Dezbateri publice în jurul Acordului de Asociere la UE

J. G. Jatras: „Când oamenii sunt polarizaţi şi impuşi să aleagă una din două opţiuni faptul conduce la dezordine, la separatism şi la dispersarea opiniilor.”


Într-un interviu acordat miercuri Europei Liber, fostul negociator al Tiraspolului, Vladimir Iastrebceak, a încercat să explice de ce conducerea transnistreană respinge Acordul de Asociere al R. Moldova la UE și, mai ales, Acordul de Liber Schimb și anume pentru că ar impune „să fie aplicată doar legislația Republicii Moldova. Acordul de Asociere la UE nu este contestat numai la Tiraspol, dar și de socialişti, care au organizat astăzi un protest la Chişinău cerând aprobarea sa printr-un referendum. Între timp, susţinătorii integrării europene nu obosesc să explice avantajele mai ales de lungă durată ale acestui acord.

Cu un nou set de argumente pro-europene, de această dată, au intervenit experţi din Ucraina mai exact de la Institutul American din Ucraina. La dezbateri, la care au luat parte şi experţi din Moldova, s-a insistat mai cu seamă pe costurile pe care le va putea plăti Moldova, şi nu e vorba de bani, pentru a beneficia de avantajele Acordului de Asociere.

James George Jatras

Directorul adjunct al Institutului American din Ucraina, James George Jatras, nu exclude că pentru beneficiile economice, sociale, dar şi politice ce le presupune asocierea, Moldova ar putea plăti un preţ prea mare, cum s-a întâmplat şi în Ucraina, urmare a crizei declanşate de refuzul fostului preşedinte Victor Ianukovici de a semna toamna trecută Acordul de Asociere.

Expertul observă că în Moldova, la fel ca în ţara vecină, Ucraina, există o polarizare a societăţii vis-a-vis de acest Acord, iar forţele politice eurosceptice promovează percepţia rivalităţii între vectorul european şi cel răsăritean.

„Asemenea situaţie am văzut şi în Ucraina. Când oamenii sunt polarizaţi şi impuşi să aleagă una din două opţiuni faptul conduce la dezordine, la separatism şi la dispersarea opiniilor. În Moldova se creează aceeaşi situaţie, are loc polarizarea opiniilor. Din acest motiv noi am vrea să organizăm mai multe dezbateri în care să discutăm cu oamenii despre cum văd ei viitorul prosper al Moldovei urmare a asocierii cu UE. Am văzut situaţia din Ucraina, când oamenii au fost puşi în faţa unui ultimatul şi am văzut ce consecinţe a avut acea decizie a ex-preşedintelui Ianukovici. Nu putem spune cu certitudine că situaţia din Ucraina nu s-ar putea întâmpla şi în Moldova.”

Analistul politic de la Chişinău, Vitali Andrievski, a menţionat că Acordul de Asociere nu este un document perfect şi nu e exclus că va fi îmbunătăţit pe parcurs, dar că acest document oferă nişte perspective de dezvoltare durabile.

„Peste o săptămână Moldova nu doar va semna Acordul de Asociere, dar va puncta de fapt alegerea sa privind vectorul european de dezvoltare. Înţelegem că scopul final al Moldovei va fi aderarea la UE. Trebuie de menţionat că atunci când Moldova alege UE, ea nu alege preţul la gaze, ea nu alege piaţă de desfacere pentru roşiile sau vinurile sale, Moldova alege standarde după care va trăi. Cât nu ar încerca cineva să convingă că modernizarea Moldovei este posibilă fără Europa, acest lucru e imposibil. Cu atât mai mult dacă aderăm la Uniunea vamală formată din trei state autoritare niciodată nu vom scăpa de păcatele noastre cum este corupţia.”

În opinia lui Vitali Andrievski asocierea la UE ar avea şi câteva riscuri pentru stabilitatea internă a Moldovei. Analistul a menţionat trei riscuri: regiunea transnistreană relaţia cu care s-ar putea înrăutăţi, Autonomia găgăuză, unde semnarea Acordului de Asociere la fel nu este susţinută şi văzută ca o ameninţare la suveranitatea Moldovei şi predispoziţii separatiste similare care se prefigurează în raioanele de Nord ale ţării.

„Aceste ameninţări sau riscuri pot fi reale în două condiţii: dacă Rusia va lua decizia că vrea să lupte pentru Moldova şi va folosi mai larg resursele sale propagandistice aşa cum face şi în Ucraina. Nu exclud acest scenariu. Rusia va încercat mai întâi să lupte pentru întreaga Moldova şi va ajuta forţele eurosceptice să ajungă la putere. Dacă acest scenariu va eşua, Rusia va acţiona la nivel de regiuni ale Moldovei după scenariul din Ucraina.”

La dezbaterile de astăzi a participat şi un reprezentant al PCRM, una din forţele politice care nu susţine semnarea Acordului de Asociere, considerând că economia Moldovei nu va avea de câştigat, dar şi că suveranitatea ţării ar fi atentată.

Opoziţia comunistă prin vocea liderului ei Vladimir Voronin a insistat în repetate rânduri că ar putea susţine Acordul doar nu în redacţia sa actuală. Deputatul Oleg Reidman care a reprezentat formaţiunea a reiterat astăzi că opoziţia comunistă nu va participa la ratificarea acestui Acord, dacă textul documentului nu va fi revăzut.