Boicotează Rusia APCE?

Practic, subiectul Ucraina nici măcar nu se află pe agenda sesiunii APCE care începe luni, la Strasbourg.


La sesiunea sa din luna aprilie, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei decidea să sancționeze Rusia pentru anexarea Crimeii și destabilizarea Ucrainei. Într-un gest unanim care l-a înfuriat pe șeful delegației ruse la APCE, Alexei Pușkov, deputați din 47 de țări au decis nu doar să le ridice dreptul la vot delegaților ruși (fapt care va face ca o serie de documente să nu includă și punctul de vedere rusesc), ci și să îi descalifice pe aceștia pentru funcții de conducere. De aici și supărarea lui Pușkov nevoit astfel să plece de la conducerea grupului politic EDG (Grupul European Democrat).

„După cum vedeți, partea rusă răspunde cu contra-sancțiuni. Ei motivează cu faptul că din cauza sancțiunilor impuse de UE raportorii nu pot călători. Însă nu e așa. Sancțiunile nu ating raportorii, ci doar anumite persoane din vârful puterii”, spune Horst Schade, director în cadrul Adunării Parlamentare.

Sancțiunile APCE au fost considerate de mulți disproporționat de blânde în raport cu magnitudinea acțiunilor Rusiei în Ucraina, iar alegerea de a nu exclude Rusia din APCE, ci doar de a o supune unui program de sancțiuni până în 2015, stă în dorința Consiliului Europei de a păstra o cale de dialog cu Moscova. Căci, fără dialog nici nu putem avea pretenția la o soluție, spune Horst Schade. La sancțiunile APCE Rusia a răspuns cu un cvasi boicot. Raportorilor ruși, de pilda, nu le este permis să îşi continue munca în cadrul comisiilor APCE. „Relațiile dintre noi nu s-au întrerupt, însă rușii preferă ca în actualele circumstanțe să amâne orice activitate în cadrul APCE. Ei au suspendat vizitele raportorilor. Nici un raportor rus nu participă la ședințele de comisii, chiar dacă unii dintre ei doresc să o facă. Există o raportoare în cadrul Comisiei de afaceri sociale, dna Borzova, care a spus că dorește să continue. Însă pentru moment cred că asupra ei se exercită presiuni ca să nu vină. Doamna Borzova a spus că dorește să își continue activitatea în ciuda liniei oficiale de boicotare a activității APCE. Realitatea este că e dificil să reziști presiunii care vine dinspre vârful puterii partidului Rusia Unită”, mai crede directorul APCE.

El mai spune că APCE dorește să mențină dialogul cu Parlamentul rus și cu Moscova, „deși o parte a APCE nu vede nici un sens în menținerea unui astfel de dialog, și pledează pentru măsuri ferme ”.

Până la alegerile prezidențiale din Ucraina, din 25 mai, Consiliul Europei prevedea posibilitatea unor noi sancțiuni dacă Rusia ar fi acționat în așa fel încât alegerile să nu poată avea loc. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, posibilitatea ca APCE să supună votului un nou set de sancțiuni asupra Rusiei este foarte redusă. Teoretic și procedural posibilitatea există. Practic, subiectul Ucraina nici măcar nu se află pe agenda sesiunii APCE care începe luni, la Strasbourg.