Relația Moldovei cu Uniunea Vamală și cu Federația Rusă pusă în discuție de Moscova

Premierul Dmitri Medvedev a discutat la o ședință cu adjuncții săi chestiunea unor măsuri protecționiste ca răspuns la asocierea Moldovei la UE.

Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, a cerut astăzi „decizii urgente” pentru protejarea pieței rusești în urma încheierii Acordului de Asociere a Moldovei la UE. Fără să precizeze ce anume măsuri de protecție are în vedere Medvedev, agențiile de știri rusești informează că liderul rus a insistat că ele trebuie luate cât mai repede pentru că parlamentul Moldovei deja a ratificat Acordul semnat cu UE la 27 iunie. Detalii despre avertismentele rusești și despre represaliile la care se poat aștepta Georgia, Moldova și Ucraina.

Chestiunea unor măsuri protecționiste ca răspuns la asocierea Moldovei la UE a fost discutată luni 7 iulie de premierul Dimitri Medvedev la Gorki, la o ședință cu adjuncții săi. Unul dintre ei, prim-vicepremierul Igor Șuvalov, a spus că la 16 iulie vor fi discutate „posibile măsuri protective” la o ședință a Consiliului Economic Eurasiatic. Premierul Medvedev a mai spus că restricțiile în relațiile cu Moldova trebuie luate curând, fiindcă Parlamentul de la Chișinău a aprobat Acordul semnat la Bruxelles la 27 iunie. „Odată ce (deputații moldoveni) au ratificat deja documentul, trebuie să fie conștienți că au creat o bază legală total diferită pentru relația Moldovei cu Uniunea Vamală și cu Federația Rusă”, a spus Medvedev.


Potrivit Itar-Tass, premierul rus a mai spus că în relația cu Moldova ar putea fi folosit modelul folosit în cazul Ucrainei, anume „rezilierea acordului de la Harkov”. Medvedev nu a dat alte detalii. Acordul de la Harkov, încheiat de președintele ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici în 2010, reglementa mai multe chestiuni importante în relația bilaterală ucraineano-rusă, de la prețul gazelor rusești la închirierea bazei navale de la Sevastopol.


Avertismentele rusești formulate astăzi la adresa Moldovei vin după o serie de semnale iritate de la Kremlin: săptămâna trecută autoritățile fitosanitare rusești au interzis importurile de carne procesată din Republica Moldova, invocând neajunsuri calitative.


Restricția rusească a fost criticată de îndată de un purtător de cuvânt pe teme comerciale al UE, care a văzut în anunțul rusesc o formă de represalii pentru orientarea pro-europeană a Moldovei.


Tot săptămâna trecută, ministerul de externe al Rusiei și-a exprimat indignarea față de suspendarea retransmiterii pe jumătate de an în Republica Moldova a emisunilor postului TV rusesc Rossiya 24. Consiliul Coordonator al Audiovizualului a motivat interdicția prin lipsa „pluralismului de opinii” în emisiunile postului rusesc. Șeful Uniunii Jurnaliștilor din Rusia, o structură loială Kremlinului, a numit-o însă „un act neprietenesc” menit să-i izoleze pe rusofonii din Republica Moldova.


În paralel cu avertismente și interdicții economice, Rusia a semnalat săptămâna trecută, după semnarea și ratificarea de către Moldova a Acordului de Asociere la UE, consolidarea relațiilor dintre Moscova și Tiraspol.


La 3 iulie, oficiali din regiunea transnistreană și din Federația Rusă au semnat la Moscova un pachet de acorduri de cooperare mai strânsă în domenii ca: economia, comerțul, transportul, agricultura și știința. Potrivit corespondentei Europei Libere, Daisy Sindelar, înțelegerea permite Moscovei să-și întărească prezența în regiunea transnistreană, învecinată cu flancul sudic al Ucrainei cuprinsă de criză. Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a spus că noile înțelegeri cu Tiraspolul sunt necesare din cauza „complicării condițiilor regionale și economice”.


La întrunirea de astăzi de la Gorki, premierul rus Dimitri Medvedev și adjuncții lui au semnalat că dintre cele trei țări care au semnat luna trecută acordurile de asociere la UE, Moldova va avea de suferit prima, pentru că s-a grăbit să ratifice – tot prima – în Parlament înțelegerea cu Bruxelles-ul. Medvedev, Șuvalov și ceilalți oficiali ruși au sugerat că represaliile împotriva Moldovei ar putea fi folosite drept model, pentru resetarea relațiilor cu Ucraina și Georgia când la rândul lor vor fi ratificat acordurile de asociere.


În cazul Georgiei, printre posibilele represalii se numără reimpunerea unor embargouri asupra exporturilor georgiene, exploatarea dependenței georgiene de petrolul rusesc și eventuala amenințare cu anexarea regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud, după scenariul Crimeii.

În privința Ucrainei, Kremlinul a semnalat deja că va anula Acordul de liber schimb cu Kievul, iar Belarus și Kazahstanul vor face la fel. Iar între timp, au fost limitate sau suspendate mai multe tipuri de exporturi ucrainene spre Rusia, de la cartofi până la produse lactate.