Noua configuraţie a Parlamentului European va aduce schimbări şi in structura Delegaţiilor parlamentare cu ţările din Parteneriatul Estic. În ultimii 5 ani, sub președinția eurodeputatei PDL Monica Macovei, Delegația cu Moldova a pus presiune atât pe instituţiile europene cât şi pe cele moldovene, pentru ca Moldova să se apropie de UE. Se poate spune că semnarea, semnarea în vara anului 2014, și nu mai târziu, a Acordului de Asociere cu UE este un succes care se doreaza și cerbiciei Monicăi Macovei, puțini fiind cei care cu 5 ani în urmă ar fi dat șanse unui astfel de obiectiv. Însă democrația înseamnă și alternanță. Așa încât Delegația PE în relație cu Moldova va trece, se pare, în tabară socialiștilor, vechiculat pentru funcția de președinte fiind numele europarlamentarului PDL Andi Cristea. Despre cum vor aborda socialiștii relațiile cu țările din Parteneriatul Estic într-un interviu cu vicepreședinta Grupului SD (Socialiștii și Democratii) din Parlamentul European, eurodeputata slovena Tanja Fajon.
Europa Liberă: Dnă Fajon, la ultimul nostru interviu de la finalul legislaturii precedente spuneați, fiind foarte precaută, ca este previzibilă intrarea in vigoare a liberalizării vizelor pentru moldoveni în luna iulie 2014. Iată, deja din iunie moldovenii pot călători fără vize în UE.
Tanja Fajon: „Dați-mi voie să spun in primul rând că sunt extrem de fericită că am reușit să atingem acest obiectiv mai repede decât ne-am propus, pentru că știu că este foarte important pentru cetățenii Republicii Moldova. A fost un interes foarte mare cu o mare incărcătură simbolică. Pe de altă parte trebuie să spunem foarte clar că Moldova a reușit să îndeplinească toate criteriile necesare, fiind prima țară din Parteneriatul Estic ai cărei cetățeni pot circula fără vize in UE. Sper că și celelalte vor urma. Am observat din media că deja foarte mulți cetățeni, din toate regiunile Moldovei, beneficiază de regimul fără vize. Și aceasta este ceea ce ne-am propus: ca oamenii să poată călători liberi, să viziteze Europa și să nu abuzeze de regimul liberalizat de vize.”
Europa Liberă: Pentru Moldova Uniunea Europeană a schimbat cumva regulile. Până acum țările deveneau membre și o dată cu acest statut venea și liberalizarea vizelor.
Tanja Fajon: „Nu aș spune neapărat că este o anumită succesiune a acestor etape. Am fost raportor în cazul Balcanilor de Vest si pot spune că depinde de la un caz la altul. Acum, când este vorba de regimul liberalizat de vize, exista anumite condiții, țările se pregătesc, se poarta negocieri- în cazul Moldovei cred că au durat cam 2 ani- a fost un proces tehnic finalizat, desigur, cu o decizie politică. Sunt fericită că Republica Moldova a semnat si ratificat Acordul de Asociere, iar acesta este un pas istoric. Toate aceste țări care au semnat recent Acorduri de Asociere cu UE au o perspectivă europeană clară.”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Sunteți unul dintre vicepreședinții Grupului Socialist din Parlamentul European. În această perioadă se poartă negocieri pentru compoziția și leadership-ul Delegațiilor Parlamentului inclusiv in țările răsăritene. Care este rezultatul acestor negocieri?
Tanja Fajon: „Dați-mi voie să spun că săptămâna aceasta a fost prima în care Parlamentul s-a reunit in plenară în noua compoziție. Știți foarte bine că aproape jumătate din europarlamentari sunt noi, la primul mandat, că există un număr foarte mare de parlamentari de extremă dreapta, grupuri nationaliste, o serie de xenofobi. Parlamentul va arăta, deci, altfel față de ultima legislatură. Însă vestea bună este ca doua treimi din PE va fi constituit din forțe pro-europene. Asta înseamnă că vom avea o majoritate mare când va fi vorba de extinderi ulterioare sau relații aprofundate cu vecinii, inclusiv cu cei de la răsărit. Am stabilit săptămâna aceasta compoziția comisiilor. Urmează delegațiile. Când vine vorba de Moldova, noi, Socialiștii si Democrații avem interesele noastre. De asemenea suntem interesați de Delegația cu Rusia. Însă nu este clar acum cine va avea președinția acestor delegații. Regula spune că cel mai puternic grup politic are prioritatea de a alege. Noi ne-am exprimat dorința, dar la final va fi un compromis între grupurile politice.”
Europa Liberă: Dl Weber, președintele grupului PPE ne-a declarat însă ieri că grupul său este gata să ofere Delegația cu Moldova socialiștilor.
Tanja Fajon: „Acestea sunt și așteptările mele, dar poate că este prematur să spunem cu certitudine acum. Vă pot da asigurări însă că SD se va concentra în viitor pe evoluțiile din Parteneriatul Estic. Noul lider de grup, Gianni Pitella, va însărcina pe unul dintre vicepreședinți cu extinderea și relațiile cu țările din Parteneriatul Estic. Strategia socialiștilor va fi să aprofundăm relațiile cu aceste țări și vom monitoriza situația din Ucraina și poziția Rusiei. Cât privește Ucraina, il susținem pe președitele Poroșenko, dar, în același timp, dorim să avem un dialog constructiv cu Rusia. Am solicitat Comisiei Europene să evalueze în ce măsură putem oferi și Ucrainei regim liberalizat de vize. ”
Europa Liberă: Da, dar in cazul Moldovei este vorba de cateva sute de mii de locuitori care vor beneficia de călătoriile fără vize, Moldova este o țară mică. Cu Ucraina, care are 40 de milioane de cetățeni nu va fi pentru UE atât de simplu.
Tanja Fajon: „Sigur, trebuie să analizăm, dar trebuie să nu uităm să ne referim intotdeauna la așteptările publicului, care și-a exprimat foarte clar dorința de apropiere de UE.”
Europa Liberă: Si delegația cu Rusia? L-ați avut ca președinte pe dl Fleckenstein in legilatura precedentă.
Tanja Fajon: „Nu este sigur că delegația cu Rusia va rămâne in mâinile socialiștilor. Rămâne de văzut. Ceea ce este important acum, având in vedere conflictul din Ucraina este ca cele doua țări să respecte statul de drept. Nu e de ajuns să declari că dorești o soluție pașnică. Rămâne de văzut și cum va arăta viitoarea Comisie Europeană, dacă va mai exista portofoliul pentru vecinătate și extindere.”
Europa Liberă: Va fi posibil asa ceva, mai ales in actualul context, cu războiul la granița de est a UE, va fi posibil deci să nu fie dedicat un portofoliu separat vecinătății?
Tanja Fajon: „Sper ca nu, căci altfel vom da un semnal prost țărilor din vecinătate.”
Europa Liberă: „V-aș intreba ce a învățat UE din felul in care a abordat chestiunea ucrainiana. S-a spus că UE a fost cea care a făcut prima greșeală, concentrându-se prea mult pe eliberarea dnei Timoșenko (cam toate rezoluțiile PE au cerut asta), și nu pe chestiunea esențiala, strategică a apropierii Ucrainei de UE. Va avea UE o abordare diferită în următorii ani?
Tanja Fajon: „Este foarte dificil să vorbim despre greseli. Din păcate, în politica externă UE vorbește pe mai multe voci. SD il va susține pe mai departe pe dl Porosenko. Eu aș mai vrea să văd că intotdeauna luam decizii care au efect pozitiv asupra oamenilor. Deciziile de apropiere de UE trebuie sa fie luate in tarile respective. Legislatia trebuie acolo adoptata si respectata. Decizia trebuie să vina din interioriul tarii, iar noi doar o vom sprijini din afara.”