Putin în loc de gaze

Staţia de măsurare de la "Uzhhorod", Ucraina, 21 mai 2014

Negocierile dintre Rusia şi Ucraina continuă, dar poziţiile par dificil de reconciliat. Comisarul UE pentru energie speră că în următoarele 48 de ore s-ar putea face totuşi anumite progrese.


Negocierile între Rusia si Ucraina pe tema preţului la gazele naturale vor continua pentru încă două zile, a anunţat comisarul Uniunii Europene pentru energie, Gunther Oettinger, astăzi, după ce Rusia, prin vocea preşedintelui Vladimir Putin, a propus un preţ de 385 de dolari pe mia de metri cubi.


Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, negociază în locul companiei Gazprom preţul pe care compania îl cere de la Ucraina pentru livrările de gaze ruseşti:

„Gazprom a oferit partenerilor noştri ucraineni exact aceleaşi condiţii pe care le-a avut guvernul preşedintelui Ianukovici, adică 100 de dolari mai ieftin decât preţul din contract, adică 385 de dolari pe mia de metri cubi.”

Putin a anunţat oferta în cadrul ședinței de guvern pe care a prezidat-o astăzi la Novo Ogariovo.

Putin a mai spus că ministrul rus al energiei se angajează ca acest preţ să rămână valabil timp de un an, dar a avertizat că daca noul preţ nu va fi acceptat de Kiev va urma, citam „o alta etapa”:

Vladimir Putin la şedinţa de guvern de la Novo-Ogariovo

„Problema nu sunt aceste condiţii ale contractului. Problema este că această ieftinire nu este suficientă pentru partenerii noştri ucraineni şi că ei caută de fapt să obţină un preţ încă şi mai mic. Deşi nu e clar pe ce se bazează. Dacă aşa se va întâmpla, atunci este limpede că ei doresc în mod deliberat să ajungem la un punct mort.”

La Kiev, premierul Arseni Iaţeniuk a declarat la şedinţa de guvern de astăzi că Ucraina nu va cădea din nou în „capcana” întinsă de Rusia:

„Rusia ne-a oferit o ieftinire a gazului cu 100 de dolari. Vreau să spun clar şi oficial că noi suntem obișnuiți cu asemenea capcane din partea Rusiei. Ieftinirea este oferită de guvernul Rusiei şi ea poate fi revocată tot de guvernul Rusiei.

Oferta noastră a fost si este aceeaşi: Noi cerem schimbarea contractului. Dacă gazul este o armă politică, atunci este clar că ea este o armă în mâna guvernului rus. Dar dacă gazul este un produs, o materie primă, aşa cum este peste tot în lume, atunci noi negociem pe baza unui contract şi nu dacă guvernului Rusiei îi place sau nu guvernul ucrainean.”

În aceste condiţii, negocierile continuă, dar poziţiile par dificil de reconciliat. Totuşi, comisarul Uniunii Europene pentru energie speră că în următoarele 48 de ore s-ar putea face totuşi anumite progrese.