Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.
La Chisinau se va vorbi si astazi pe larg despre Uniunea Europeana, deoarece Ministerul de externe lanseaza dezbaterile publice privind planul naţional de actiuni pentru punerea in practica a Acordului de Asociere și Liber Schimb cu Uniunea Europeana, ce urmeaza sa fie semnat la 27 iunie la Bruxelles.
Tot la Chisinau, partidul Socialistilor care se opune apropierii Moldovei de Uniunea Europeana si semnarii Acordului de Asociere organizeaza o conferinta internationala pe teme „integraţioniste”, promovînd integrarea Moldovei nu in Uniunea Europeana, dar în Uniunea Vamală, dominata de Rusia.
Comisia Atlantica Slovaca si Institutul pentru politici central europene de la Bratislava, impreuna cu Centrul pentru Jurnalism Independent, prezinta rezultatele unui studiu legat de perceptiile publice fata de relatia Moldovei cu Uniunea Europeana. Studiul arată o noua tendinţă, in ciuda declinului sprijinului popular pentru Uniunea Europeana, şi anume ca moldovenii nu se indoiesc că o colaborare cu Uniunea Europeana va aduce o perspectiva stabila de viitor; directia europeana este vazuta ca parte a interesului naţional al Moldovei asociata cu „o viata mai buna si cu o perceptie mai optimista asupra viitorului”. O alta tendinţa este că moldovenii nu mai privesc regiunea transnistreana ca pe un obstacol in calea integrarii europene a Moldovei…
Asociatia Presei Independente organizeaza si ea o conferinta de presa despre „tendintele de manipulare informationala”, prezentind raportul sau trimestrial de monitorizare a institutiilor de media si modul in care au oglindit subiectele de interes public major in perioada februarie-aprilie anul acesta.
Premierul Iurie Leanca merge la Paris unde va discuta cu liderii Franţei despre eforturile Moldovei de apropiere de Uniunea Europeana…
Pe plan international, ministrul rus de externe Serghei Lavrov isi continua vizita la Minsk, incepita duminică. Pe agenda se află si aici chestiuni legate de Uniunea Europeana si de programul Parteneriatului estic, cit si criza ucraineana. De la Minsk, seful diplomatiei ruse merge la Belgrad, o tara cu care Rusia are legaturi din ce in ce mai puternice si care resimte si ea o parte a sancţiunilor europene impuse Rusiei, prin suspendarea proiectului energetic South Stream. Belgradul era parte a proiectului, care a fost promovat de Moscova în concurenta cu proiectul Nabucco, sustinut de Uniunea Europeana si Statele Unite.
La Viena incepe o noua runda de negocieri internationale asupra programului nuclear iranian.
Evolutiile din Ucraina si cele din Irak, unde, in ambele ţări, situatia este extrem de tensionata, vor fi urmarite si astazi cu interes…