.

A rămas atât timp pentru că, într-o măsură oarecare, putem spune că această clară politică, acest Parlament a dat dovadă de anumită iresponsabilitate, pentru că proiectul de lege este de mai mult de doi ani elaborat, este un an de zile de când este în Parlament înregistrat.”

Europa Liberă: Dar, de fapt, ce este rău în legislaţia corespunzătoare veche, că s-au tot desfăşurat alegeri până acum?

Nicolae Panfil:
„Dacă ar fi fost totul atât de bine, probabil că nu ar fi fost necesar ca mai mult de un an de zile un grup de lucru creat din diferite structuri naţionale, la care au participat şi organizaţiile societăţii civile, partidele politice, nu ar fi fost necesar să lucreze împreună sub egida CEC şi să elaboreze un proiect de lege.

Una peste alta, totuşi, aceste proiect de lege, în opinia noastră, vine să reglementeze mult mai clar şi, dacă doriţi, şi mai strict, regimul de finanţare a partidelor politice, cât şi al campaniei electorale. În special trebuie să remarcăm aici faptul că în proiectul de lege 296 sunt prevăzute măsuri pentru reducerea influenţei donatorilor mari, ca să mă exprim aşa, deci, în primul rând, ar fi vorba de donaţiile care pot fi făcute. Deci, în opinia noastră, trebuie să tindem spre faptul ca partidele politice să devină partide, într-adevăr, ale maselor, care să nu fie la cheremul a două, trei persoane sau politicieni mai de vază şi care sunt mai bogaţi, eventual, în partid.”

Europa Liberă: Insistaţi pe adoptarea expresă a legii elaborate sub auspiciile CEC? De ce? Ce o deosebeşte favorabil de cea promovată de fostul deputat Vlad Plahotniuc?

Nicolae Panfil:
„Noi, în cadrul conferinţei de presă, nu am ţinut neapărat să punem în contradicţie aceste două proiecte de legi, doar ne-am exprimat punctul de vedere că, în opinia noastră, proiecul de lege la care am participat ca şi Coaliţie, sub egida CEC, la elaborare, deci, este unul comprehensiv, este unul care propune modificări atât la legislaţia electorală, cât şi la legislaţia conexă şi dat fiind timpul limitat care a rămas pentru adoptarea acestor măsuri, noi considerăm că trebuie luat de bază acel proiect de lege care va stârni cele mai puţine discuţii în Parlament.

Dat fiind faptul că el este sută la sută elaborat, consultat cu toţi actorii naţionali, cu organizaţiile internaţionale, există avizele şi acest lucru ar trebui să pună proiectul dat drept unul de bază. Sigur, deputaţii pot să ia elementele bune şi din celălalt proiect de lege şi să creeze un proiect de lege comun, dar noi am insistat ca săf ie luat drept bază anume proiectul 296.”

Europa Liberă: Se vorbeşte în textul apelului despre, citez, „utilizarea masivă în ultimul timp a resurselor financiare de către unii actori politici în scopuri electorale clare, chiar dacă nu a fost anunţat oficial începutul campaniei electoral”. Vreţi să spuneţi, de fapt, că banii se folosesc deja en gros pentru scopuri electorale şi nu e nimic de făcut?

Nicolae Panfil:
„Tocmai asta şi ar fi unul din răspunsurile la întrebarea precedentă a Dvs, de ce ar fi nevoie de reglementări suplimentare, oare nu sunt suficiente cele prezente? Nu sunt suficiente odată ce aceste reglementări nu explică cum ar trebui să reacţioneze instituţiile statului la situaţii de acest gen, or noi vedem, într-adevăr, prin oraş, panouri publicitare, campanii desfăşurate pe stradă, cu distribuirea diferitor materiale, campanii în mass-media, spoturi care fac agitaţie pentru o idee sau pentru alta, nu neapărat pentru un concurent sau pentru altul, dar noi înţelegem foarte bine că aceşti actori se vor lansa şi în campania electorală.

Nu este clar de unde provin aceşti bani, deci, dacă sunt bani din ţară sau de peste hotare, dacă sunt bani care au fost declaraţi sau nu au fost declaraţi etc. Până la urmă, pun într-o situaţie inegală pe toţi cei care în viitorul apropiat vor dori să se lanseze în campanie electorală. ”

Europa Liberă: Aţi vorbit despre clasa politică iresponsabilă, dar responsabilă de tărăgănarea adoptării aceste legi. Cine, din punctul Dvs de vedere, se opune sau pune pe linie moartă acest proiect, astfel încât s-a ajuns la punctul limită când mai poate fi adoptat un act?

Nicolae Panfil:
„Noi înţelegem că acest proiect, fiind unul destul de comprehensiv, care prevede inclusiv şi finanţarea partidelor politice din contul bugetului de stat, anume acest subiect a trezit până nu demult, probabil, anumite reticenţe în rândul unor deputaţi, în rândul unor partide politice. Anume pornind de la aceste lucruri credem că s-a tărăgănat atât de mult pentru că poate încă mai există temerea aceasta: cum va funcţiona acest sistem de finanţare din partea statului? Poate există temerea sau discuţia dacă acest prevederi trebuie să funcţioneze şi în baza actualei componente ale Parlamentului sau să se aplice din 2017, pentru viitoarea componenţă a Parlamentului.

Raţionamentele le vom vedea în Parlament şi vom şti clar cine sunt susţinătorii şi cine nu sunt susţinătorii acestui proiect de lege, pentru că, din câte cunosc, acest proiect a fost introdus pe ordinea de zi şi va fi dezbătut zilele următoare, în şedinţa de plen a Parlamentului.”

Europa Liberă: Dacă admitem că lucrurile vor merge în direcţia dorită, câtă garanţie este că noua lege va reduce în măsura necesară influenţa banilor asupra politicului?

Nicolae Panfil:
„Ştiţi, legiile, în general, reduc în măsura în care clara politică şi noi, ca şi cetăţeni, reuşim să ne
Această lege, va oferi pârghii Comisiei Electorale Centrale, va da posibilitatea societăţii civile să monitorizeze mult mai activ, mult mai detaliat şi bazat pe unele prevederi legale, activitatea partidelor şi a concurenţilor electorali. ...
supunem şi să respectăm legile acestei ţări. Deci, cu siguranţă, acest proiect de lege, această lege, va oferi pârghii mai mult şi mai importante Comisiei Electorale Centrale, altor structuri, va da posibilitatea societăţii civile să monitorizeze mult mai activ, mult mai detaliat şi bazat pe unele prevederi legale activitatea partidelor şi a concurenţilor electorali.

Dacă concurenţii electorali nu vor înţelege că trebuie să respecte această lege în campania electorală, în sfârşit ei vor putea fi sancţionaţi şi, în sfârşit, acest lucru este foarte important pentru că, până în prezent, practic, nimeni nu risca cu nimic pentru încălcarea prevederilor privind finanţarea.”