Hillary Clinton: „un motiv în plus de a candida, pentru că nu cred că marea noastră națiune trebuie să cadă în divizia a doua”.
La începutul unui turneu de popularizare a memoriilor sale, Hillary Clinton spune că a depășit capitolele dificile din viață și semnalează că este gata să intre în competiție cu politicienii republicani, poate chiar la alegerile prezidențiale din 2016.
Hillary Clinton, care nu a anunțat încă dacă va candida sau nu la președinție, își lansează marți 10 iunie o nouă carte de amintiri, „Hard Choices” (Alegeri sau opțiuni dificile) acordând interviuri în presa națională și întâlnindu-se cu publicul în mai multe orașe americane.
Luni într-un interviu cu televiziunea ABC News, fostul secretar de stat a spus că criticile republicane la adresa felului cum a gestionat criza provocată de uciderea ambasadorului american în Libia în 2012 nu doar că nu o descurajează, dar ar fi chiar un motiv în plus să candideze la președinție, când se va hotărî. În opinia lui Clinton, felul cum a anchetat legislativul de la Washington atacul de la Benghazi a fost o ilustrare perfectă a ceea ce ea numește „Congres disfuncțional”.
„Acesta este un motiv în plus de a candida, pentru că nu cred că marea noastră națiune trebuie să cadă în divizia a doua”, a spus Clinton, folosind o analogie din sport, adăugând că asemenea demersuri ale republicanilor din Congres deviază legislativul de la menirea lui adevărată.
Printre temele tratate în noua carte a lui Hillary Clinton, scrie AP, se numără câteva posibile obstacole în calea alegerii ei la președinție, dacă va participa până la urmă: bilanțul ei ca șef al diplomației președintelui democrat Barack Obama, turbulențele din președinția soțului ei, Bill Clinton și acuzațiile republicane că ar fi fost ruptă de viața cotidiană a americanilor după două decenii de carieră politică la cel mai înalt nivel.
Interviul cu televiziunea ABC s-a oprit și asupra aventurii lui Bill Clinton cu interna Monica Lewinsky, care a povestit propria versiune luna trecută în revista „Vanity Fair”. Aseară Clinton a spus că-i dorește lui Lewinsky „cele bune”, dar că ea, Hillary, a trecut de episodul respectiv.
Clinton și-a mai amintit în interviu că la sfârșitul celor două mandate prezidențiale ale lui Bill Clinton familia a plecat de la Casa Albă „nu doar fără un ban, ci îndatorată. Nu aveam bani când ne-am mutat la Casa Albă, și în toți acei ani a trebuit să improvizăm, să facem rost de bani pentru ipoteci, pentru case, pentru școlile lui Chelsea. N-a fost ușor”, a spus Hillary Clinton.
AP scrie că republicanii, care nu i-au iubit niciodată pe soții Clinton, s-au grăbit să critice de îndată declarațiile lui Hillary despre problemele financiare ale familiei, văzând în ele o încercare stângace a posibilei candidate la președinție de a se prezenta, oarecum fraudulos, ca o femeie din popor.
Oficiali republicani au amintit că Hillary Clinton a primit opt milioane de dolari avans pentru cartea ei de memorii din 2003. Președintele Comitetului Național Republican, Reince Priebus, este citat cu afirmația că „dacă sau nu au fost Clinton-ii faliți nu este așa de important. Important este că sunt rupți de problemele americanilor de rând”.
În interviul cu ABC Hillary Clinton a răspuns unei întrebări despre liderul rus Vladimir Putin, care declara recent că fostul secretar de stat nu este întotdeauna o femeie politicoasă, dar că „nu e bine să te cerți cu femeile”. Hillary a spus aseară succint că Putin „nu este primul lider masculin care face asemenea observații sexiste”.
Clinton a mai spus că vrea să-și promoveze cartea și să-i ajute pe democrați la alegerile legislative din noiembrie, iar apoi să „răsufle adânc” și să-și cântărească opțiunile – inclusiv posibila participare la alegerile prezidențiale din 2016. Hillary Clinton a mai spus că în calitate de fostă rezidentă la Casa Albă – ca primă doamnă – știe ce-ar putea-o aștepta.