Linkuri accesibilitate

„Politicon”: politicieni şi partide înainte de alegeri


PLDM si PCRM vor fi principalii candidați politici in lupta electorala din 30 noiembrie din Moldova, potrivit ultimului clasament realizat de Institutul „Politicon”.


Ca în fiecare lună, Centrul de analiză şi consultanţă politică „Politicon” a dat publicităţii astăzi clasamentul celor mai influenţi politicieni moldoveni şi a celor mai influente partide politice. Premierul Iurie Leancă, liderul liberal-democraţilor Vlad Filat şi şefa diplomatiei Natalia Gherman sunt în capul listei, ca şi partidul din care fac parte - PLDM, dar care este urmat de Partidul Comunistilor, din opozitie. Autorii clasamentului cred că analiza demonstrează potenţialul politicienilor şi partidelor înainte de campania electorală, în care bătălia decisivă se va da între liberal democraţi şi comunişti.

Directorul Institutului „Politicon” Anatol Ţăranu spune că bătălia electorală decisivă pentru parlamentarele din toamnă se va da între două forţe politice PLDM şi PCRM. Ele se află în capul listei celor mai influente partide din luna mai, acumulând cel mai mare punctaj acordat de 27 de experţi care au contribuit la realizarea clasamentului.

„Lupta se va da între PCRM şi PLDM. Aceste partide vor determina de fapt rezultatele politice reale fie că Republica Moldova îşi va păstra parcursul european, fie la guvernare se vor întoarce comuniştii revizuind acest curs.”

Comparativ cu luna aprilie, PCRM a urcat cu o poziţie în clasament ajungând pe locul doi, ocupat luna precedentă de PD. Căderea democraţilor e determinată, în opinia lui Anatol Ţăranu, de căutarea continuă a unei nişe ideologice:
Anatol Ţăranu
Anatol Ţăranu
„PD nicidecum nu poate să-şi găsească nişa sa ideologică bine determinată şi care să fie recunoscută de către grosul electoral al acestui partid. În aceste condiţii este destul de periculos să mergi în alegeri parlamentare.”

PD, de altfel ca şi PL, poziţionat pe locul patru în clasament, vor acumula suficiente voturi ca să ajungă în viitorul parlament se arată convins Anatol Ţăranu. Mai incerte sunt şansele partidelor care împart locul cinci în top cel al liberal-reformatorilor şi al socialiştilor, care s-ar afla la limita trecerii pragului electoral adaugă Anatol Ţăranu.

Clasamentul realizat de experţii de la institutul „Politicon” confirmă datele mai multor sondaje sociologice realizate recent la capitolul şansele partidelor de a accede în viitorul parlament şi superioritatea în scor al liberal democraţiilor şi comuniştilor. Clasamentul însă contrazice aceleaşi sondaje în ceea ce priveşte superioritatea popularităţii PLDM în raport cu PCRM. Or, în majoritatea sondajelor de opinie cetăţenii creditează cu cea mai mare încredere PCRM, care potrivit sondajelor ar putea acumula un scor electoral mai mare decât al tuturor partidelor liberal democrate luate la un loc.

Şi la capitolul influenţei liderilor politici datele sondajelor de opinie diferă de cele ale clasamentului realizat de institutul „Politicon”. Cotat în clasamentul experţilor ca cel mai influent politician premierul Iurie Leancă este devansat de liderul comuniştilor Vladimir Voronin în sondajele realizate în rândul cetăţenilor.

Iată cum explică aceste contradicţii preşedintele Asociaţiei Demografilor şi Sociologilor, Victor Mocanu:
„„Politicon” desfăşoară sondajul de experţi pe un eşantion de circa 30 de experţi. Sondajele de opinie sunt realizate de regulă pe eşantioane mai reprezentative. Toţi experţii au studii superioare, în ţară doar fiecare a cincea persoană are studii superioare. Cunoaştem că la alegeri participă masiv persoanele din păturile defavorizate, din grupul social de jos, persoane mai puţin instruite, iar tinerii participă într-o proporţie mai mică este decât este starea socio-demografică din ţară. deci eşantionul ales de „Politicon” nu este reprezentativ. Dacă desfăşori studiul pe un eşantion reprezentativ atunci se vede clar că dacă mâine vor avea loc alegeri guvernarea va fi formată de partidele de stânga. În recentele sondaje PCRM depăşeşte cu mult partidele din coaliţia pro-europeană. acum nimeni nu poate spune concret care va fi situaţia după alegerile din 30 noiembrie.”

Printre noutăţile clasamentului realizat de institutul „Politicon” este urcarea spectaculoasă cu 30 de poziţii a comunistului Mark Tkaciuk, care este poziţionat printre primii zece cei mai influenţi politicieni ai lunii mai. Anatol Ţăranu spune că această urcare în clasament a fost determinată de plecarea fără explicaţii a lui Tkaciuk din fracţiunea parlamentară a comuniştilor, ştire larg mediatizată şi, deocamdată, învăluită de mister. În opinia expertului, influenţa lui Tkaciuk va fi în cădere lunile viitoare, o cădere care va fi însoţită de creşterea poziţiei lui Vladimir Voronin în clasament.

Experţii de la Institutul „Politicon” susţin că rezultatele clasamentului din mai demonstrează potenţialul real al politicienilor şi partidelor înainte de electorala din toamnă. În opinia altor experţi potenţialul forţelor politice se va contura mai vizibil abia după începerea campaniei electorale.
Previous Next

XS
SM
MD
LG