Integrarea europeană a Moldovei între beneficii și surse de pericol

Opinii ale analiștilor internaționali în ajunul semnării Acordului de Asociere cu UE.

Semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană așteptată mâine la Bruxelles poate aduce Moldovei numeroase beneficii, precum și potențiale probleme, dinspre Est. Corespondentul Europei Libere Charles Recknagel a trecut în revistă beneficiile, iar compania de informații geopolitice, Stratfor – problemele.

Beneficiile vor fi mai ales de natură economică. Republica Moldova, Ucraina și Georgia, care vor semna și ele Acorduri de Asociere cu Uniunea Europeană vor căpăta acces fără taxe pe o piață de desfacere de 500 de milioane de consumatori. Majoritatea tarifelor la exportul pe piața Uniunii Europene o să dispară în primii trei ani de acțiune a Acordului de Asociere, care include și Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător.

Moldova și celelalte țări proaspăt asociate vor avea, însă, o perioadă de tranziție mai îndelungată în care pot menține tarifele la importul mărfurilor europene pentru a apăra de competiție acerbă și pregăti de liberalizare totală sectoare fragile ale economiei naționale.

Pe lângă anularea tarifelor, Uniunea Europeană va ajuta Moldova, Ucraina și Georgia să-și modernizeze producția ca să întrunească standardele de calitate necesare pentru exportul pe piața europeană.

Ricardo Giucci, care este șeful Grupului German de Consultanță de la Kiev, un proiect finanțat de guvernul de la Berlin ce ajută Ucraina cu pregătirile, este de părere că: „Cel mai important în ceea ce privește standardele este, desigur, sectorul alimentar, pentru că vrei să te asiguri că sănătatea oamenilor care cumpără un aliment nu este în pericol. În Uniunea Europeană există numeroase acte regulatorii în privința siguranței alimentare”.

În afară de beneficiile economice, țările semnatare ale Acordului de Asociere își îmbunătățesc teoretic perspectivele de a adera într-o bună zi la Uniunea Europeană. Capitolul politic al Acordului prevede că părțile semnatare respectă drepturile omului și îmbrățișează alte valori ale democrației liberale, asemănătoare criteriilor politice pentru aderare.

Dmitar Bechev, directorul oficiului de la Sofia al unei organizații analitice europene, Consiliului European pentru Relații Externe precizează că Bruxelles-ul nu promite nimic în privința aderării: „Uniunea Europeană dă dovadă ca întotdeauna de ambiguitate creativă. Așa a fost mereu de la lansarea Politicii Europene de Vecinătate. Pentru vecinii estici, formula pe care au adoptat-o este că această politică nu este neapărat o etapă spre aderare, dar nici nu este un substitut pentru aderare. Sună bizar, dar acesta este un compromis atins cu greu în interiorul Uniunii Europene, unde există țări care cer continuarea extinderii către est, dar există și țări care nu doresc lărgirea granițelor Uniunii Europene”.

În Moldova, există speculații că apropierea de Uniunea Europeană va rupe automat legăturile cu Rusia. Analista Amanda Paul de la Institutul de Politici Europene cu sediul la Bruxelles spune că nu Uniunea Europeană este de vină: „Este pe deplin posibil și plauzibil să ai un acord normal de comerț liber și cu Rusia, chiar dacă ai creat zona de liber schimb cu Uniunea Europeană. Dar trebuie să fie un acord bilateral. Dacă singura ofertă a Rusiei este să intri în Uniunea Vamală, atunci nu este posibil. Numai că această situația a fost creată de ruși, nu de Uniunea Europeană”.

Compania de informații geopolitice Stratfor a publicat astăzi un nomenclator al surselor de pericol pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Toate ar avea legătură cu Rusia. În comentariul „Moldova riscă destabilizarea prin semnarea acordului cu Uniunea Europeană”, analiștii de la Stratfor scrie că Moldova o să evite probabil o situație de felul celei cu care se confruntă Ucraina. Dar eforturile ei de integrare europeană ale Moldovei vor întâmpina opoziție pe câteva fronturi.

Principala sursă imediată de îngrijorare este regiunea separatistă transnistreană, care a avertizat de multe ori că adoptarea acordului de comerț liber cu Uniunea Europeană poate împiedica fluxurile comerciale peste Nistru, ducând la „un divorț civilizat”. Transnistria a amenințat că se va uni cu Rusia. Dar este puțin probabil că Rusia o va anexa, cum a făcut cu Crimeea, se scrie în Stratfor. Cel mai probabil scenariu este cel al strângerii legăturilor între Moscova și Tiraspol, așa încât regiunea transnistreană să intre într-un fel de parteneriat sau să adere la Uniunea Vamală. Rusia își poate mări prezența militară în regiune, mai cred analiștii de la Stratfor.

A doua sursă potențială de probleme, scrie firma de informații geopolitice, este Autonomia găgăuză, care poate insista pe ideea unei federalizări a Republicii Moldova și încerca să se apropie și ea de Uniunea Vamală.

Stratfor identifică și Partidul Comuniștilor drept factor de risc. Totuși, chiar și dacă amenințările cu proteste față de Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană se materializează, este puțin probabil că ele vor lua amploare.

În fine, ultima sursă de risc pentru apropierea Moldovei de Uniunea identificată de Stratfor este Rusia ca atare, care le alimentează pe toate celelalte enumerate până acum. Stratfor nu întrevede posibilitatea unor acțiuni militare. Forțele rusești din Transnistria sunt izolate, iar Rusia va evita agravarea relațiilor cu Occidentul și atragerea unor noi sancțiuni. Dar Rusia poate acționa în sensul limitării exporturilor moldovene, poate mări sprijinul pentru regiunea transnistreană, Autonomia găgăuză și poate conlucra cu forțele politice moldovene care se împotrivesc integrării europene pentru a genera fricțiuni și o posibilă destabilizare, mai scrie Stratfor.