Situaţia fermierilor din stînga Nistrului şi a şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană discutată la întîlnirea Carpov-Ștanski la Chișinău

Negociatorii şefi ai Chişinăului şi Tiraspolului, Eugen Carpov şi Nina Ştanski, s-au întâlnit astăzi la sediul Misiunii OSCE de la Chişinău, unde au discutat despre situaţia fermierilor din stînga Nistrului şi a şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Miercuri, la Chişinău s-a aflat emisarul special al OSCE pentru Transnistria, Radojko Bogojevic, care a declarat că o soluţie pentru problema şcolilor ar putea fi găsită până la dechiderea noului an şcolar, deşi negocierile în format 5+2 au fost amânate până la mijlocul lunii septembrie. Următoare rundă era programată săptămâna viitoare, dar a fost anulată la cererea Rusiei, sprijinită de Transnistria, care susţine că în acest moment nu se poate negocia nimic.

Vicepremierul Eugen Carpov a declarat că guvernul ar putea acorda despăguri fermierilor din stânga Nistrului, împiedicați de Tiraspol să-şi lucreze terenurile și a precizat că aceştia nu trebuie să încheie noi contracte de arendă cu autorităţile de la Dubăsari, pentru terenuri pe care le-au obţinut în urma privatizării din anii '90. Planul acesta este însă dezaprobat de Tiraspol, Nina Ştanski susţinând că guvernul de la Chişinău nu vrea decât să ţină situaţia „fierbinte”.