25 de ani de la marile proteste anticomuniste din China

Sute de mii de persoane au participat în 1989, timp de şase săptămâni, la manifestaţiile pentru democraţie din Piaţa Tiananmen la Beijing.


Se împlinesc 25 de ani de la primele alegeri într-o ţară comunistă, Polonia, la care a participat şi opoziţia, începutul sfârşitului pentru regimurile comuniste din Europa Centrală şi de Est. Evenimentul este marcat astăzi la Varşovia de preşedintele american Barack Obama şi de liderii ţărilor din regiune.

Mulțimea de protestatari la 2 iunie 1989 în Piața Tiananmen

Tot astăzi, se împlinesc 25 de ani de la protestele pro-democraţie din Piaţa Tiananmen, iar centrul Beijing-ului este din nou plin de poliţie şi forţe de securitate. Jurnaliştii au fost împiedicați să pătrundă în Piaţă, relatează BBC, iar trecătorii sunt controlaţi, unii chiar percheziţionaţi. Mulţi disidenţi şi critici ai regimului au fost deja reţinuţi „preventiv” sau puşi sub arest la domiciliu.

Amnesty International afirmă că 66 de persoane au fost reţinute, interogate sau au dispărut.

5 iunie 1989 în fața tancurilor la Beijing...

Sute de mii de persoane au participat în 1989, timp de şase săptămâni, la manifestaţiile pentru democraţie din Piaţa Tiananmen, până la intervenţia brutală a armatei, de pe 4 iunie, consecinţă a victoriei aripii „dure” din conducerea partidului comunist chinez.

Şi astăzi, protestele din 1989 sunt calificate, oficial, drept „contrarevoluţie” motiv pentru care nu se organizează nici o manifestaţie oficială.

Your browser doesn’t support HTML5

Din arhive: Represiunea demonstrațiilor din Piața Tiananmen



Pe Internet, paginile care conţin informaţii despre protestele de acum 25 de ani sunt blocate iar accesul pe Google este limitat.

Aşa că protestele din Piaţa Tiananmem şi sutele, dacă nu chiar miile de victime civile ale intervenţiei armatei, vor fi comemorate în Hong Kong şi Taiwan.