Ucraina ar urma să plătească imediat jumătate din datoria de două miliarde de dolari.
Casa Albă a salutat propunerea de compromis înaintă de Uniunea Europeană pentru a pune capăt „războiului gazelor” dintre Rusia şi Ucraina. Din datoria de două miliarde dolari, Ucraina ar urma să plătească jumătate imediat, restul urmând să fie achitat până la sfârşitul anului.
Luni, Gazprom a anunţat că a sistat livrarea gazelor spre Ucraina. Prin conducte nu mai trece acum decât gazul destinat clienţilor europeni. Tranzitul prin Ucraina se dovedeşte din nou un „punct nevralgic” pentru strategia energetică a Rusiei, care încearcă să atingă două ţinte „contradictorii”: pe de o parte, Moscova nu se fereşte să folosească „arma energetică” în lupta pentru reaşezarea zonelor de influenţă în vecinătatea apropiată. Pe de altă parte, tot Moscova nu vrea să-şi piardă clienţii europeni aşa că încearcă să-şi întărească imaginea de furnizor serios şi stabil de energie pentru partenerii occidentali, de furnizor „raţional”.
Alexei Miller a discutat alternativele de care dispune Gazprom, pentru a nu mai depinde de Kiev şi crizele politice din ţara vecină: una este mărirea volumului de gaze livrat prin North Stream. A doua este gazoductul South Stream.
Primele livrări din Rusia în Bulgaria, prin gazoductul care va trece prin Marea Neagră, ar urma să aibă loc anul viitor. Numai că
În proiectul South Stream mai sunt angrenate Serbia, Austria și Italia, aşa că soarta gazoductului este în acest moment subiectul principal al discuţiilor purtate de ministrul de externe rus Serghei Lavrov la Belgrad.
Numai că South Stream este un proiect energetic cu serioase implicaţii asupra actualei crize din Ucraina. Dacă este dus la bun sfârşit, Ucraina nu va mai fi ţară de tranzit, va fi „degradată „în negocierile cu Rusia la un simplu client regional. Va putea negocia mai greu un preţ convenabil la gaze sau reducerea implicării politice a Moscovei în regiunile separatiste din estul ţării. Mai mult, poziţia Uniunii Europene va fi implicit slăbită în discuţiile cu Rusia vizând stabilizarea situaţiei din Ucraina.