Revanşa disidenţilor comunişti

Igor Boţan: „Ruptura din PCRM este una foarte adâncă şi profundă. Altfel, tinerii reprezentanţi ai Partidului Comuniştilor nu l-ar fi acuzat pe Voronin că ar fi aliatul oligarhului Plahotniuc.”


Sâmbătă plenarea PCRM i-a exclus din conducerea partidului pe trei fruntași: Mark Tkaciuk, Iurie Muntean și Grigore Petrenco. Despre semnificația acestei decizii au stat de vorbă în studioul nostru de la Chișinău Vasile Botnaru și analistul Igor Boțan

Igor Boţan: „În Partidul Comuniştilor are loc o ruptură foarte serioasă. Motivele acestei rupturi au fost făcute publice de Mark Tkaciuk în cadrul briefingului pe care l-a organizat şi după plenara partidului Vladimir Voronin a dat şi el explicaţii. Esenţa acestei rupturi ţine de tacticile preelectorale ale formaţiunii. Atât Vladimir Voronin, cât şi Mark Tkaciuk, care are faima iminenţei cenuşii a Partidului Comuniştilor, pledează pentru Uniunea Vamală şi ruptura cu Uniunea Europeană. Diferenţa, aşa cum spuneam, ţine de tactici.”

Europa Liberă: Până acum, cine nu era de acord cu liderul partidului, pleca din partid. Acum Mark Tkaciuk a încercat să rămână în partid. Va reuşi să coaguleze în interiorul partidului o aripă oportunistă?

Igor Boţan: „Părerea mea este că Mark Tkaciuk va rămâne în partid, împreună cu colegii care au fost excluşi din conducerea executivului partidului şi din Comitetul Central, vor încerca să-şi ia revanşa. Trebuie să înţelegem că Partidul Comuniştilor este, oarecum, bicefal. Voronin este cel care a avut întotdeauna intuiţia unui politician abil, iar Mark Tkaciuk a fost cea de-a doua emisferă, dacă putem spune aşa, responsabilă pentru tot felul de tehnologii politice.”

Europa Liberă: Să ne lămurim, totuşi, dacă într-adevăr Voronin cochetează cu ideea Uniunii Europene sau este vorba de o tactică premeditată pentru a încurca iţele?

Igor Boţan: „Cu certitudine, Voronin nu cochetează. Cu certitudine, Voronin este pentru Uniunea Vamală. Numai că, spre deosebire de Mark Tkaciuk, Voronin este totuşi politician. Voronin înţelege că nu are nevoie de o victorie cu orice preţ, pentru că se întreabă ce să facă cu o eventuală victorie absolută la alegerile din toamnă, în situaţia când în regiune avem conflictul ruso-ucrainean. Republica Moldova nu va putea să adere la Uniunea Vamală, neluând în calcul factorul ucrainean, iar Ucraina şi Rusia au devenit inamici şi probabil că această stare în relaţiile bilaterale e de lungă durată.

Igor Boţan

De aceea Voronin, ca un politician, înţelege că nu are nevoie de o victorie cu orice preţ, vrea să câştige alegerile, dar nu vrea să-şi taie punţile în eventualele relaţii cu Uniunea Europeană, lucru pe care îl doreşte Mark Tkaciuk, pe care l-a exprimat foarte clar în cadrul briefingului, anunţând că în caz de victorie va organiza imediat un referendum privind aderarea la Uniunea Vamală. Deci, niciun fel de compromis cu Uniunea Europeană şi Acordul de Asociere va fi imediat denunţat.”

Europa Liberă: Alt reprezentant notoriu al stângii, Igor Dodon, la fel, se arată convins că mana cerească vine de la Uniunea Vamală. Pe ce mizează, de fapt, aceşti lideri, care, probabil, sunt încurajaţi, şi nu doar moral, să pledeze această cauză cu toate mijloacele posibile?

Igor Boţan: „Viziunile atât ale lui Mark Tkaciuk, cât şi ale lui Dodon, sunt de scurtă durată. Ei mizează pe faptul că Federaţia Rusă s-ar putea imediat să ofere Republicii Moldova un discount pentru preţul la gaze, cu aproximativ o treime şi va primi pe piaţa rusească orice fel de produse moldoveneşti şi aceasta ar putea să ofere Republicii Moldova un răgaz pentru relansarea economiei.”

Europa Liberă: Dar aceasta o spun ei, nu a spus-o nimeni dintre oficialităţile ruseşti.

Igor Boţan: „Este adevărat. Şi aici este marea problemă de care, probabil, Voronin îşi dă seama. Mai există o problemă. Evident că Tkaciuk îl consideră pe Dodon un trădător şi duritatea lui Tkaciuk în cadrul Partidului Comuniştilor se explică şi prin faptul că Tkaciuk nu vrea ca Dodon, utilizând problema Uniunii Vamale, să atragă de partea sa electoratul radical pe care vrea să-l ţină, să zicem aşa, în portofoliul Partidului Comuniştilor.

Atitudinea mai domoală, mai flexibilă a lui Voronin îi lasă şanse lui Dodon, care promovează federalizarea Republicii Moldova, ruperea relaţiilor cu Uniunea Europeană şi aderarea la Uniunea Vamală, îi lasă şanse lui Dodon pentru o eventuală depăşire a pragului electoral, lucru pe care Tkaciuk nu şi-l poate permite, ţinând cont de retorica pe care a avut-o în permanenţă împotriva lui Dodon. În privinţa Rusiei şi a unui eventual discount, au fost doar declaraţii publice ale liderilor ruşi, pe care Dodon le ia pe bune, aceste declaraţii, şi consideră că aceasta este salvarea Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Poate nu chiar consideră, el vrea să convingă pe alţii. Aceasta este esenţa propagandei.

Igor Boţan: „Sunt de acord cu dumneavoastră, pentru că aşa s-a întâmplat şi în relaţiile cu alţi parteneri ai Federaţiei Ruse. Am văzut că preşedintele Putin a ţinut până la ultimul moment să nu facă cedări în favoarea Belarusului, atunci când a fost semnat Acordul privind constituirea Uniunii Euroasiatice, dar din cauza crizei ucrainene şi salvării imaginii Federaţiei Ruse, a făcut cedări care au un impact financiar de aproape patru miliarde de dolari de care va beneficia Belarus.

Mai mult decât atât, semnarea Acordului privind instituirea Uniunii Euroasiatice s-a făcut pe bazele de Uniune Vamală, practic, a fost rescris Tratatul privind Uniunea Vamală, iar Uniunea Euroasiatică, care trebuia să aibă structuri supranaţionale, practic, a eşuat, nu există componenta politică a acestui Acord. Este puţin probabil ca Rusia în continuare să face cedări, pentru că trebuie să facă cedări Armeniei, eventual, Republicii Moldova, Kârgâzstanului ş.a.m.d. Situaţia se complică.

Voronin înţelege aceste lucruri, de aceea vrea să fie foarte-foarte precaut şi transmite un mesaj: „Da, nu suntem de acord cu acest Acord de Asociere, cu textul lui, există şapte probleme care ating Constituţia Republicii Moldova”, Dar, în principiu, Voronin procedează ca un politician raţional, spune: „Domnilor, ne întâlnim cu europenii, discutăm cu ei cum să eliminăm, eventual, aceste probleme şi mergem pe varianta acceptării acestui Acord de Asociere cu Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Voronin, Deng Xiaoping partidului, a fost contestat de Tkaciuk, care era conştient, probabil, că dăunează imaginii, chiar înainte de campania electorală. Întrebarea firească, oare chiar Tkaciuk & Munteanu au crezut că pot să-l trimită la pensie pe Voronin?

Igor Boţan: „Nu cred în aceasta. Ştiu din discuţii că au respect pentru Voronin şi înţeleg foarte bine că Voronin este cel care a transformat Partidul Comuniştilor din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Şi atunci de ce au pornit acest mic război?

Igor Boţan: „Au încercat să-l convingă şi cred că argumentul principal este că trebuie să existe această aripă dură pentru a nu-i oferi spaţiu de manevră lui Dodon şi să nu-i lase spaţiu de manevră pentru a atrage segmentul radical de alegători din Republica Moldova. Cred că acesta este calculul lui Tkaciuk, Munteanu şi Petrenco.”

Europa Liberă: Întrebarea mea – nu este o făcătură publică şi un spectacol?

Igor Boţan: „Nu cred că este o făcătură, pentru că această ruptură este una foarte adâncă, profundă şi dacă ar fi o făcătură, aceşti tineri reprezentanţi ai Partidului Comuniştilor nu l-ar acuza pe Voronin de a fi aliatul oligarhului Plahotniuc. Deci, este o acuzaţie care nu se şterge foarte uşor cu buretele, după ce a fost făcută în public.”

Europa Liberă: Tkaciuk şi Munteanu & Petrenco speră să se revanşeze, totuşi, la Congres? Că au lansat deja contestarea că ar fi nelegale excluderea lor din componenţa comitetului de conducere.

Igor Boţan: „Este singura lor speranţă să se poată revanşa. Sau dacă nu să se revanşeze, deci, să fie acceptat punctul lor de vedere, să rămână în Partidul Comuniştilor, eventual, după Congres să fie cooptaţi în Comitetul Central cei doi care au fost excluşi. Pentru că altfel soarta lor politică este sub un mare semn de întrebare. În afara Partidului Comuniştilor, aceşti oameni eu nu cred că au un viitor politic în Republica Moldova.”