Doi medici militari americani instruiesc o echipă a armatei naţionale în privința acordării primului ajutor medical pe câmpul de luptă.
Doi medici militari americani instruiesc o echipă a armatei naţionale în privința acordării primului ajutor medical pe câmpul de luptă. Instructajul se face printr-un program de colaborare cu statul american Carolina de Nord, cu care Republica Moldova are de mulți ani o relație mai specială. Pe pagina noastră de internet, europaliberă.org, puteți viziona imagini de la aplicațiile practice care au loc zilele acestea la Academia Militară „Alexandru cel Bun” de la Chișinău. Iar în minutele următoare puteți asculta un reportaj radiofonic realizat de Diana Răileanu:
După ce a fost instruit de medici militari din statul american Carolina de Nord, sergentul major Dumitru Cristea din Brigada nr 3 din Cahul, a trebuit astăzi să împărtăşească cunoştinţele obţinute adjunctei Ambasadei SUA la Chişinău, Dnei Kara McDonald. Deşi partea teoretică a susţinut-o cu brio, militarul intuieşte că în viaţa reală ar înfrunta mai multe emoţii dacă va fi nevoit să acorde primul ajutor:
„Forţă trebuie! Rezistenţa corpului uman e mult mai complicată. E mai greu să lucrezi decât cu un mulaj. Trebuie să fii mult mai atent. Pot fi şi alte traume. În afară de un stop cardio-respiratoriu poate fi traumat un picior sau poate fi o fractură a bazei craniene, deci trebuie mai atent de lucrat cu persoana dată. Să mă întâlnesc cu cazuri de stop-cardio respirator, până la moment, nu mi s-a întâmplat. Sperăm că nici nu va fi cazul să ne întâlnim. Dacă vor fi aşa cazuri, voi face tot posibilul să ajut persoana dată.”
„Am fost în Irak de două ori, în 2005 şi între anii 2009-2010. M-am confruntat cu foarte multe cazuri când a trebuit să reacţionăm rapid, cazuri când erau aduşi în spitalele militare de campanie soldaţi răniţi de explozive. Medicii şi asistentele noastre se mobilizau imediat. Tocmai din acest motiv, astfel de instruiri sunt importante, sunt deprinderi care pot fi aplicate până vine ambulanţa. E lucru ştiut, cu cât mai repede reacţionăm, cu atât mai multe vieţi salvăm.”
Primul ajutor este important nu doar pe câmpul de luptă, dar şi în viaţa de zi cu zi, iată de ce în programul de instruire au fost implicaţi şi medicii moldoveni. Rodica Bulgaru, profesor la Colegiul naţional de medicină şi farmacie din capitală, spune că a rămas impresionată de remarca specialiştilor de peste ocean că în Statele Unite sunt interesaţi de asemenea cursuri mai ales oamenii de rând. În Republica Moldova, crede ea, puţini ar şti ce să facă într-o situaţie de urgenţă, decât poate să sune la 903:
Republica Moldova are stabilit un Program de parteneriat cu statul Carolina de Nord din 1995. Din martie anul trecut, militarii americani prezintă aici tehnici de acordare a primului ajutor. În trecut, dentişti profesionişti din Garda Naţională a Carolinei de Nord, tratau gratuit dantura copiilor din orfelinatele din ţară. Orfelinatele din Străşeni şi Ialoveni sunt doar câteva dintre instituţiile care au beneficiat de aceste servicii.
Your browser doesn’t support HTML5