În vizita lui săptămânală la studioul Europei Libere din Chișinău, publicistul și istoricul Gheorghe Cojocaru a stat de vorbă cu Vasile Botnaru despre importanța alegerii lui Petro Poroșenko în postul de președinte al Ucrainei.
Gheorghe Cojocaru: „Alegerea din primul tur al scrutinului prezidențial în funcția de președinte al Ucrainei a omului de afaceri Petro Poroșenko, un om politic și fost ministru de externe, poate fi și cu siguranță este un semnal bun pentru reașezarea și perspectivele democratice ale societății ucrainene. În această fază dramatică, marcată de pierderea Crimeii și de violențele din partea de Est de la frontiera cu Federația Rusă, poporul ucrainean își dorește mai mult ca oricând o conducere de încredere, care să readucă pacea în întreg cuprinsul țării, respectul față de lege, să protejeze interesele legitime naționale, să reabiliteze onoarea instituțiilor statului, înseși noțiunea de „stat de drept” în Ucraina și să-i asigure un orizont european.”
Europa Liberă: Scrutinul l-a catapultat pe Petro Poroșenko, așa spun unii, la o înălțime de unde s-ar putea să cadă foarte lesne. Adică așteptările și speranțele sunt foarte mari.
Gheorghe Cojocaru: „Acestea sunt niște așteptări legitime și ele derivă direct din situația extrem de complicată cu care se confruntă statul ucrainean, o situație fără precedent în istoria recentă a Ucrainei. Drama ucraineană, în plină desfășurare astăzi, s-a extins și s-a amplificat în urma haosului administrativ, rezultat din fuga și apoi înlăturarea de la putere a fostului președinte Victor Ianukovici, în urma ruperii teritoriale a Ucrainei și apariției unor focare de separatism în partea sa de răsărit. În aceste împrejurări, votul majoritar acordat lui Petro Poroșenko este un vot al speranței în capacitatea și forța acestui nou lider ucrainean de a instaura pacea, bunăstarea și buna orânduire a lucrurilor în Ucraina.”
Europa Liberă: Președintele Poroșenko pornește la drum cu o agendă impusă, de fapt. Cu ce riscuri se confruntă noul președinte al Ucrainei?
Gheorghe Cojocaru: „Cu aceleași riscuri cu care se confruntă actualmente societatea ucraineană, amenințată să fie atrasă într-un pustiitor război intern, riscuri și de natură politico-militară, și de natură social-economică. Totodată, se observă că, deja după anunțarea rezultatului votului din 25 mai, trupele ucrainene antrenate în operațiunea antiteroristă din regiunile de Est încep să se impună mai hotărât, pentru a lua sub protecție viața cetățenilor din zonele inflamate de fenomenul separatismului. Pe plan extern, noul președinte al Ucrainei va trebui să se confrunte cu presiunea rusă, cu Gazprom-ul și diplomația rusă, care, cu certitudine, nu-i vor face viața mai dulce nici lui, și nici poporului ucrainean.”
Europa Liberă: Un fragment din corespondența lui Petro Poroșenko cu premierul moldovean Iurie Leancă arată că noul președinte ucrainean nu-și ascunde afinitățile cu Republica Moldova, cel puțin cunoașterea limbii române. Ce înseamnă alegerea lui Poroșenko pentru autoritățile de la Chișinău?
Gheorghe Cojocaru: „Într-adevăr, născut la Bolgrad, în sudul Basarabiei, în Ucraina actuală, Petro Poroșenko a locuit împreună cu părinții la Tighina, unde a și absolvit școala, are, din câte se cunoaște, afaceri în Republica Moldova, prin urmare, este un om politic cu rădăcini în solul autohton. Iar faptul că și Kievul, și Chișinăul merg astăzi, practic, umăr la umăr, pe calea integrării europene, alegerea sa în fruntea statului ucrainean având darul să confirme această opțiune strategică, acest fapt nu poate decât să contribuie la consolidarea solidarității moldo-ucrainene și să se constituie într-un exemplu demn de urmat și pentru cetățenii din Republica Moldova, care vor trebui să confirme și ei opțiunea lor europeană la alegerile parlamentare din această toamnă.”